До реанімації чи до моргу: обирайте самі

4 Червня 2008
8955

До реанімації чи до моргу: обирайте самі

8955
До конференції Київської незалежної медіа-профспілки.
До реанімації чи до моргу: обирайте самі
Що маємо
КНМП відіграла позитивну роль в самоорганізації українських журналістів, зробила багато корисного на шляху до створення першої в Україні професійної спілки журналістів.  Тим активістам, хто це робив – наша щира подяка: Батьківщина вас не забуде!
 
Разом з тим, КНМП затрималася на клубному етапі розвитку, і досі не перетворилася в дійсну профспілку, яка здатна захищати законні права всіх свох членів. Затримка двічі небезпечна, оскільки не тільки веде до розпаду організації, а ще й – до дискредитації ідеї профспілки.
 
Виключно клубний характер спілкування активістів призвів до закритості роботи виборних органів і принизливого  для журналістів патерналізму. В результаті більшість «рядових» членів залишаються за межами реального функціонування спілки і перетворилися (хто таким не був від початку) в пасивних спостерігачів. Це відсікає «рядових» від активу, отже і виключає використання громадської активності спілчан – головного ресурсу, без якого не може бути дієздатною професійна спілка. Ставка на максимальне користування грантами принесла розмивання пріоритетів спілки.
 
Зазначені обставини потребують негайної корекції пріоритетів і зміни принципів функціонування КНМП (як і НМПУ).
 
Чого прагнути
Спроможність будь-якої профспілки демонструється реальною здатністю до страйку та інших колективних акцій: як в рамках свого професійного цеху, так і разом з іншими профспілками.
 
Така організація здатна захистити права своїх членів, перш за все, авторитетом, в тому числі – загрозою покарання кожному потенційному порушнику наших законних прав. Покарання треба забезпечити, перш за все, системним розголошенням фактів порушень. Нас мають поважати, з нами мають рахуватися всі: роботодавці, суди, правоохоронні органи, органи влади. Невідворотність розголошення – перший крок до реального захисту. Спілчани, якщо організація ще жива,  здатні це забепечити – навіть без офісу і потужного апарату.
 
Стратегічна умова успіху – активна солідарність. Запорукою солідарності має стати взаємодовіра: горизонтальна – між організаціями і окремими членами, вертикальна – між «верхами» і «низами». Така довіра може сформуватися за  рішучого відкидання патерналізму і максимальної відкритості всіх органів спілки.
 
Потужною профспілка не може стати і без ефективної тактики. Перш за все – сконцентрувати ресурси всіх категорій в напрямі головної мети. Все, що відволікає від головного, що роблять і можуть робити інші громадські організації, нехай роблять вони – з нашої подачі.
 
Друге – створити технологічний регламент роботи. Зокрема, кожен член комітету на волонтерській основі має взяти на себе відповідальність (і повноваження) за певний напрямок роботи спілки, голова повинен (повинна) забезпечити  координацію дій членів комітету і т.п. Передбачити часткову кооптацію членів комітету між конференціями – на заміну тим, хто тимчасово не зможе виконувати функції внаслідок сімейних чи інших обставин.
 
Що робити
найближчим часом
1. Розпочати професійне (постійне, багатоканальне) висвітлення в медіа фактів порушення трудових прав спілчан – на волонтерській основі.
 
2. Забезпечити надання консультацій: бескоштовних – силами нинішніх активістів і юридичних клінік, які діють при юридичних факультетах; за мінімальну плату – силами студентів, громадських захисників, професійних юристів-симпатиків спілки.
 
3. Забезпечити надання представницьких послуг спілчанам за помірну плату силами нинішніх активістів і громадських захисників в спорах з роботодавцями.
 
4. Розпочати надання представницьких послуг в судах за помірну плату (силами комплексних бригад за участю юристів і спілчан-волонтерів: починати з окремих справ, щоби з часом забезпечити потреби всіх спілчан.
 
5. Систематизувати і активізувати сприяння правовій самоосвіті спілчан і організацій: трудове законодавство і законодавство про медіа.
 
6. Підвищувати рівень солідарності членів спілки аж до готовності до страйку. Перший крок – відновити довіру виборним органам через негайне забезпечення (перш за все, за допомогою сайту, а також розсилки) повної прозорості роботи: попереднє оприлюдення і широке обговорення проектів документів, які планується приймати, запрошення всіх бажаючих спілчан брати участь (ставити запитання, надавати пропозиції) у всіх засіданнях всіх виборних органів.
 
7. Активніше розвивати наявні, налагодити нові зв’язки з іншими профспілками, а також тими громадськими організаціями, які можуть допомогти в захисті спілчан.
 
8. Організувати моніторинг порушень трудових прав журналістів із системним розголошенням цих фактів.
 
9. Паралельно активізувати збір внесків і благодійних пожертв для формування апарату під відповідні функції.
 
10. Розпочати вироблення і обговорення місії спілки, програмних засад і змін до статуту.
 
P.S.
1. Обгрунтування тез викладені в моїх публікаціях на «Телекритиці» в лютому і квітні 2008р.
 
2. За результатами дискусії в «Телекритиці» і реальної роботи трьох місяців по з’їзді голова НМПУ і його 1-й заступник (а також деякі члени комітету) цілком послідовно демонструють прихильність до командних методів, які виключають створення дійсної професійної спілки і фактично ведуть до розпаду НМПУ.
 
3. Пропоную тези у сподіванні на Київську організацію, активісти якої (як не всі, так хоч би частина), можливо, зрозуміють принципову згубність закритості і патерналізму…
 
Олександр Тертичний, член КНМП з грудня 2003р.
 
Від «ТК»: «Детектор медіа» запрошує (вже, чесно кажучи, втомилася запрошувати) всіх стурбованих долею Медіа-профспілки, які не поділяють думки пана Тертичного, скласти йому компанію у дискусії про майбутнє КНМП/НМПУ.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8955
Теги:
Читайте також
15.09.2009 09:20
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
19 448
24.12.2008 06:57
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
15 869
29.08.2008 12:05
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
13 041
31.07.2008 08:15
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
11 750
24.07.2008 09:30
Андрій Лаврик, для «Детектор медіа»
11 764
22.07.2008 11:42
Николай Фельдман, для «Детектор медіа»
11 799
24.04.2008 11:28
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
10 313
18.04.2008 09:41
Олександр Тертичний
, для «Детектор медіа»
9 058
29.02.2008 14:25
Олександр Тертичний
для «Детектор медіа»
9 671
25.02.2008 09:25
Олександр Тертичний
для «Детектор медіа»
10 425
Коментарі
12
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
А. Лаврик
5816 дн. тому
Пане Олександре! Не будьте смішним і не принижуйтесь. Ви повелись як підліток, «повівшись» на мій цілком невинний підступ, адже щонайбільше півдюжини людей могли здогадатись, на кого я натякав. Якщо Ви із серйозною міною збираєтесь тут розмірковувати про джерела інформації і засади журналістської етики, то я Вам підіграю і наголошу на тому, що будь-яке джерело має право на анонімність, і з боку журналіста було б непорядно його розкривати без згоди джерела чи рішення суду. Стосовно п.6 Вам вже давно і популярно пояснили, що це не директива, а рекомендація. Тож Ви вводите в оману всіх тих не багатьох читачів Вашої статті і коментарів до неї. Я значно молодший за Вас і тому добре пам’ятаю, що мені втокмачували ще в дитячому садку: обманювати людей – то непорядно. Стосовно 10-го пункту: я навіть і не здогадувався, що ми тут обговорюємо основи маркетингу. P.S. Свою позицію стосовно Вашої бурхливої діяльності я висловив ще у розсилці НМПУ. Повторювати не буду, оскільки на цей сайт, можливо, заходять діти.
О.Тертичний
5816 дн. тому
О.Тертичний Пане Андрію, якщо людина оприлюднює факти, яким сама не була свідком, то вона має вказати джерело інформації: документ чи свідка. Оскільки Ви не вказали (навіть на мою вимогу) ні першого ні другого, то самі себе поставили в статус пліткаря (п.3,4), що не сприяє репутації порядної людини і суперечить етичним засадам журналіста. Ви також неуважно прочитали мої Вам відповіді. Бо в п.6 вже вчора була відповідь на запитаня, яке Ви ставите сьогодні: скільки директив мені спустив Скрипін? Відповідаю ще раз, але вже розгорнуто: рішення новообраного комітету НМПУ від 17 травня ц.р. готувалося в секреті від «рядових» спілчан. Нам його спустили як директиву. Цим рішенням, зокрема, приписується всім спілчанам: Два пункти «директиви» суперечать статуту НМПУ, а один – елементарним вимогам демократії. То хто ж з нас говорить те, чого не знає? 10. Якщо хтось не обізнаний із загальними основами маркетингу (які пояснюють, зокрема, що таке місія), але беруться судити про предмет незнайомий, то що ж може дати дискусія з такими особами? Позицію свою Ви вже висловили, аргументи вичерпали, залишаються тільки повтори, брудні натяки та плітки. Тому надалі Вам відповідати не буду.
А. Лаврик
5816 дн. тому
Пане Олександре! Звертаю Вашу увагу на те, що у нас в профспілці не те що демократія, а її розгул. По пунктах. 1. Не треба вигадувати для комітетів якісь нові обв'язки. Раніше, принаймні особисто для мене, ніколи не було проблемою вийти на той чи інший комітет з якоюсь пропозицією (привіт Драннікову і Канєвському – вибачайте, хлопці, то я не зі зла, а на прохання Ваших колишніх підлеглих). Питання можна виносити на з'їзд, і делегати будуть визначатися, як його вирішувати, та чи потрібно його вирішувати взагалі. Звісно, комітет може “продинамити” будь-яку пропозицію. Справедливо (і таке буває), чи не справедливо – то інше питання. Але, повторюю, комітет і голова обираються, не побоюсь цього слова, демократичною більшістю профспілчан, котрі, судячи з їх вибору, довіряють цим людям. Можливо, хтось теж хотів би “порулити” у комітеті, і в нього б вийшло б краще, але наразі він довіри ще не заслужив. 2. Так точно, пробував, в КНМП. Не виключаю, що я це робив не достатньо активно, чи в загалі неправильно. Якщо Ви упевнені, що у Вас це таки вийде – дєрзайте. Щоб бути активістом профспілки не обов'язково її очолювати. 3,4. Пане Олександре, перечитайте, що написали! Ви ж самі щойно підтвердили “чутки”. Раджу дотримуватись конспірації :) 5. Прошу, не говоріть за більшість. Ви її не представляєте, інакше б... (читайте наприкінці п. 1). 6. Не говоріть про те, чого не знаєте. Секретність у роботі комітетів не відповідає статуту. Поодинокі спроби засекретити якісь рішення закінчувалися грандіозними скандалами. Комітет не має права наказувати “рядовим” профспілчанам, що і як робити. От скажіть, пане Олександре, Вам Скрипін скільки директив зверху спустив? А Михайлина скільки наказів віддала? Отож, не вводьте людей в оману. 7. При всій повазі до Вашого віку, пане Олександре, доки ви тут теоретизуєте і скандалите, хтось десь щось намагається зробити на практиці. 8. Без належно профінансованого апарату краще не буде. 9. Насправді я давно все чудово розумію. Але мої пропозиції щодо вирішення цієї проблеми не дуже популярні у загалу. 10. Формула місії зашифрована у абревіатурах НМПУ і КНМП. І розшифровується дуже просто. Якщо хтось не розуміє значень слів “незалежна”, “медіа” чи “профспілка”... Що ж,
Тертичний
5817 дн. тому
Тертичний – Лаврику на пост від 05.06: 1. Обов’язок комітету – надати можливість кожному. А хто цю можливість не використає – то його право. Зверніть увагу: обов’язок – комітета, право – спілчан. Кому не цікаво, той не читає. 2. А Ви пробували? 3,4. Ви, Андрію, без натяків спробуйте: хто, що кому пропонував? Хто що просив, і хто що пропонував? Хто які пороги яких комітетів як обивав? Тільки не слухи надавайте, а факти, прізвища, обставини, зміст: бо хтось не так зрозуміє… Я, наприклад, в травні минулого року дещо із зазначеного в тезах пропонував зробити – грошей не знайшли, робота не розпочалася. Але говорив один раз і тільки з С.Гузем, без свідків. То ж, чи не плітки Ви розносите через поважний сайт? 5. Якщо «робота в цих напрямках ведеться давно і системно», це добре. Але непомітно для більшості журналістів. Отже, треба ширшее. 6. Під грифом «секретно» готуються проекти документів і порядок денний, без залучення загалу проводяться засідання. І «рядовим» спускають думку «небожителей»: виконуйте. Навіть, якщо це рішення суперечить статуту спілки і здоровому глузду – як останнє рішення комітету НМПУ. 7. Чи ви пили і лузгали – не знаю. Якщо кудись необережно наблизилися – робіть висновки. Якщо зробили помилку, проаналізуйте і – працюйте далі. 8. Саме те і хотів сказати: моніторинг ведеться погано, факти розголошуються вкрай незадовільно. 9. І Ви досі не зрозуміли, чому «люди не надто охоче гроші несуть»? Жаль… 10. Хто з нас чого недочуває, чи недорозуміє, покаже час. Щодо місії – формула взагалі не висувалася і не обговорювалося. Своє бачення маю, можливо, воно і унікальне – але зараз не на часі – сьогодні «швидка допомога» потрібна.
нічого не нагадує?
5817 дн. тому
1. Розпочати висвітлення. 2. Забезпечити надання. 3. Забезпечити надання. 4. Розпочати надання. 5. Систематизувати сприяння. 6. Підвищувати рівень. 7. Розвивати зв’язки. 8. Організувати моніторинг із системним розголошенням . 9. Паралельно активізувати. 10. Розпочати вироблення і обговорення.
А. Лаврик
5820 дн. тому
Ага, у кожного своя правда. І якщо прочтий член профспілки, що не надто переймається "підкилимовими іграми", почитає вище наведений текст, у нього складеться враження, що у профспілці нічого не відбувається, окрім тих самих незрозумілих "підкилимових ігр", і токмо Олександр Тертичний узяв на себе сміливість "вскрить сєй нарив". І, чесно кажучи, частково він тут правий. Так, я розумію, що дещо підставляюсь, невиважено лишаючи не анонімні коментарі.
5821 дн. тому
Лаврику, Тертичний має свою правду.Пункт 3-4 в тебе. У кожного з нас свої підкилимні ігри. Так само і в тебе не без гріха. Будь більш виваженим і менш "красномовним". Усьо буде путьом:)
Андрій Лаврик
5821 дн. тому
Перш за все, пане Олександре, пам"ятайте, яку довіру особисто Вам висловив минулий з"їзд НМПУ Тепер по пунктах. 1. Ви упевнені, що аудиторії всі такі конфлікти будуть цікаві? 2. На словах це гарно звучить. А реально... Ви спробуйте, все зрозумієте. 3, 4. У мене таке враження, що ці пункти виписувались під інтереси конкретної людини. Хтось, здається, оббивав вже пороги комітетів, просив гроші на схожу діяльність. Пане Олександре, не пам"ятаєте, хто то був? 5. Що стосується трудового законодавства, то від комітетів і окремих активістів консультацію отримати - не проблема. Час від часу семінари з цього приводу проводяться, між іншим. Стосовно законодавства про медіа... Ну, з ним треба ознайомитись перш, ніж отримати журналістську посвідку. Як і граматику вивчити, тощо. Взагалі-то робота в цих напрямках ведеться давно і системно, як профспілкою, так і іншими організаціями. 6. Пане Олександре, до Вас розсилка не доходить? Чи Ви думаєте, що комітети ухвалюють ще якісь рішення під грифом секретно? На жаль, у профспілці забагато обговорень, та мало реальної роботи. Це правда. Тож давайте ще і засідання комітетів перетворемо на клуб полемістів. 7. Ага, а без Вас, шановний колего, всі так просто сиділи, пивце пили, насіння лузгали. До речі, є такі організації та профспілки, що від співробітництва з ними потім не відмиєшся. 8. Ви хочете сказати, що моніторинг не ведеться? Чи ведеться якось не так? Чи факти розголошуються не дуже системно? 9. Знаєте, Олександре, воно то всьо організовано і без Вас, але щось люди не надто охоче гроші несуть. А одні були як занесли, то досі профспілку "ковбасить". 10. Мені здається, що Ви недочуваєте, якщо піднімаєте такі питання. Або у Вас якесь унікальне бачення місії профспілки та її статуту.
Тертичний
5821 дн. тому
Блин, хватит уже печатать этот графоманский бред я уже сто раз это читал.. Какой то тертичний спам. Не пиши больше ничего Тертичний
нарешті
5821 дн. тому
ось тепер можна голосувати за Тертичного на голову КНМП. Усе чітко і зрозуміло.
А ти не підписи збирай - дій
5822 дн. тому
А то верхівка КНМП та НМПУ як завжди займається самопіаром, а не реальним захистом журналістів. Тусовка, гранти, фонди, зарплатня... Все, як в державі - знайомства, приятелювання, кумівство, рідня... Молодець, Тертичний. Вони дискутувати не вміють, постійно зриваються. Молодняк:( Їм би все життя перетворити у вічну тусовку
Перехожий
5822 дн. тому
А якщо поділяють? Може, краще підписи збирати просто тут??
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду