РНБО ухвалила рішення про продовження санкцій щодо російських соцмереж і передала його президенту

РНБО ухвалила рішення про продовження санкцій щодо російських соцмереж і передала його президенту

13 Травня 2020
3616
13 Травня 2020
20:16

РНБО ухвалила рішення про продовження санкцій щодо російських соцмереж і передала його президенту

3616
Трирічний строк дії санкцій проти «Mail.ru», «Яндекса», «ВКонтакте», «Одноклассников» спливає 15 травня.
РНБО ухвалила рішення про продовження санкцій щодо російських соцмереж і передала його президенту
РНБО ухвалила рішення про продовження санкцій щодо російських соцмереж і передала його президенту

Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення про продовження санкцій щодо російських соціальних мереж і інтернет-сервісів, зокрема «Mail.ru», «ВКонтакте», «Одноклассники» та інших і передала проєкт відповідного указу до Офісу президента. Про це повідомляє пресслужба РНБО у Facebook.

«Члени РНБО України розглянули в установленому порядку пропозиції суб’єктів внесення, які визначені статтею 5 Закону України «Про санкції», щодо застосування обмежувальних заходів (санкцій). За результатами розгляду більшістю членів РНБО України рішення щодо застосування, скасування та внесення змін до обмежувальних заходів (санкцій) ухвалено», - йдеться в повідомленні РНБО.

Цим рішенням, серед іншого, передбачається застосування санкцій щодо російських соціальних мереж і інтернет-сервісів, зокрема Mail.ru, «ВКонтакте», «Одноклассники» та інших.

Для введення в дію ухваленого рішення відповідний проєкт указу президента України переданий до Офісу президента.

Водночас Верховна Рада увечері 13 травня ухвалила постанову № 3319 «Про схвалення пропозицій щодо продовження строку застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», повідомляє сайт парламенту. Постанова рекомендує РНБО продовжити строк санкцій відповідно до рішення РНБО від 28 квітня 2017 року, що було введено в дію указом президента від 15 травня 2017 року.

«Детектор медіа» звернувся до Офісу президента із запитом щодо продовження санкцій проти російських соцмереж і чекає на відповідь.

Нагадаємо, 15 травня 2017 року президент України увів у дію рішення РНБО, яке передбачає блокування Mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Одноклассники». 17 травня після офіційної публікації указ набув чинності.

Свою стурбованість щодо блокування інтернет-ресурсів в Україні висловили представники Ради Європипредставництва ЄС, а з критикою цього указу виступили представники «Репортерів без кордонів»Human Rights WatchFreedom House. Водночас у НАТО сказали, що блокування сайтів – це питання безпеки, а не свободи слова.

Згодом Європейський союз визнав, що у питанні блокування російських інтернет-ресурсів захист нацбезпеки є прерогативою українського уряду.

10 квітня 2020 року Служба безпеки України запропонувала продовжити санкції щодо російських соціальних ще на три роки. Відповідні пропозиції голова СБУ Іван Баканов вніс до Ради національної безпеки і оборони України.

23 квітня Баканов повідомив, що вніс до РНБО додаткові пропозиції. Зокрема, він запропонував продовжити санкції не лише проти «Вконтакте» та «Одноклассники», але й проти «Яндекс», «Mail.ru», «Доктор Веб», «Касперский», «1С» і «Парус». Голова СБУ також запропонував створити в Україні Єдиний реєстр програмного забезпечення, дозволеного для використання в державних інформаційно-телекомунікаційних системах.

24 квітня 2020 року Рада національної безпеки і оборони України підготувала проєкт рішення щодо застосування санкцій проти російських соціальних мереж і програм.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3616
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду