Парламентські слухання з безпеки журналістів проведуть 6 листопада. Але це не точно

Парламентські слухання з безпеки журналістів проведуть 6 листопада. Але це не точно

12 Вересня 2019
2371
12 Вересня 2019
13:30

Парламентські слухання з безпеки журналістів проведуть 6 листопада. Але це не точно

2371
Учора, 11 вересня, Комітет свободи слова провів друге чергове засідання. На відміну від свого «старшого брата», Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, тут нікуди не поспішають: найчастіше від Нестора Шуфрича можна почути пропозицію ознайомитися з матеріалами і розглянути питання на наступному засіданні. Причому це не означає, що даний комітет не досягатиме своїх цілей: просто досягатиме він їх у теплому ламповому зовнішньому антуражі.
Парламентські слухання з безпеки журналістів проведуть 6 листопада. Але це не точно
Парламентські слухання з безпеки журналістів проведуть 6 листопада. Але це не точно

Одним із питань порядку денного засідання комітету було проведення парламентських слухань на тему «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми та шляхи їх вирішення».

«Є дві можливості: або ми зараз приймемо рішення, або вивчимо матеріали, які нам підготував секретаріат, і проголосуємо через тиждень», – традиційно почав розгляд питання Нестор Шуфрич. Колеги запропонували не зволікати і затвердити текст постанови для винесення на розгляд Верховної Ради. Датою слухань визначили 6 листопада з ремаркою про те, що вона потребує уточнення: раптом питання не встигнуть розглянути наступного тижня.

А поки вирішили доручити Міністерству культури, молоді та спорту і Міністерству внутрішніх справ підготувати для народних депутатів аналітичні матеріали з цієї теми. Звичайно, міністерствам зараз не вистачає тільки цього. Якщо що, то «Детектор медіа» та наші колеги з інших медійних громадських організацій теж мають таку аналітику: скільки небезпечних ситуацій було, скільки з них пов’язано з професійною діяльністю, хто з журналістів тільки прикидається журналістом, а насправді свідомо розповсюджує дезінформацію.

Очікувано, по NewsOne Нестор Шуфрич роздав колегам матеріали для ознайомлення.

«Це рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з приводу їх звернення до суду щодо позбавлення ліцензії NewsOne. Я прошу ознайомитися. Можливо, наступного разу ми обговоримо це питання і пояснення самого каналу NewsOne», – сказав очільник комітету.

NewsOne у цей час вів пряму трансляцію засідання, не пошкодувавши навіть 30 хвилин ефірного часу на розлогу розповідь чернігівського блогера Ігоря Стаха про його побиття, що сталося 29 серпня, та бездіяльність правоохоронців. Депутати пообіцяли звернутися до колег із Комітету з питань правоохоронної діяльності, керівника чернігівської обласної поліції та міністра внутрішніх справ. Також Нестор Шуфрич сказав Стаху, що він може в будь-який час звернутися до будь-кого з членів комітету і ті оперативно попросять міністра внутрішніх справ надати блогеру особисту охорону на час проведення розслідування.

А от Богдану Кутєпову з «Громадського телебачення», навпаки, може загрожувати виклик батьків до школи.

«Учора під час пресконференції Сенцова був інцидент між журналістом “Громадського телебачення” і журналісткою Страни.ua. Я переговорив з головним редактором Громадського телебачення”. Я подякував їм за вчорашню миттєву реакцію. Говорив з головним редактором, заступником головного редактора “Страни.ua”. І в разі, якщо цей конфлікт не отримає свого логічного завершення і якась зі сторін наполягатиме, що їхні права порушені, то я не виключаю, що ми прийдемо до цього питання. Поки я бачу, що є відповідна адекватна реакція зі всіх боків», – сказав Нестор Шуфрич. А як на мене, цей конфлікт завершитися не може, бо він світоглядний.

Також під час засідання Комітету свободи слова депутати проголосували за створення двох підкомітетів: з питань права громадян на інформацію (Тетяна Циба (голова), Сергій Швець і Нестор Шуфрич) та з питань захисту прав і свобод журналістів і працівників ЗМІ (Євген Брагар, Нестор Шуфрич і Андрій Мотовиловець). Головою другого підкомітету призначили було пана Мотовиловця, поки він запізнювався, але потім він прийшов і категорично відмовився.

Комітет працює і над питаннями роботи журналістів у Верховній Раді: з одного боку, над спрощенням акредитації та процедури проходження до парламенту, а з іншого – озвучує пропозиції на кшталт того, що журналісти, які працюють у кулуарах, можливо, мають бути ідентифіковані, тобто носити відповідні бейджі, щоб депутати їх ні з ким не плутали.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2371
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду