detector.media
Галина Петренко
15.04.2019 11:00
Битва інформаційних бульбашок. Медіапідсумки 8–14 квітня 2019 року
Битва інформаційних бульбашок. Медіапідсумки 8–14 квітня 2019 року
Боротьба між кандидатами в президенти продовжується у форматі інформаційних бульбашок, що не перетинаються. На жаль, у голові значної частини виборців ця боротьба триває не між вчинками кандидатів, а між відео за їхньою участю.

Порошенко прийшов у студію ICTV на «Свободу слова» — Зеленський не прийшов. Порошенко прийшов у «Право на владу» на «1+1» — Зеленський не прийшов. Порошенко прийшов на «Олімпійський» — Зеленський не прийшов. Зеленський ховається від журналістів і не дає суспільству змоги дізнатися, які в нього плани на керівництво державою, якщо його буде обрано президентом? Суспільство мусить обуритися, що один із кандидатів має українців за дурнів, і не проголосувати за цього претендента? Мабуть, мусить, але воно цього не зробить. Бо наше суспільство давно вже розділене на частини, кожна з яких живе у власній інформаційній бульбашці. І в бульбашці довкола Зеленського показують, що він від журналістів не ховається.

Багато хто вже помітив у YouTube оце відео або цитати з нього:

Відео записане наприкінці минулого тижня в Парижі після зустрічі Володимира Зеленського з Емманюелем Макроном. На відео видно, що пан Зеленський розмовляє з кількома журналістами, кожен із яких пише розмову на телефон. І на перший погляд навіть можна подумати, що українські журналісти притиснули кандидата, змусивши його вийти до них у фойє готелю: «Когда сегодня я завтракал, а вы… я не скажу, что вы мне помешали — я почти доел. Но обратите внимание: мне предложили вызвать полицию и, я не могу найти это слово неприятное, но, скажем так, вас попросить из отеля. Я сказал: ни в коем случае, потому что мы с вами украинцы и это было бы неправильно и позор для нашей страны, если бы во Франции — не важно, по какую мы сторону баррикад — кого-то из наших людей выбрасывали», — говорить на початку відео Зеленський.

Але ми ж любимо деталі. Пояснюючи, чому він не їздить по Києву на велосипеді, як герой «Слуги народу» Голобородько, Зеленський каже журналістам: «Я сейчас живу в гостинице Hyatt. И вы тоже поселились в гостинице Hyatt. Я хочу, чтобы мы были открытыми и честными, чтобы мы говорили друг другу правду. Я вам говорю правду. Вы тоже не прикидывайтесь, парни, пожалуйста. Вы поселились в этом отеле? Недешевый отель, правильно, мужики? Давайте станем с вами на одном уровне и мы все хотим, чтобы в Украине все было хорошо. А теперь давайте как равные люди, я буду отвечать на ваши вопросы». Я щось тямлю в редакційних бюджетах і можу зробити доволі впевнене узагальнення, що редакції зазвичай не селять своїх кореспондентів у готелі вартістю по 400 євро за ніч, якщо самі їх командирували.

Друга цікава деталь. «Вы мне задайте последний вопрос и мы, парни, получим с вами удовольствие хотя бы потому, что в 5 утра самолет, да, у вас», — говорить Зеленський ближче до кінця відео. В мене є три варіанти, звідки співрозмовник може знати, коли в журналіста літак:

  1. журналіст йому сам про це розповів — наприклад, коли притискав його у фойє готелю, щоб змусити говорити. Типу «Якщо ви сьогодні не відповісте на мої запитання, то не відповісте на них уже ніколи, бо в мене зранку літак»;
  2. штаб Зеленського стежить за журналістом;
  3. штаб Зеленського сам привіз журналіста.

Взагалі це відео так сподобалося штабу Зеленського, що він забрендував його кампанією «Зе!» на початку й на кінці та розмістив на кількох своїх YouTube-каналах. Де працює цей журналіст — улюбленець штабу Зеленського, складно не помітити: на відео повно водяних знаків інформаційного агентства «Новини України». Його власником і керівником у реєстрі вказаний колишній ведучий програми «Гроші» Олег Дейнека, якого звільнили з «1+1» у 2012 році через конфлікт довкола сюжету про діяльність голови Хмельницької ОДА Василя Ядухи. У тому ж таки 2012 році Олег Дейнека балотувався у Хмельницькому до Верховної Ради, але вибори програв. У чиїх інтересах він працює зараз — це вже питання.

Першоджерелом відео зустрічі Володимира Зеленського із журналістами в Парижі в одному з акаунтів його штабу вказано створений 16 лютого 2019 року YouTube-канал «Нейтральный». Країною реєстрації каналу вказано Росію.

На момент написання статті в «Нейтрального» було 310 підписників і 16 відео, серед яких — сюжети «Делегации ДНР и Южной Осетии возложили цветы к месту гибели Захарченко», «КПРФ проведет акцию с требованием признать ДНР», «Славянск, 19 июня 2014. Девушка Елена о том, почему вступила в ополчение». Рекомендаційний алгоритм YouTube у якості схожих на «Нейтральный» каналів пропонує «Вечер с Владимиром Соловьевым» і «Россию 24».

Під час учорашнього виступу на «Олімпійському» Петро Порошенко сказав, що чекатиме Володимира Зеленського 15 квітня в ефірі «Свободи слова» і 19 квітня — під час офіційних дебатів на «UA: Першому». Я ставлю на те, що Зеленський не прийде в жоден із цих двох ефірів. А боротьба між кандидатами продовжиться у форматі інформаційних бульбашок, що не перетинаються. На жаль, у голові значної частини виборців ця боротьба триває не між вчинками кандидатів (прийшов на дебати у присутності мейнстримних медіа —  записав інтерв’ю з невідомими журналістами), а між відео за участю кандидатів. Відео, які можуть мати таке ж саме відношення до реального життя, як вчинки Голобородька. Просто один із кандидатів працює з інформаційним простором звичними методами, а інший оперує набагато тоншим інструментарієм, майже непомітним для непризвичаєного ока.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY