Комітет гуманітарної та інформаційної політики відклав проект щодо заборони реклами алкоголю

Комітет гуманітарної та інформаційної політики відклав проект щодо заборони реклами алкоголю

23 Грудня 2019
1661
23 Грудня 2019
19:08

Комітет гуманітарної та інформаційної політики відклав проект щодо заборони реклами алкоголю

1661
Проєкт розглянуть, коли готуватимуть нову редакцію закону про рекламу.
Комітет гуманітарної та інформаційної політики відклав проект щодо заборони реклами алкоголю
Комітет гуманітарної та інформаційної політики відклав проект щодо заборони реклами алкоголю

23 грудня 2019 року парламентський Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на черговому засіданні вирішив, що недоцільно включати до порядку денного сесії Верховної Ради України проект Закону № 1145 про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо заборони реклами алкогольних напоїв та врегулювання особливостей реклами тютюнових виробів.

Голова підкомітету з питань кінематографії та реклами Павло Сушко зазначив, що ухвалення цього закону може негативно вплинути на обсяг податкових надходжень до бюджету України від виробників алкогольних напоїв. «У разі ухвалення цього закону надходження можуть зменшитися від 10 до 20%. Підкомітет розглянув це законопроект і пропонує відхилити», – сказав він.

Член Комітету Юрій Павленко сказав, що це традиційна дискусія про те, що важливіше здоров’я людини, чи доходи до державного бюджету. «У цій дискусії має бути певний баланс з точки зору найбільш уразливих категорій, до яких потрапляють діти», – зазначив він, запропонувавши цей проект відправити на доопрацювання.

Голова Комітету Олександр Ткаченко запропонував розглянути ці пропозиції при підготовці нової редакції закону про рекламу. «Уже є багато законів, які обмежили пряме рекламування алкоголю і тютюну, тому пропоную не вносити його до порядку денного і під час підготовки нової редакції закону про рекламу обговорити ці ініціативи і провести консультації з експертами», – сказав він.  

Необхідність прийняття цього законопроекту обумовлена проблемою поширення зловживання алкоголем та його пагубним впливом на здоров’я нації, зазначили автори проекту у пояснювальній записці. За їх словами, розробка проекту викликана необхідністю вдосконалення механізмів державного управління рекламною діяльністю в частині обмеження впливу реклами алкогольних напоїв на споживачів. «Реалізація положень законопроекту сприятиме обмеженню вживання населенням України алкоголю, особливо молоддю та підлітками, на яких реклама впливає найбільше», – стверджують вони.

Наразі відповідно до діючого законодавства реклама алкогольних напоїв, реклама знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої, забороняється:

  • на радіо та телебаченні з 6 до 23 години;
  • на перших і останніх сторінках газет, на обкладинках журналів та інших видань, в усіх виданнях для дітей та юнацтва, на сторінках для дітей та юнацтва усіх друкованих видань;
  • в усіх друкованих засобах масової інформації (крім спеціалізованих видань);
  • засобами внутрішньої реклами;
  • за допомогою заходів рекламного характеру (крім спеціальних виставкових заходів алкогольних напоїв);
  • на зовнішніх та внутрішніх поверхнях транспортних засобів загального користування та метрополітену;
  • засобами зовнішньої реклами».

Реклами тютюну заборонена у всіх медіа з 2011 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1661
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду