У Білорусі затримали фрілансера «Радіо Свобода»

У Білорусі затримали фрілансера «Радіо Свобода»

26 Червня 2020
2077

У Білорусі затримали фрілансера «Радіо Свобода»

2077
Його затримали після обшуку квартири.
У Білорусі затримали фрілансера «Радіо Свобода»
У Білорусі затримали фрілансера «Радіо Свобода»

У Білорусі 25 червня 2020 року затримали фрілансера-консультанта «Радіо Свобода», блогера та адміністратора телеграм-каналу «РБ головного мозга» Ігоря Лосіка. Його звинувачують в «організації масових заворушень». Про це повідомляє білоруська редакція «Радіо Свобода».

Ігоря Лосіка зараз утримують у ізоляторі тимчасового тримання в Мінську. Йому може загрожувати до трьох років в'язниці.

Міністр внутрішніх справ Білорусі Юрій Караєв, своєю чергою, сказав, що телеграм-канали та стріми «Радіо Свобода» «стали засобом управління і організації вуличних акцій протесту», передає «БелТА».

Виконувачка обов’язків президента Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода Дейзі Сінделар засудила затримання Ігоря Лосіка. «Ми вимагаємо його негайно звільнити, негайно повернути йому будь-які конфісковані матеріали та обладнання, а також, щоб білоруські чиновники перестали цькувати людей, які виконують важливу роботу з інформування громадськості про події навколо майбутніх президентських виборів у країні», – сказала вона, передає українська редакція «Радіо Свобода».

Телеграм-каналу «РБ головного мозга» має 167 тисяч підписників та активно висвітлює події навколо президентських виборів у Білорусі, зокрема – масові затримання під час мітингів у Мінську та інших містах. На цих мітингах люди вимагали звільнення кандидата в президенти Віктора Бабарика та його сина Едуарда, а також блогера Сергія Тіхановского. За даними правозахисного центру «Весна», за чотири дні затримали понад 360 осіб.

Крім того, автора каналу «Народний репортер» та «Youtube-депутати» Сергія Петрухіна 25 червня теж заарештували. Правозахисники також не можуть знайти блогера , прессекретаря кандидатки в президенти Світлани Тіхановскої Олександра Кабанова. Його 17 червня засудили до 15 діб в'язниці «за участь у несанкціонованих акціях», але з 20 червня його не можуть знайти в слідчому ізоляторі в Бресті.

Раніше, 23 червня, білоруська Асоціація журналістів і 40 ЗМІ випустили спільну заяву з вимогою припинити переслідування журналістів. У заяві міститься звинувачення на адресу білоруської влади в застосуванні насильства проти працівників ЗМІ.

Нагадаємо, 19 червня 2020 року в Білорусі відбулись мітинги через затримання представників опозиції, які хотіли взяти участь у президентських виборах. Загалом по всій Білорусі правоохоронці затримали понад 120 осіб, серед затриманх були журналісти, які висвітлювали акції протесту.

22 червня Комітет захисту журналістів закликав владу Білорусі припинити переслідування та цькування журналістів, які висвітлюють протести напередодні президентських виборів у країні. За даними CPJ, правоохоронці затримали щонайменше 14 журналістів, з яких трьох – засудили за нібито участь у несанкціонованих акціях протесту. Раніше журналістів «Белсату» оштрафували за стрім з пікету на підтримку Лукашенка.

На фото Ігор Лосік

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2077
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду