Робоча група Медіа-профспілки доопрацювала положення про благодійну допомогу

22 Лютого 2008
8864
22 Лютого 2008
15:23

Робоча група Медіа-профспілки доопрацювала положення про благодійну допомогу

8864
Робоча група Медіа-профспілки доопрацювала положення про благодійну допомогу
На З’їзді НПМУ 23 лютого буде розглянутий проект положення про порядок формування та використання коштів спеціального рахунку для підтримки журналістів. Документ був розроблений Комітетом Київської Медіа-профспілки та взятий за основу делегатами Конференції КНМП 9 лютого. Наводимо повний його текст:
 
ПРОЕКТ
 
Положення про порядок використання коштів спеціального рахунку для підтримки журналістів
 
Загальні положення
 
1. Кошти спеціального рахунку спрямовуються на допомогу журналістам, які були незаконно звільнені з роботи або потребують фінансової підтримки у зв’язку з тяжкою хворобою, а також на допомогу дітям загиблих журналістів та допомогу родичам загиблих/померлих журналістів для організації похорону.
 
2. Інформація про стан рахунку та список осіб, які в тій чи іншій формі отримали допомогу, розміщується на офіційному сайті Київської незалежної Медіа-профспілки та регулярно (не рідше одного разу на місяць) оновлюється.
 
3. Особа, якій було відмовлено в наданні допомоги, має право отримати письмові пояснення від комітету КНМП.
 
Порядок надання підтримки незаконно звільненим журналістам
 
1. Допомога звільненим журналістам надається у формі безвідсоткової позики.
 
2. Безвідсоткова позика надається журналісту, який був звільнений з роботи не більше, ніж за два тижні до моменту подання заяви до комітету КНМП та у процедурі звільнення якого є ознаки порушення трудового законодавства.
 
3. Позика дорівнює розміру місячного доходу журналіста від професійної діяльності за основним місцем роботи.
 
4. Виплата за безвідсотковою позикою здійснюється щомісяця протягом судового розгляду справи про звільнення, але протягом не більше, ніж трьох місяців. У виняткових випадках термін може бути продовжений.
 
5. Журналіст зобов’язаний повернути позику в повному обсязі не пізніше, ніж через один календарний рік після винесення судом рішення у справі про його звільнення. Протягом цього часу позика може також повертатись частинами. У виняткових випадках термін може бути продовжений.
 
6. Рішення про надання позики ухвалює комітет КНМП на підставі особистої заяви журналіста за обов’язковим погодженням з ревізійною комісією.
 
7. Рішення про надання чи відмову у наданні позики комітет ухвалює у тридцятиденний термін.
 
Порядок надання підтримки у випадку тяжкої хвороби журналіста та допомоги родичам загиблих/померлих журналістів
 
1. З коштів спеціального рахунку можуть здійснюватися виплати журналістам у випадку тяжкої хвороби або травми, лікування якої потребує значних фінансових витрат. Надання допомоги здійснюється на підставі особистої заяви журналіста або його родича. Виплата може бути одноразовою або кількаразовою, рішення про що ухвалює комітет.
 
2. Діти журналістів, які залишилися сиротами або напівсиротами внаслідок смерті одного з батьків, можуть отримувати щомісячну стипендію з коштів спеціального рахунку. Розмір стипендії та тривалість її виплати встановлюється комітетом.
 
3. За особистою заявою родича загиблого/померлого журналіста з коштів спеціального рахунку може бути виплачено одноразову допомогу для організації похорону.
 
4. В усіх згаданих випадках рішення ухвалює комітет КНМП за погодженням з ревізійною комісією.
 
5. Рішення про надання чи відмову в наданні позики комітет ухвалює у тридцятиденний термін.
 
Робоча група, створена відповідно до рішення Конференції, пропонує З’їзду НМПУ ухвалити наступне рішення:
 
«1. Доручити Комітету затвердити положення про порядок формування та використання коштів рахунку для підтримки журналістів після правової експертизи з урахуванням таких застережень:
 
2. Кошти, які надійшли на рахунок з порушенням законодавства, повертаються благодійнику.
 
3. Кошти можуть надаватися на статутну діяльність або реалізацію однієї з цілей, визначених у завданнях Профспілки.
 
На рахунок не приймаються:
 
- кошти, одержані від кримінальної та терористичної діяльності;
 
- кошти від політичних партій;
 
- кошти від політичних діячів *
 
а) лідерів та членів керівних органів політичних партій;
 
б) народних депутатів, обраних за списками політичних партій;
 
- кошти, які надходять з порушенням пункту 4 статті 2 Закону „Про благодійництво і благодійні організації” [Президент України, депутати, посадові і службові особи органів державної влади та місцевого самоврядування, а також члени їх сімей можуть займатися благодійництвом і благодійною діяльністю тільки в межах отриманих і задекларованих доходів];
 
- кошти від власників Засобів масової інформації;
 
- кошти від фізичних та юридичних осіб, які у незаконний спосіб перешкоджають діяльності журналістів і профспілок.
 
У сумнівних випадках комітет Профспілки звертається за інформацією до Державного комітету фінансового моніторингу України»
 
* щодо пункту про заборону надходження коштів від політичних діячів члени робочої групи не дійшли спільної думки. За запровадження такого обмеження висловилися двоє членів групи з п’яти.
 
Пропозиції розроблені групою у складі:
 
Тетяна Якубович
Сергій Гузь
Тетяна Чечина
Олександр Тертичний
Юрій Шеляженко
 
До пропозиції додано окрему думку члена робочої групи Юрія Шеляженка. Почитати її можна тут.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8864
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду