Битва інформаційних бульбашок. Медіапідсумки 8–14 квітня 2019 року

Битва інформаційних бульбашок. Медіапідсумки 8–14 квітня 2019 року

15 Квітня 2019
3566
15 Квітня 2019
11:00

Битва інформаційних бульбашок. Медіапідсумки 8–14 квітня 2019 року

3566
Боротьба між кандидатами в президенти продовжується у форматі інформаційних бульбашок, що не перетинаються. На жаль, у голові значної частини виборців ця боротьба триває не між вчинками кандидатів, а між відео за їхньою участю.
Битва інформаційних бульбашок. Медіапідсумки 8–14 квітня 2019 року
Битва інформаційних бульбашок. Медіапідсумки 8–14 квітня 2019 року

Порошенко прийшов у студію ICTV на «Свободу слова» — Зеленський не прийшов. Порошенко прийшов у «Право на владу» на «1+1» — Зеленський не прийшов. Порошенко прийшов на «Олімпійський» — Зеленський не прийшов. Зеленський ховається від журналістів і не дає суспільству змоги дізнатися, які в нього плани на керівництво державою, якщо його буде обрано президентом? Суспільство мусить обуритися, що один із кандидатів має українців за дурнів, і не проголосувати за цього претендента? Мабуть, мусить, але воно цього не зробить. Бо наше суспільство давно вже розділене на частини, кожна з яких живе у власній інформаційній бульбашці. І в бульбашці довкола Зеленського показують, що він від журналістів не ховається.

Багато хто вже помітив у YouTube оце відео або цитати з нього:

Відео записане наприкінці минулого тижня в Парижі після зустрічі Володимира Зеленського з Емманюелем Макроном. На відео видно, що пан Зеленський розмовляє з кількома журналістами, кожен із яких пише розмову на телефон. І на перший погляд навіть можна подумати, що українські журналісти притиснули кандидата, змусивши його вийти до них у фойє готелю: «Когда сегодня я завтракал, а вы… я не скажу, что вы мне помешали — я почти доел. Но обратите внимание: мне предложили вызвать полицию и, я не могу найти это слово неприятное, но, скажем так, вас попросить из отеля. Я сказал: ни в коем случае, потому что мы с вами украинцы и это было бы неправильно и позор для нашей страны, если бы во Франции — не важно, по какую мы сторону баррикад — кого-то из наших людей выбрасывали», — говорить на початку відео Зеленський.

Але ми ж любимо деталі. Пояснюючи, чому він не їздить по Києву на велосипеді, як герой «Слуги народу» Голобородько, Зеленський каже журналістам: «Я сейчас живу в гостинице Hyatt. И вы тоже поселились в гостинице Hyatt. Я хочу, чтобы мы были открытыми и честными, чтобы мы говорили друг другу правду. Я вам говорю правду. Вы тоже не прикидывайтесь, парни, пожалуйста. Вы поселились в этом отеле? Недешевый отель, правильно, мужики? Давайте станем с вами на одном уровне и мы все хотим, чтобы в Украине все было хорошо. А теперь давайте как равные люди, я буду отвечать на ваши вопросы». Я щось тямлю в редакційних бюджетах і можу зробити доволі впевнене узагальнення, що редакції зазвичай не селять своїх кореспондентів у готелі вартістю по 400 євро за ніч, якщо самі їх командирували.

Друга цікава деталь. «Вы мне задайте последний вопрос и мы, парни, получим с вами удовольствие хотя бы потому, что в 5 утра самолет, да, у вас», — говорить Зеленський ближче до кінця відео. В мене є три варіанти, звідки співрозмовник може знати, коли в журналіста літак:

  1. журналіст йому сам про це розповів — наприклад, коли притискав його у фойє готелю, щоб змусити говорити. Типу «Якщо ви сьогодні не відповісте на мої запитання, то не відповісте на них уже ніколи, бо в мене зранку літак»;
  2. штаб Зеленського стежить за журналістом;
  3. штаб Зеленського сам привіз журналіста.

Взагалі це відео так сподобалося штабу Зеленського, що він забрендував його кампанією «Зе!» на початку й на кінці та розмістив на кількох своїх YouTube-каналах. Де працює цей журналіст — улюбленець штабу Зеленського, складно не помітити: на відео повно водяних знаків інформаційного агентства «Новини України». Його власником і керівником у реєстрі вказаний колишній ведучий програми «Гроші» Олег Дейнека, якого звільнили з «1+1» у 2012 році через конфлікт довкола сюжету про діяльність голови Хмельницької ОДА Василя Ядухи. У тому ж таки 2012 році Олег Дейнека балотувався у Хмельницькому до Верховної Ради, але вибори програв. У чиїх інтересах він працює зараз — це вже питання.

Першоджерелом відео зустрічі Володимира Зеленського із журналістами в Парижі в одному з акаунтів його штабу вказано створений 16 лютого 2019 року YouTube-канал «Нейтральный». Країною реєстрації каналу вказано Росію.

На момент написання статті в «Нейтрального» було 310 підписників і 16 відео, серед яких — сюжети «Делегации ДНР и Южной Осетии возложили цветы к месту гибели Захарченко», «КПРФ проведет акцию с требованием признать ДНР», «Славянск, 19 июня 2014. Девушка Елена о том, почему вступила в ополчение». Рекомендаційний алгоритм YouTube у якості схожих на «Нейтральный» каналів пропонує «Вечер с Владимиром Соловьевым» і «Россию 24».

Під час учорашнього виступу на «Олімпійському» Петро Порошенко сказав, що чекатиме Володимира Зеленського 15 квітня в ефірі «Свободи слова» і 19 квітня — під час офіційних дебатів на «UA: Першому». Я ставлю на те, що Зеленський не прийде в жоден із цих двох ефірів. А боротьба між кандидатами продовжиться у форматі інформаційних бульбашок, що не перетинаються. На жаль, у голові значної частини виборців ця боротьба триває не між вчинками кандидатів (прийшов на дебати у присутності мейнстримних медіа —  записав інтерв’ю з невідомими журналістами), а між відео за участю кандидатів. Відео, які можуть мати таке ж саме відношення до реального життя, як вчинки Голобородька. Просто один із кандидатів працює з інформаційним простором звичними методами, а інший оперує набагато тоншим інструментарієм, майже непомітним для непризвичаєного ока.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3566
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду