ООН визнала арешт журналіста Ігоря Лосіка в Білорусі порушенням міжнародного права

ООН визнала арешт журналіста Ігоря Лосіка в Білорусі порушенням міжнародного права

11 Жовтня 2023
565

ООН визнала арешт журналіста Ігоря Лосіка в Білорусі порушенням міжнародного права

565
Робоча група ООН дійшла висновку, що арешт Лосіка «ґрунтувався виключно на його журналістській діяльності та реалізації ним свободи слова». Журналіст перебуває під вартою без вироку суду вже понад три роки.
ООН визнала арешт журналіста Ігоря Лосіка в Білорусі порушенням міжнародного права
ООН визнала арешт журналіста Ігоря Лосіка в Білорусі порушенням міжнародного права

Робоча група ООН зі свавільних затримань визнала, що уряд Білорусі порушив міжнародне право в частині прав людини, ув’язнивши журналіста Ігоря Лосіка. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Відповідаючи на звернення правозахисної організації Freedom Now і міжнародної юридичної фірми Dechert LLP до суду, ООН дійшла висновку, що «арешт і затримання пана Лосіка ґрунтувалися виключно на його журналістській діяльності та реалізації ним свободи слова».

«Ми вітаємо рішення робочої групи… На жаль, Ігор лише один із багатьох журналістів у вʼязниці в країні, яка неодноразово використовувала судову систему для покарання за інакомислення. Ми закликаємо уряд виконати рішення Робочої групи та негайно звільнити Лосіка», — сказав юридичний офіцер Freedom Now Адам Ледмат.

До арешту Ігор Лосік працював консультантом білоруської служби «Радіо Свобода» та керував інформаційним телеграм-каналом «Беларусь головного мозга». Під час президентських виборів у Білорусі у 2020 році це був другий за популярністю телеграм-канал у країні.

Нагадаємо, Ігоря Лосіка затримали 25 червня 2020 року. Спершу його звинуватили у «порушенні громадського порядку» за нібито використання каналу для організації масових заворушень напередодні виборів. Під час затримання Лосіка тримали без зв’язку із зовнішнім світом і, як повідомляється, під загрозою фізичної розправи, а також тиснули на нього та його сім’ю, щоб вони зізналися у звинуваченнях.

Звільнити Лосіка закликали Держдепартамент та Гельсінська комісія США, Комісія Тома Лантаса з прав людини, Агенція США з глобальних медіа та інші.

25 грудня 2020-го Ігор Лосік мав вийти на свободу, оскільки термін його арешту завершувався. Однак 15 грудня йому висунули нове звинувачення — за ст. 13 ч. 2 ст. 293 («приготування до участі в масових заворушеннях») КК РБ. Санкція статті передбачає позбавлення волі від трьох до восьми років.

Через це Лосік оголосив безстрокове голодування. Стан блогера почав значно погіршуватися після місяця голодування, його перевели в камеру з цілодобовим відеоспостереженням. 25 січня 2021 року Лосік за власним бажанням зупинив голодування на 42-му дні. 

11 березня 2021 року Ігорю Лосіку висунули нове обвинувачення. На знак протесту він спробував порізати руки й оголосив сухе голодування, яке тримав чотири дні та припинив 15 березня.

У березні 2023 року стало відомо, що ув’язнений у Білорусі журналіст «Радіо Свобода» Ігор Лосік скоїв спробу самогубства.  За даними правозахисного центру «Вясна», Лосік тривалий час голодував у колонії, а потім порізав собі руки та шию. Ігоря врятували та відправили до медсанчастини.

У січні 2023 року суд у Білорусі засудив дружину Лосіка Дарʼю до двох років колонії за звинуваченням у «сприянні екстремістській діяльності». Політично вмотивовані звинувачення повʼязані зі спробами Дарʼї клопотати про звільнення чоловіка. Євросоюз назвав вирок «ганебним».

Дар’ю Лосік затримали вранці 18 жовтня 2022 року після обшуку в неї вдома, звинувативши у «сприянні екстремістській діяльності» за інтерв’ю про чоловіка телеканалу «Белсат» навесні 2022 року.

Батьки Дар’ї Лосік повідомили, що подають документи на опіку над чотирирічною донькою Лосіків Пауліною.

США закликали до негайного та безумовного звільнення Дар’ї Лосік. Президент «Радіо Свобода» Джеймі Флай, засудивши затримання дружини ув’язненого журналіста, також вимагав її негайного звільнення.

Правозахисний центр «Вясна» визнав подружжя Ігоря та Дар’ї Лосіків політв’язнями.

Фото: Ігор Лосік / «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
565
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду