Кондукторе, натисни на гальма!

25 Лютого 2008
10419

Кондукторе, натисни на гальма!

10419
Примітки по з’їзді НМПУ.
Кондукторе, натисни на гальма!
Відкрита дискусія навколо подій у Незалежній медіа-профспілці України та Київській незалежній медіа-профспілці триває. Її черговий раунд розпочався після зборів КНМП 9 лютого, на яких кандидатом на посаду голови НМПУ було висунуто Сергія Гузя. Як уже повідомляла «ТК», на ІІ етапі з’їзду НМПУ 23 лютого Сергій Гузь узяв самовідвід, і профспілку – несподівано для багатьох делегатів з’їзду – очолив Роман Скрипін. «Детектор медіа» публікує позицію Олександра Тертичного з цього приводу. Однак хотілося б, аби не лише Олександр Тертичний, який уже втретє (1, 2) за два тижні висловлюється на цю тему, але й інші небайдужі до профспілкових справ брали участь у дискусії. Нагадуємо, що редакція «ТК» може не поділяти позиції позаштатних авторів.
 
Захоплення викликав полум’яний спіч кандидата на посаду заступника голови Незалежної медіа-профспілки України. Він щиро закликав делегатів з’їзду НМПУ плекати довіру і солідарність, не дозволяти підозрювати один одного в недобрих намірах.
 
І все було би добре, якби промовець побачив, як прямо тут, на з’їзді, саме керівники профспілки руйнують довіру і солідарність журналістів. Може, не помітив тому, що в президії сидів? Чи тому, що ми з ним у різних спектрах бачимо: він – у сонячному, а я, здається, в рентгенівському?
 
Найбільші пристрасті вирували навколо двох пропозицій. Спочатку до порядку денного включили розгляд проекту статуту Фонду безпеки журналістів. Здавалося би, благородна справа: які питання? Але з’їзд такої згоди не дав. Чому?
 
Досить влучну, як на мене, відповідь дав один з делегатів (Юрій Луканов, - «ТК»): проект вистрибнув, як Пилип з конопель!
 
Доповідачка пояснювала, що проект створювала робоча група за рішенням Ради НМПУ, яке відбулося ще в середині грудня. Вона цілком щиро вважає й досі, що рішення Ради – досить, щоб не ставити під сумнів ні ідею, ні зміст документа.
 
Рада ухвалила рішення, а поінформувати інших членів профспілки якось ніхто не потурбувався. А навіщо? -  щиро запитують ці функціонери-аматори.
 
Ну, гаразд, усіх не повідомили. Так повідомте заздалегідь (хай за тиждень, а краще – за місяць) хоча б делегатів з’їзду – ви ж їм будете пропонувати цей проект.
 
А навіщо? – не розуміють хлопці-дівчата: ми ж делегатам примірники роздали. Так і досі не зрозуміли – тільки образилися, що делегати вчинили обструкцію: вони ж бо ж хотіли, як краще…
 
Не знаю, чого навчають нині на журфаках, але навіть у школі зараз намагаються пояснити дітям, що таке толерантність. Чи чули про таке активісти НМПУ? Складається враження, що ні, не чули й не бачили. Проте, історія з Фондом – то тільки квіточки. Далі пішло ще веселіше.
 
Дозвольте нагадати, що за два тижня до з’їзду конференція Київської незалежної медіа-профспілки висунула єдиним кандидатом на посаду голови всеукраїнської спілки Сергія Гузя, погодившись із його кандидатурами до складу комітету НМПУ. Тобто, на конференції була ухвалена своєрідна відкрита угода: Сергій знову балотується на посаду голови НМПУ, а київська організація сприяє йому у формуванні дієздатного авторитетного керівного органу всеукраїнської профспілки. Лади?
 
Цю угоду Сергій Гузь порушив брутальним чином: в останній момент зняв свою кандидатуру і сам же запропонував іншу.
 
Охоче вірю його запевненням, що хотів, як найкраще. У мене немає жодних сумнівів, що новий голова є кваліфікованим, талановитим і відомим журналістом. Телезірка без жодного перебільшення.
 
Але ж з’їзд його не на телеканал обрав, а головою профспілки…
 
Я вже застерігав, що таке, безальтернативне, без попереднього обговорення, висунення кандидатури, яке відбулося на конференції КНМП, не відповідає елементарним вимогам демократії. Адже демократія – це процедура. Знехтували процедурою – зруйнували демократію. І ось, уже за два тижні, ми отримали наслідки такого руйнування.
 
Ситуація з раптовим висуненням кандидатури на посаду голови, яка відбулася на конференції київської профспілки, відтворилася на з’їзді всеукраїнської профспілки.
 
Тобто нова кандидатура теж вистрибнула, як Пилип з конопель! Знову нас поставили перед фактом. Знову кандидатура не могла (як належало б) обговорюватися в регіональних організаціях (у тому числі – в київській), знову програми у кандидата просто не було, тож він озвучив тези делегатам безпосередньо перед голосуванням. Кандидат був цілком відвертий: не приховував, що протягом останніх років не брав участі в роботі профспілки, а його відповіді на запитання делегатів підтвердили, що він слабо уявляє реальні проблеми «нетелевізійних» журналістів взагалі і їхніх профспілкових організацій зокрема.
 
Можливо, все це з часом набудеться. А якщо ні? До кого претензії?
 
Чи можна на таких «раптовостях» збудувати щось перспективне й солідарне? Чи можна довіряти людині, якщо вона тебе обдурила? Спитайте у делегатів від київської організації: чи не почувалися вони ошуканими, коли Сергій Гузь (із найкращими, наголошую, намірами) зняв свою кандидатуру? Здається, він щиро вважає, що ціною власної посади голови (тепер він перший заступник) зберіг профспілку. Мені ж здається, що фактично Сергій завдав цій організації нищівного, можливо фатального удару.
 
Не дивно, що на такому фоні ніхто не звернув уваги на «дрібниці»: як і голову, тим же робом (тобто, експромтом) обрали заступників голови, членів комітету і т.п.
 
Виходить, що з’їзд не сам ухвалював рішення, як має бути за статутом НМПУ, а виявився тільки демократичною ширмою. Лише засобом легітимації рішень, що були ухвалені ще до початку з’їзду у дуже вузькому колі активістів. Адже делегати змушені були голосувати по фактично безальтернативним пропозиціям.            
 
Щоправда, дехто висловив невдоволення, але з’їзд змушений був погодитися, бо вважали, що висловити незгоду означало зірвати «захід», визнати безрезультатність з’їзду. А наступного вже ніхто й не зібрав би. 
 
Втім, дехто навіть і не помітив, що «проковтнув» наругу над собою: такі вже уявлення про демократію, про громадські організації панують серед більшості членів профспілки. Гаразд, аби то профспілка залізничників, наприклад. А журналісти-то несуть свої уявлення до суспільства! Чи несуть не свої?
 
Ці уявлення, до речі, цілком показово були проілюстровані під час голосування пропозицій із застереженнями щодо отримання матеріальної допомоги від сумнівних «дарителів». Частина робочої групи, яка була створена конференцією КНМП, запропонувала відмовитися від благодійної допомоги, яку, наприклад, пропонують політичні партії і їхні лідери, власники засобів масової інформації, фізичні та юридичні особи, які у незаконний спосіб перешкоджають діяльності журналістів і профспілок. Бо приймати гроші від таких осіб було б аморальним з боку профспілки.
 
Альтернативною стала інша позиція: гроші не пахнуть. «Доведіть мені, що я неправий, і я заберу свою пропозицію», - сказав мені головний її прихильник. Я відповів, що моя позиція ґрунтується на моральних засадах, які не підлягають доведенню. Вони приймаються мною, як аксіома. У інших людей – інші критерії, інша мораль. І все тут: про що сперечатися?
 
Опоненту, втім, цього замало: він не тільки відстоює свою (як на мене, так сумнівну) мораль, але й намагається позбавити мене права на мою власну. Всім повідомив, що моя позиція – це псевдоморальна проблема (дивіться «Юрій Шеляженко: "гроші не пахнуть"»). Характерно більшовистська (чи молодіжна?) самовпевненість: він, бачте,  правильно розуміє життя, отже я…
На сайті профспілки особливу думку одного виставили попереду інформації про думку всієї робочої групи з п’ятьох людей. Незрозумілі пріоритети в упорядника сайту. Можливо, це випадковість, проте досить промовиста випадковість.
 
На з’їзді перемогла позиція мого опонента: можна брати від усіх – вирішила більшість. Виходить, я таки потрапив не до свого потягу, бо для мене гроші мають запах залежно від їхнього походження. І доводити тут нема чого.
 
Кондукторе, натисни на гальма! Далі їхати не можу, бо нестерпна вже задуха і в грудях болить…
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10419
Теги:
Читайте також
15.09.2009 09:20
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
19 444
24.12.2008 06:57
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
15 862
29.08.2008 12:05
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
13 035
04.06.2008 20:33
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
8 949
24.04.2008 14:17
Роман Скрипін
, для «Детектор медіа»
10 262
24.04.2008 11:28
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
10 305
18.04.2008 09:41
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
9 051
01.04.2008 12:07
Николай Фельдман, для «Детектор медіа»
7 722
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Правдолюб
5906 дн. тому
Там було не 5 а 10 осіб. З них пропонувалось 5 - визначних аторитетних журналістів, які б привертали увагу до фонду своїм авторитетом. А 5 - пропонувалось обрати на зїзді з числа кандидатів. Озвучили прізвища, за які пропонувалось проголосувати. Це були журналісти з різних регіонів України, які увійшли до ініціативної групи, і працювали над статутом, розробляли ідеї, проводили переговори. МФЖ. до речі, підтримувало цю ідею. Але - хтось недочув, хтось не хотів почути, а когось послали спеціально зірвати голосування по фонду. Що ж, панове, створюйте фонд самі. Ви ж не ділки і не корупціонери, як ті люди, що працювали над ідеєю фонду на голому ентузіазмі.
otar
5907 дн. тому
На превеликий жаль, там було так гамірно, що я не почув переліку фізичних осіб)
Кондуктор
5907 дн. тому
Пасажир, запитай в Отара, він там точно був. Перша - Романюк другий - Гузь, третій - ніби Яневський, два - інкогніто, велися переговори. На яких принципових та конкурсних засадах підбирались ці фізичні особи - це до правдолюба. А щодо нової профспілки та партії, під яку вона планувалась - то теж до когось іншого. Не буду називати прізвищ.Бо на цей раз правдолюб запропонує мені парочку самострілів в голову Правдолюб // 25.02.2008 20:03:49 Ну, вибач, зачепив твою правдивість. Вже захлинувся і воскресінню не підлягаю
Пасажир
5907 дн. тому
Кодукторе, а хто ці 5 осіб-фондовиків? Прізвища - в студію!
Правдолюб
5907 дн. тому
Кондуктор, не бризжи ядом,. бо захлинешся. Якби в нас за брехню судили, то за твою "відверту і зухвалу" тебе б повісили
Ольга
5907 дн. тому
Так, я теж проти того, щоби профспілка приймала гроші у політичних партій. Але більшість проголосувала так. Чому і як - з-пару років тому, я зрозуміла, що особисто я не зможу щось змінити у принципах роботи профспілки. тому залишається примиритись і просто числитись членкинею профспілки, або вийти. Але вийти - це не бути членом професійної організації, що потрібно часто, зокрема для отримання віз, якщо ти фрілансер. А іншої профспілки, на жаль, незнаю.
Someone
5907 дн. тому
Не можу не погодитися із пропозицією автора - не можна брати гроші ні від політичних партій і їхніх лідерів, ні від власників засобів масової інформації і від бізнесменів теж. Брати не треба нічого. Від членських внесків теж варто відмовитися - надто багато доводиться платити. Профспілка і без грошей протримається!
Кондуктор
5907 дн. тому
ЗАБУВ назватися, бо гальма у водія
5907 дн. тому
Брехня. відверта і зухвала. Чому рішення по фонду безпеки провалилося? Та тому що фонд формувався під п"ять фізичних осіб-засновників фонду з широким спектром статутних цілей . Пять фізичних осіб - а серед них і Сергій Гузь(!!!!!!!) - фактично хотіли використати профспілку як ширму( а може вона розпадеться?) , щоб в разі самоліквідації профспілки через відсутність консенсусу залишити фонд з промовистою назвою під собою. Демократія? Та дійсно її там не було. Бо було б поставлене питання про можливість корупції та створення псевдо-фондів. А якщо ще й врахувати, що одна відома політична партія вже фактично створювала під себе нову профспілку з схожою назвою, то слід полякувати Богові та розумним людям, що цьому завадили і дали по носі таким ділкам та борцям за справедливість
Сергій Зінченко, м. Кривий Ріг
5908 дн. тому
Отож. У тім-то й справа, що у "вищій" організації є, виявляється, "вищі фахівці", які апріорі відчувають правоту. Що ж тоді думати нам, грішним провінціалам з регіонів, вигнанцям у рідних містах, неспілковим журналістам, коли у вас там, нагорі. такий бедлам? Говорю "у вас" не просто так, а відверто, бо я переконався: "столичним" не цікаво, що там робиться "під ногами". У нас тут правлять бал писарі. а журналісти поступово вимирають. як динозаври. - Душно!..
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду