Про сумнівних дарителів, заготовані рішення і рентгенівське світло

2 Березня 2008
8880

Про сумнівних дарителів, заготовані рішення і рентгенівське світло

8880
Відповідь на репліки Олександра Тертичного щодо «перевороту» у Медіа-профспілці.
Про сумнівних дарителів, заготовані рішення і рентгенівське світло
Дискусія навколо змін у Незалежній медіа-профспілці – як київській, так і всеукраїнській, - на жаль, не стала масштабною: лише раз на репліку Олександра Тертичного відповів Артур Рудзицький; йому, у свою чергу, відповів пан Тертичний; перед з’їздом НМПУ, на якому відбулась зміна голови профспілки, висловився Сергій Гузь. Після з’їзду «ТК» опублікувала вже дві репліки пана Тертичного (1 і 2) і майже втратила надію побачити відповідь. Та все ж у дискусію вступила член комітету Медіа-профспілки Тетяна Якубович. Сподіваємось усе-таки почути думку всіх сторін, що беруть участь у задекларованій на останніх з’їздах трансформації профспілки.
 
Якби хтось закинув мені, що я бачу все у сонячному світлі – мабуть, довелося б розвести руками і погодитись. Але почути від Олександра Тертичного, що рожеві окуляри у нас, виявляється, носять «люди з президії» – щонайменше, дивно. Не лише для тих, хто останні кілька місяців спостерігає ситуацію «зсередини», а й для тих, хто хоча б читав «Детектор медіа». Не знаю, кого з двох спікерів мав на увазі автор, але ані від промови Олександра Зінченка, ані від публікації Сергія Гузя явно не віє оптимізмом.
 
Почну з того, на чому  пан Олександр наголосив, як на найбільш кричущому інциденті у новітній історії Медіа-профспілки. «Цю угоду Сергій Гузь порушив брутальним чином: в останній момент зняв свою кандидатуру і сам же запропонував іншу». Угоду – тобто, що він стає головою, а навзаєм отримує дієвий комітет. Демократія – це процедура, нагадує у своїй статті Олександр Тертичний; тоді хотілося б побачити протокол Конференції, де на папері зафіксовано отакий «бартер». Знаєте, є такий термін у шахах – цуґцванґ. Це коли краще взагалі не ходити, бо варіантів немає. Приблизно у такій ситуації опинилася два тижні тому Київська незалежна медіа-профспілка. Але, як і у шаховій партії, правила зобов’язують нас ходити. За статутом КНМП повинна була висунути свого кандидата. І, думаю, не злукавлю, коли скажу, що для більшості цією кандидатурою був Сергій Гузь. І ще, не помилюся: ніхто не сумнівався, що свою кандидатуру він зніме. Або, принаймні, хоче зняти. Під час недавньої розмови ви, пане Олександре, зауважили мені, що комітет не переймається пошуком людей. Окей, зарахуємо і цю жовту картку. За два тижні така кандидатура з’явилась. І вже ніяк не погоджусь, що у кандидата від «несподіваної» пропозиції перехопило подих.
 
Я не буду давати оцінки персоні нового голови. Хоча б тому, що зараз у цьому немає жодної потреби. Виборча, якщо можна так висловитись, кампанія завершилась, а передрікати результати нашої спільної роботи не в моїх інтересах – прогнози іноді мають здатність не справджуватись. Єдине: навряд чи хтось заперечить мені, що невелике задоволення – очолювати організацію внаслідок відсутності альтернативи і з метою, так би мовити, розрулити ситуацію.
 
Олександр Тертичний дуже непокоїться через рішення щодо благодійної допомоги. Думаю, всі, хто був учасником обговорення тексту цього документу напередодні з’їзду, погодяться, що дискусія всередині робочої групи була безперспективною. Кожен із нас мав свої аргументи, і невже може нарікати, що не був почутий? До проекту цього документа були включені всі пропозиції. Більше того, «особи, які перешкоджають діяльності журналістів і профспілок» потрапили до переліку заборонених джерел саме на мою пропозицію. Але рішення не пройшло, і я від цього не в захваті, але це не дає мені підстав заявляти, що позиція делегатів аморальна і я «далі їхати» з ними не можу. А попри скептичні очікування (ну, принаймні, у мене такі були) напередодні з’їзду, якраз це питання було обговорене у найтолерантніших тонах. Значною мірою завдяки грамотній організації процесу з боку голови, який поставив на голосування кожне застереження окремо.
 
Що ж до «грошей, які не пахнуть», але викликають таку відразу в Олександра Тертичного, то, якщо я правильно розумію, Профспілка декларує свою незалежність як від політичних, так і від комерційних структур. Читаємо статут: «Профспілка незалежна у своїй діяльності від органів державної влади та управління, місцевого самоврядування, підприємств, організацій та установ усіх форм власності, політичних та інших громадських організацій, зберігає свою організаційну, фінансову та господарську самостійність». Тож не бачу підстав виокремлювати звідси як неприйнятні джерела благодійної допомоги політичні партії або власне політичних діячів. Чому вони, як висловився пан Олександр, «сумнівні дарителі», а решта – не сумнівні? Чи несумнівні – це обов’язково закордонні фундації, про внутрішнє наповнення яких ми менше знаємо і тому спокійніше почуваємось?
 
У будь-якому разі, є остаточне рішення делегатів. Серед них були, наскільки мені відомо, і представники Донецької організації, які свого часу досить бурхливо відреагували на рішення комітету КНМП брати допомогу від політиків і прийняти до Медіа-профспілки відому всім нам депутатку. Тобто я не знаю, як вони голосували, але в будь-якому разі буду поважати їхню думку, так само як і свою – відносно тих, хто перешкоджає діяльності журналістів і далі за текстом. Але рішення обов'язкове для виконання. І не робімо вигляд, що все це підлаштувала купка підступних і аморальних журналістів. 
 
До того ж, нарікання на те, що «на сайті профспілки особливу думку одного виставили попереду інформації про думку всієї робочої групи з п’яти людей», і що це «промовиста випадковість», ну аж ніяк не можна зарахувати до аргументів. Очевидно, що першим на сайті завжди стоїть повідомлення, яке з’явилося пізніше, а отже, упорядниця сайту зробила якраз дуже логічно – спочатку надрукувала проект рішення, а вже потім - особливу думку члена групи. Так само наші з вами коментарі публікуються вище за офіційні повідомлення про рішення з’їзду. Це так, між іншим…
 
Говорити ж про безпідставні звинувачення доводиться не лише у випадку з благодійними внесками. Варто було винести на розгляд з’їзду «сирий» статут Фонду безпеки журналістів, як деякі наші колеги, «не відходячи від каси», назвали це зумисними підступамиз метою робити якісь там махінації з грошима. Друзі, ну невже ми не можемо реагувати на факти без зайвого домислювання? Вибачайте, але має бути якась межа, за яку підозри не переходять. Один мій колега сказав раз так: я тобі буду довіряти, навіть якщо ти мене обдуриш. Я не пропоную бути необачними – документ вартий обговорення і, на мою думку, був справедливо відхилений – але ж є така річ, як презумпція невинності, тим більше, що ідеться про конкретних людей, більшість із яких нам добре відомі. Тому на майбутнє дуже хотілося б, аби ми критикували рядки юридичних документів, а не один одного.
 
Що ж до непрозорості, то це, як на мене, зовсім не те, що можна назвати рисою Медіа-профспілки. Цілком визнаю зауваження, які лунали і на зборах і 9, і 23 лютого – недостатньо налагоджений зв’язок із членами організації. Це стосується також і висунення кандидатів на виборні посади, про що писав пан Олександр. Однак цього року члени КНМП вперше отримали розсилку з анонсом Конференції, а наше багатостраждальне положення з’явилося на сайті перед з‘їздом – хай і за добу, але ж проекти рішень зазвичай потрапляли до рук делегатів уже на зборах. Авжеж, ви скажете, що це такий необхідний мінімум, про який і говорити не варто – але думаю, несправедливо звинувачувати обидва комітети у тому, що вони не чують зауважень. Бо навіть ці кроки дають підстави думати, що місяць за місяцем зв’язок покращуватиметься. 
 
Попри те, що з’їзд, як висловився Олександр Тертичний, виявився лише демократичною ширмою, він з успіхом відправив на «перездачу» авторів статуту для Фонду безпеки журналістів. Виявляється, голосувати «за безальтернативними пропозиціями», які «були ухвалені ще до початку з’їзду у дуже вузькому колі активістів, нікому не довелось»: з’їзд, як і належить йому за статутом, залишився вищим керівним органом Медіа-профспілки. Звичайно, ви можете сказати – спрацював інстинкт самозбереження, і взагалі не так просто нав’язати щось сумнівне аудиторії, яка складається з журналістів – в них-бо нюх на ці речі добрий. Але комітети (і КНМП, і НМПУ) зі свого боку не зробили жодного кроку, аби уникнути розгляду того чи іншого питання усіма делегатами.
 
Я нагадаю, що за статутом такий вид документів, як положення, ухвалює комітет. Однак у випадку з благодійною допомогою було вирішено винести питання на з’їзд, оскільки тема виявилась надто дискусійною, а діапазон думок – надто широким. Кандидатури ж до складу комітету пропонували саме учасники з’їзду – про які ж «заготовані» рішення ідеться, і якої їхньої «легітимізації» чекав керівний орган від зборів? Дозволю собі нагадати, що вашу кандидатуру, пане Олександре, висували до складу ревізійної комісії. Не думаю, що це рішення було, за вашим висловом, заздалегідь заготоване вузьким колом активістів.  
 
А якщо я помиляюсь, і до кінця світу дійсно недалеко – вже за півроку у журналістів буде нагода посунути мою недієздатну персону з комітету КНМП. І повірте, що жодні залаштункові рішення від цього не врятують. Така вже ця Медіа-профспілка.   
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тетяна Якубович, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8880
Теги:
Читайте також
24.12.2008 06:57
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
15 862
24.04.2008 14:17
Роман Скрипін
, для «Детектор медіа»
10 262
24.04.2008 11:28
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
10 305
18.04.2008 09:41
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
9 051
01.04.2008 12:07
Николай Фельдман, для «Детектор медіа»
7 722
29.02.2008 14:25
Олександр Тертичний
для «Детектор медіа»
9 665
25.02.2008 09:25
Олександр Тертичний
для «Детектор медіа»
10 420
Коментарі
11
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Тертичний
5896 дн. тому
hraff, ось Ви і показали своє "лічіко". Виходить, Ви з числа тих обізнаних "обраних", які захопили право дурити спілчан, приховуючи суттєві обставини роботи? А я з тих, хто "громко суют свой нос в те дела, в которые они не посвящены." Зрозуміло, що Ви приписуєте мені свою логіку і свій погляд на життя, і тому знову невдало читаєте мої думки: "ход Ваших мыслей мне противен". Я не беруся читати нічиї думки, бо мені досить того, що люди роблять і говорять. Не маєте чого сказати по суті розмови, то мовчіть, не чіпляйтеся до особи автора.
hraff
5897 дн. тому
Василий, это не комедия, поверьте. Чересчур много усилий, времени и жизни уже потрачено для того, чтобы организация начала напоминать европейский профсоюз журналистов. Я лично искренне верю в то, что со временем это получится. Только всегда будут присутствовать в каком-то количестве люди, подобные Тертычному, которые громко суют свой нос в те дела, в которые они не посвящены и не стараются понять логику людей, в чьи дела они громко пытаются совать свой нос, мешая при этом. А нужно помогать вместо создания помех. Помогите и Вы. Хотя бы тем, что попытаетесь понять логику Тани Якубович - искреннего умного человечка, которому, поверьте, не безразлична судьба организации. С уважением Тертычный, я подписываюсь в интернете так, как считаю необходимым и разговаривать с Вами не склонен абсолютно потому, что ход Ваших мыслей мне противен и неудобоварим. Более того, разговаривать с Вами как угодно я не собираюсь вообще, ни через никнейм, псевдоним, ни по телефону и не вживую. Если увидите на каких либо сходках профсоюза человека, который смотрит на Вас со снисхождением, будто видит перед собой человека, которому требуеццо помощь - это Вы видите меня. Ну или подобного мне нормального белого человека, которому не все равно, кем себя окружать. Не пишите мне больше, я не отвечу
Тертичний
5899 дн. тому
hraff, знімаю капелюха перед Вашою суперфрейдівською проникливістю. А на сайті Ви, здається, свої психічні потреби вирішуєте. Так це не той сайт. Коли нема чого сказати по суті, такі завжди говорять: сам дурак! Тільки Ви, на відміну від примітивних жлобів, сховалися за псевдо. Запашок то який промовистий! Виходить, такі є серед нас. Чому тільки сайт дозволяє таке неподобство?
Вася
5899 дн. тому
Не ломайте комедию. Никого Вы не обеспечите, кроме себя. Тертичного не знаю, может Вы и правы, но, судя по написанному современными профсоюзными деятелями они ни на шаг не ушли от совка. Это, конечно, не проблема журналистов. У нас профсоюзы во всей стране мычат. С уважением.
hraff
5900 дн. тому
Василий, у вас неправильное представление о профсоюзе. Это организация не затем создана, чтобы вершить судьбы журналистов, а чтобы позитивно влиять на обеспечение социально-экономических и трудовых прав и свобод медиа-работников. А мысли Тертычного понять совсем не сложно - у человека есть проблема, для решения которой он вступил в организацию, проблема нерарешимая про простым причинам. Он же делает виновным в этом профсоюз, пытаясь паралельно для себя разобраться, чем же должен заниматься профсоюз. А так, как он этого не понимает и не разбирается в этом - читай является человек некомпетентным, то он и льет свои мысли из ведра, любуясь своей замечательной фотографией на первой странице ТК. С уважением
Вася
5900 дн. тому
Ничего я не спутал. Журналист для того, чтобы вершить судьбы других журналистов должен понятно писать. Тертичного прочитал и его мысли более-менее понял. В ответ полилось мычание. Не люблю когда мычат.
Олександр Тертичний
5900 дн. тому
Це – не дискусія, колеги Шановна панно Тетяно, цілком щиро поважаю Вашу позицію і Вашу думку щодо перспектив профспілки. Більше за те, на мою думку, завдяки наявності саме таких активістів, як Ви, спілка має шанси одужати. Але Ваша "Відповідь на репліки Олександра Тертичного щодо «перевороту» у Медіа-профспілці" (Про сумнівних дарителів, заготовані рішення і рентгенівське світло) свідчить про те, що Вас теж не оминув "синдром персоналізації", проти якого я застерігав. Ну, хіба про "переворот" я писав? Навпаки: про те, що нічого в принципі не змінилося, саме в цьому вбачаю небезпеку. І намагався пояснити, чому. В своїх коментарях пропонував розглянути спілчанські проблеми, з яких витікають певні ситуації (за участі конкретних осіб) і перспективи спілки, а не осіб. Саме тому старанно уникав персоналій: я ж прямим текстом це зауважив. Проте, Ви переводите розмову на особистості, в тому числі - на мене. Наприклад, Вам "щонайменше дивно почути від Олександра Тертичного, що "рожеві окуляри у нас, виявляється, носять «люди з президії». Але ж, не про "людей" в президії я писав, а про одного тільки. І не про "рожеві" окуляри, а про інший погляд - відмінний від мого. На такий погляд промовець має повне право. Але ж і я маю право на свій погляд, на його обгрунтування навів аргументи. Якщо Ви просто незгодні з моїми поглядами і висновками, для цього досить одного речення. Якщо маєте свою думку, подавайте її і аргументуйте. Якщо ж Ви взялися заперечувати мої висновки, логічно спростувати мої аргументи. І який же з них Ви спростували?
Олександр Тертичний
5900 дн. тому
Давайте будемо в полеміці максимально точними і коректними, свої спростування обгрунтовувати, не піддаватися мимоволі впливу тих депутатів, які не чують опонентів, несуть в ефірі (за згоди деяких журналістів, до речі) бо зна що. Я ж не ворог і не конкурент ні Вам, ні спілці. Готовий додатково пояснити кожне із своїх тверджень – якщо це комусь потрібно. Але пояснювати і грунтувати берусь тільки мої твердження, а не Ваші. Наприклад, Ви закидаєте мені, що "Кожен із нас мав свої аргументи, і невже може нарікати, що не був почутий?" Та хіба ж я нарікав, що мене не почули? Подивіться, текст, будь ласка. Тільки висловив жаль, що моя думка залишилася в меншості. Прийом полеміки, що Ви (сподіваюсь ненавмисно) тут застосували, давно відомий: опоненту приписується певна думка, а потім цю думку блискуче спростовують. Подібних некоректностей щодо моїх висновків і наведених на їх обгрунтування фактів у Вашій відповіді досить. Всі вони взяті разом малюють з мене людину чи то недолугу, чи майже підступну. Можливо, це – наслідок надлишку емоцій, які завжди заважають полемізувати «аккуратнєй». З мого боку продовжувати спростування неточностей Ваших «відповідей» недоцільно для сайту: відвідувачі й без того втомилися від мого занудства. (До речі, мою відповідь на репліку А.Рудзицького сайт профспілки ставити досі не хоче, а на два мої звернення з цього приводу не відповідає ні адміністратор, ні голова КНМП). Якщо ж Ви (і може, ще хто) щиро зацікавлені у пошуку відповідей на зазначені у моїх публікаціях кадинальні виклики для спілки (а не осіб!), можна їх пошукати разом під час зустрічі (в будь-якому складі). Адже, маю не тільки ті аргумети і пропозиції, які використав у публікаціях. А ні, так ні: вольному воля… Хай Вам щастить! Олександр Тертичний
hraff
5901 дн. тому
Таня - тверезомисляча адекватна людина на відміну від багатьох. Усвідомлення її щодо змін в профспілці - абсолютно вірне, втім розповідати їм хронологію - надто вже ж невдячна справа
Boo
5901 дн. тому
Ви сплутав сайти, Вася, ходи на siski.net
5901 дн. тому
Посунути? І залишити песиміста Зінченка разом з Тертичним? Ну надо же начать весну так угрюмо
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду