Народні депутати хочуть боротися зі статевою дискримінацією в рекламі

Народні депутати хочуть боротися зі статевою дискримінацією в рекламі

5 Травня 2020
1349
5 Травня 2020
13:20

Народні депутати хочуть боротися зі статевою дискримінацією в рекламі

1349
Відповідний законопроєкт зареєстровано в парламенті.
Народні депутати хочуть боротися зі статевою дискримінацією в рекламі
Народні депутати хочуть боротися зі статевою дискримінацією в рекламі

4 травня 2020 року у Верховній Раді України зареєстровано проєкт закону №3427 «Про внесення змін до Закону України "Про рекламу" щодо протидії дискримінації за ознакою статі», авторами якого стали 46 народних депутатів з різних фракцій. Текст проєкту наразі не оприлюднили.

За словами народної депутатки Тетяни Циби (фракція «Слуга народу»), у проєкті пропонуються поняття «дискримінаційна реклама» та «дискримінаційна реклама за ознакою статі».

Зокрема, дискримінаційна реклама за ознакою статі – це та, яка:

  • містить твердження та/або зображення про інтелектуальну, фізичну, соціальну чи іншого виду перевагу однієї статі над іншою;
  • містить твердження та/або зображення про стереотипність ролі чоловіка та жінки, що обмежує свободу життєвого вибору людини;
  • принижує гідність людини за ознакою статі;
  • демонструє насильство за ознакою статі;
  • містить зображення тіла людини (частини тіла) виключно як сексуального об’єкту з метою привернення уваги споживача, та/або натяки (слова, звуки, зображення) на сексуальні стосунки, що не мають прямого відношення до рекламованого продукту чи способу його споживання.

Також розширюються загальні вимоги до реклами, а саме: у рекламі забороняється: вміщувати твердження та/або зображення,  які є  дискримінаційними за ознаками походження людини та ін.

Крім того, у проєкті посилюється відповідальність за порушення законодавства про рекламу. Відповідальність за дискримінаційну рекламу нестиме рекламодавець.

Нагадаємо, 23 грудня 2019 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики вирішив, що недоцільно включати до порядку денного сесії Верховної Ради України проєкт закону № 1145 «Про внесення змін до Закону України “Про рекламу” щодо заборони реклами алкогольних напоїв та врегулювання особливостей реклами тютюнових виробів». Голова Комітету Олександр Ткаченко тоді зазначив, що буде готуватися нова редакція Закону України «Про рекламу».

Фото: Громадське Черкаси 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1349
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
однако
1451 дн. тому
В обществе много отвратительных явлений. Как, например, растление малолетних (педофилия), мошенничество, копрофагия (говноедство), рейдерство (рейдерастия), глисты, фекофилия, эметофилия, олигархия, урофагия, зоофилия (скотоложство)... Только почему-то акцент всегда делается не на тех явлениях, которые наносят реальный вред обществу, а на разной ерунде.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду