Верховна Рада внесла зміни до закону про іномовлення (ДОПОВНЕНО)

Верховна Рада внесла зміни до закону про іномовлення (ДОПОВНЕНО)

19 Травня 2020
3834
19 Травня 2020
13:10

Верховна Рада внесла зміни до закону про іномовлення (ДОПОВНЕНО)

3834
Платформа іномовлення отримала право мовити всередині країни та випускати контент не лише англійською мовою. На базі платформи вже мовить російськомовно-україномовний канал для окупованих територій «Дом».
Верховна Рада внесла зміни до закону про іномовлення (ДОПОВНЕНО)
Верховна Рада внесла зміни до закону про іномовлення (ДОПОВНЕНО)

19 травня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому як закон законопроєкт №2521про внесення змін до Закону України «Про систему іномовлення України» (щодо програмної політики та території розповсюдження). За проголосував 231 народний депутат, ідеться на сайті Верховної Ради.

Відповідно до законопроєкту, контент Мультимедійної платформи іномовлення України тепер може вироблятися не англійською та іншими мовами, а українською та іншими мовами.

Крім того, канали іномовлення зможуть мовити не виключно за межами України, а й на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської областей та Криму, у прикордонних районах, що межують з тимчасово окупованими територіями, територією держави-агресора чи інших держав, з яких поширюються програми держави-агресора шляхом наземного ефірного та/або цифрового мовлення.

Таким чином, узаконюється мовлення телеканалу для тимчасово окупованих територій «Дом», який запустився 1 березня та мовить українською та російською мовами.

Закон ухвалили з «техніко-юридичними правками», тож остаточний текст закону поки невідомий.

«У мовній політиці програм ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України», яка була спрямована значною мірою на зарубіжну англомовну аудиторію, тепер є можливість для маневру. Стаття, яка зобов’язувала МПІУ виробляти не менше 50% програм англійською мовою, тепер вилучена. Слово “англійською” замінили словом “українською”», – написав на своїй сторінці у Facebook голова профільного парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Заступниця голови комітету Євгенія Кравчук нагадала, для чого ухвалювався цей документ. «Іномовлення, згідно з чинним законом, може розповсюджуватися на території України лише каналами супутникового та електронного мовлення, а також через інтернет. Тобто ефірне наземне аналогове і цифрове мовлення та мовлення в кабельних мережах здійснюються виключно за межами України. До чого це призводить? До того, що тимчасово окуповані території та прикордонні території України фактично залишаються поза інформаційного впливу України. Натомість наш законопроєкт чітко встановлює, що ми можемо розповсюджувати іномовлення всіма технічними засобами по всій території України, включно з тимчасово окупованими і – що теж важливо – прикордонним територіями, які межують з територією Росії або інших країн. Саме туди мовить телеканал «Дім», щоб наші громадяни на тимчасово окупованих територіях нарешті отримали не спотворену інформацію від федеральних російських каналів, а правдиву і збалансовану. Чому ми вирішили використати саме існуючу систему іномовлення – на це вже виділені кошти у держбюджеті і є технічні можливості», – зазначила вона на своїй сторінці у Facebook.

Співголова фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко у своєму відеоблозі висловила думку, що влада Зеленського підмінила якісне інформаційне іномовлення, яке допомагало розповідати світу про події в Україні, російськомовним розважальним телеканалом на гроші платників податків.

«Рік тому Зеленський і "Слуги" пообіцяли як видатні комунікатори нову інформаційну політику і стратегію боротьби за уми на окупованих територіях. Сьогодні ми бачимо цю політику в усій красі - ухвалено закон про систему іномовлення в Україні, яким насправді знищено єдиний державний англомовний телеканал, який всі ці роки давав незаангажовану інформацію про боротьбу України за відновлення територіальної цілісності і суверенітету англійською та іншими іноземними мовами на весь світ. Тепер на окуповані території будуть транслювати "Свати", де в головних ролях ті, хто виправдовують анексію Криму, та інший "квартал". І не буде там жодної серйозної інформації про те, що відбувається в Україні», – зазначила вона.

Нагадаємо, що законопроєкт № 2521 про внесення змін до Закону України «Про систему іномовлення України» (щодо програмної політики та території розповсюдження) зареєстрували 3 грудня 2019 року народні депутати від фракції «Слуга народу». Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту цей проект ухвалити в першому читанні за основу.

14 січня 2020 року Верховна Рада підтримала законопроєкт в першому читанні. У лютому Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував законопроєкт до розгляду в другому читанні та ухвалення в цілому.

Тим часом 12 січня телеканал іномовлення України UATV припинив мовлення в прямому ефірі, а замість нього 1 березня розпочав мовлення новий державний канал «Дом»для тимчасово окупованих територій. Перші випуски новин каналу «Дом» проаналізував керівник Центру моніторингу та аналітики «Детектора медіа» Отар Довженко.

При цьому ще в січні Міністерство культури, молоді та спорту заявило, що веде переговори із Суспільним мовником та «Укрінформом» щодо створення нової платформи іномовлення.

6 лютого Нацрада анулювала ліцензії Мультимедійної платформи іномовлення України на супутникове мовлення каналу UATV закордон. У платформи залишилася одна ліцензія на мовлення через супутники Hotbird-13С і Turksat. 2 березня Нацрада переоформила цю ліцензію UATV на канал «Дом», вилучивши з неї супутник Hotbird-13С і залишивши один Turksat.

6 березня Нацрада оформила нову ліцензію Мультимедійній платформі іномовлення України на супутникове мовлення каналу UATV через супутник Hotbird-13С.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3834
Читайте також
03.06.2020 12:55
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
2 022
06.03.2020 13:55
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 552
10.02.2020 19:56
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
4 934
04.01.2020 18:09
Людмила Березовська
для «Детектора медіа»
11 853
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду