У нових санкційних списках – СТС, ТВ3, «Пятница», «Муз ТВ»

У нових санкційних списках – СТС, ТВ3, «Пятница», «Муз ТВ»

15 Травня 2020
5654
15 Травня 2020
20:04

У нових санкційних списках – СТС, ТВ3, «Пятница», «Муз ТВ»

5654
РНБО та президент продовжили санкції проти «Яндекса», mail.ru, «Вконтакте» та «Одноклассников», а також запровадили санкції проти російських телеканалів СТС, ТВ3, «Пятница», «Муз ТВ».
У нових санкційних списках – СТС, ТВ3, «Пятница», «Муз ТВ»
У нових санкційних списках – СТС, ТВ3, «Пятница», «Муз ТВ»

14 травня президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО «Про застосування, скасування і внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (cанкцій)», які передбачають продовження блокування в Україні російських інтернет-сервісів і соцмереж, а також санкції проти низки російських медійних компаній і розробників програмного забезпечення.

Указ президента з’явився пізно увечері 14 травня, а додатки до нього із санкційними переліками оприлюднили на сайті президента увечері 15 травня. У списку санкцій 235 юридичних осіб та 377 фізичних осіб. Проти юридичних осіб термін санкцій продовжується на 1-3 роки, проти фізичних – на три роки.

Санкції строком на три роки продовжено щодо ООО «Мэйл.ру груп», ТОВ «Мейл.ру Україна», ООО «ВКонтакте», ТОВ «В Контакті», на один рік – щодо ООО «Яндекс» і ТОВ «Яндекс.Україна», а також низки розробників програмного забезпечення, у тому числі «Лаборатория Касперского», «Доктор Веб», 1С та інших.

Зокрема, інтернет-провайдерам забороняється надавати доступ користувачам до ресурсів і сервісів «Яндекса» на доменах yandex.ru (і його субдоменах), yandex.ua (і його субдоменах), kinopoisk.ru, auto.ru, ресурсів і сервісів mail.ru, «ВКонтакте» (vk.com) та «Одноклассники» (ok.ru), а також сайтів антивірусних компаній kaspersky.ru і drweb.ru.

Однак санкції знято з частини українських компаній з групи «Парус» – розробників однойменного програмного забезпечення. При цьому санкції строком на один рік продовжено щодо російської корпорації «Парус» та частини українських компаній групи.

Також економічні санкції строком на три роки запроваджено проти низки російських і кримських (зареєстрованих як російських) телеканалів і радіостанцій зокрема телеканалів СТС, ТВ3, «Пятница», «Муз ТВ». Їм заборонено користуватися радіочастотним ресурсом України, обмежуються їхні торговельні операції, блокуються активи, зупиняється виконання економічних та фінансових зобов’язань, анулюються переговори та угоди.

До санкційного списку потрапили 19 російських медіакомпаній: АО «Региональный радіоканал», ООО «Русское радио Иваново», АО «Издательский дом “Комсомольская правда”», ООО «Радиокомпания “Радио Рокс-Регион”», ООО «Стайл медиахолдинг», ООО «Эффект», ООО «100 и К», ООО «Прорадио», ЗАО «Карусель», ООО «Национальный спортивный телеканал», ООО «СТС Медиа», ЗАО «Межгосударственная телерадиокомпания “Мир”», АО «Сеть телевизионных станций», ООО «Спас ТВ», АО «Новый канал», ООО «Профмедиа ТВ», ООО «Телеканал ТВ3», ООО «Телекомпания “Пятница”», ООО «Муз ТВ Операционная компания».

Також у санкційному списку 15 кримських телерадіокомпаній, зареєстрованих як російських: ООО «Телерадиокомпания “Медиапрофиль Крым”», ООО «Технология вещания», ООО «Русское радио-Крым», ООО «Гранд Медиа», ООО «Ника Медиа», АНО «Телерадиокомпания “Крым”», ООО «Максимум-Крым», ООО «Бюро добрых услуг», ООО «Ассоль», АНО «Общественная крымскотатарская телерадиокомпания», ООО «Телерадиокомпания “Сан-Фуэто”», ООО «Телерадиокомпания “Медиапрофиль”», ООО «Медиагрупп “ФМ”», Государственное автономное учреждение города Севастополя «Севастопольская телерадиокомпания», ООО «Медиа ТВ Севастополь».

Крім того під санкціями опинилися два російських інформаційних агентства: ООО «Федеральное агентство новостей» і ООО «Новинфо». Зокрема, інтернет-провайдерам забороняється надавати доступ користувачам до ресурсів і сервісів доменів і субдоменів цих агентств riafan.ru, jpgazeta.ru, newinform.com, inforeactor.ru, politros.com.

На три роки продовжено санкції щодо трьох російських телеканалів: «ТВ Центр» (АО «ТВ Центр»), РБК (ЗАО «Росбизнесконсалтинг»), «Вместе-РФ» (АНО «Редакция телеканала Совета Федерации»), а також двох кримських російських медійних компаній: ООО «Полуостров Крым» і ООО «Вэйв». Зокрема, блокуються їхні активи, обмежуються телекомунікаційні послуги і використання телекомунікційних мереж.

Також розширено перелік продовжених 2018 року санкцій проти російського АО «Первый канал» і ООО «НТВ-плюс». Запроваджено блокування інтернет-провайдерами доступу до ресурсів 1tv.ru, ntvplus.ru і ntvplus.tv.

Указ президента набирає чинності з дня опублікування.

Варто нагадати, що в Україні також продовжують діяти продовжені 2018 року на три роки санкції проти російських телекомпаній «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «Росія-24», НТВ, ВГТРК, «НТВ-Плюс», «Звезда», «ТНТ-телесеть», АО «Москва медиа», ООО «РК медиа», Информационный центр радиовещания, искусства и культуры «Вера, надежда, любовь», МИА «Россия сегодня», «Национальная медиа группа», ТРК «Петербург», РЕН-ТВ, «Общественное телевидение России», ООО «Медиа Контент», ООО «Промедиа», ООО «Наше радио».

Нагадаємо, 15 травня 2017 року президент України увів у дію рішення РНБО, яке передбачало блокування Mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Одноклассники». 17 травня після офіційної публікації указ набув чинності. Санкції мали діяти три роки.

10 квітня 2020 року Служба безпеки України запропонувала продовжити санкції щодо російських соціальних ще на три роки. Відповідні пропозиції голова СБУ Іван Баканов вніс до Ради національної безпеки і оборони України.

23 квітня Іван Баканов повідомив, що вніс до РНБО додаткові пропозиції. Зокрема, він запропонував продовжити санкції не лише проти «Вконтакте» та «Одноклассники», але й проти «Яндекс», «Mail.ru», «Доктор Веб», «Касперский», «1С» і «Парус». Голова СБУ також запропонував створити в Україні Єдиний реєстр програмного забезпечення, дозволеного для використання в державних інформаційно-телекомунікаційних системах.

24 квітня 2020 року РНБО підготувала проєкт рішення щодо застосування санкцій проти російських соціальних мереж і програм.

13 травня РНБО повідомила, що ухвалила рішення про продовження санкцій щодо російських соціальних мереж та інтернет-сервісів, зокрема «Mail.ru», «ВКонтакте», «Одноклассники» та інших і передала проєкт відповідного указу до Офісу президента. Того ж дня Верховна Рада ухвалила постанову, якою рекомендувала РНБО продовжити строк санкцій, запроваджених 2017 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5654
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду