17 жовтня Верховний суд Білорусі розглядатиме апеляцію журналіста, політв'язня Павла Можейка

17 жовтня Верховний суд Білорусі розглядатиме апеляцію журналіста, політв'язня Павла Можейка

5 Жовтня 2023
497
5 Жовтня 2023
16:36

17 жовтня Верховний суд Білорусі розглядатиме апеляцію журналіста, політв'язня Павла Можейка

497
У липні цього року його засудили до 6 років колонії посиленого режиму за нібито «сприяння екстремістській діяльності».
17 жовтня Верховний суд Білорусі розглядатиме апеляцію журналіста, політв'язня Павла Можейка
17 жовтня Верховний суд Білорусі розглядатиме апеляцію журналіста, політв'язня Павла Можейка

17 жовтня Верховний суд Білорусі розглядатиме апеляцію на вирок журналіста, політв’язня Павла Можейка, повідомила білоруська служба «Радіо Свобода».

Павла Мажейка затримали в серпні 2022 року у Гродно після повернення до Білорусі з Польщі та звинуватили у передачі інформації телеканалу «Белсат», який диктаторський режим Олександра Лукашенка у 2021 році оголосив «екстремістським».

У міській колонії №1 журналіста бачили зі слідами побиття, які він пояснив наслідками затримання, зазначає «Радіо Свобода». Також відомо, що в перші місяці перебування в СІЗО міста Гродно Мажейко побував у камері.

У березні цього року стало відомо, що журналіста звинувачують у «сприянні екстремістській діяльності» (ст. 361-4 ККУ).

У липні 2023-го Гродненський райсуд засудив журналіста до 6 років колонії посиленого режиму.

Мажейко своєї провини не визнав і оскаржив вирок. В одному з листів, який нещодавно отримали родичі журналіста, він прокоментував встановлений судом термін.

«Термін однозначно великий. Ми ще ніколи не розлучалися так довго. Але те, що нас не знищує, перетворює на кінцугі», — зазначив Павло Мажейко. «Кінцугі» — стародавнє японське мистецтво склеювання битої кераміки, після якого відреставрована річ може стати ще красивішою. Цією майстерністю захоплювалися в родині Мажейка.

Рідні журналіста кажуть, що він не вірить у те, що суд погодиться переглянути його вирок, і вже готується до етапування в колонію.

Павло Мажейко вів авторські програми на «Белсаті», а згодом створив у Гродно культурну платформу «Центр міського життя», який у 2021 році ліквідували за позовом прокуратури.

26 квітня 2021 року на Павла Можейка, художника Олеся Пушкіна та «інших осіб» порушили кримінальну справу за частиною 3 статті 130 кримінального кодексу за нібито реабілітацію та виправдання нацизму. Причиною для цього став портрет білоруського антирадянського діяча Євгена Жихара, що 19 березня 2021 року експонувався на виставці у «Центрі міського життя». Зрештою, Можейка відпустили, оскільки «зникли підстави для затримання».

У 2021 році Павло Можейко входив до переліку журналістів, активістів та правозахисників, щодо яких у Білорусі проводилися обшуки на хвилі «зачистки від радикально налаштованих осіб». До його оселі силовики навідалися в середині липня 2021 року. У переліку медійник фігурував як «журналіст-фрилансер Павло Можейко, Гродно, пройшов обшук, допитаний, на свободі».

У 2002–2004 роках Павла Можейка засудили до «хімії» за нібито наклеп на Олександра Лукашенка у статті про зникнення Юрія Захаренка, Віктора Гончара та інших опонентів глави Білорусі. Тобто, покарання передбачало обмеження волі з направленням до закладу відкритого типу.

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
497
Читайте також
04.08.2023 22:41
Оксана Ціпліцька, для «Білоруський інформаційний центр у Львові»
2 062
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду