Українські правозахисники закликають владу внести до списків на обмін громадянську журналістку Ірину Данилович

Українські правозахисники закликають владу внести до списків на обмін громадянську журналістку Ірину Данилович

10 Липня 2023
982
10 Липня 2023
22:07

Українські правозахисники закликають владу внести до списків на обмін громадянську журналістку Ірину Данилович

982
Найближчим часом Данилович можуть етапувати з анексованого Криму до однієї з жіночих колоній у Росії.
Українські правозахисники закликають владу внести до списків на обмін громадянську журналістку Ірину Данилович
Українські правозахисники закликають владу внести до списків на обмін громадянську журналістку Ірину Данилович

Правозахисна спільнота звернулася до цілого ряду державних інституцій із закликом внести до списків на обмін громадянську журналістку, правозахисницю та активістку з Криму Ірину Данилович. Про це «Детектору Медіа» повідомила голова правління  Центру прав людини «Zmina» Тетяна Печончик.

«Наш заклик полягає в тому, щоби Ірину внесли до конкретного переговорного списку на обмін. Бо до загальних  списків політв'язнів, зокрема, й кримських, включено тисячі людей», — уточнює Печончик.

«Ми не є субʼєктом переговорів, тому не маємо жодної інформації, кого саме включають  до списку тих, кого реально готують до обміну», — зазначає вона.  

За словами Тетяни, правозахисники звернулися до всіх державних організацій, до компетенції яких входять питання обміну ув'язнених та полонених, зокрема, до Об'єднаного центру з координації пошуку та звільнення незаконно позбавлених волі осіб внаслідок агресії проти України, що діє в структурі СБУ.

Голова Центру «Zmina» наголосила, що з 2019 року не було звільнено жодного кримського політв'язня. Але у випадку з Іриною Данилович зволікання з її звільненням може коштувати їй життя.

Правозахисники стверджують, що впродовж усіх 14 місяців перебування в Сімферопольському СІЗО-1 Данилович жодного разу не отримала меддопомоги, призначеної незалежним лікарем, що прирівнюється до катувань і нелюдського поводження. «Адміністрація  СІЗО не дозволяє передавати їй необхідні ліки, а на прохання про доступ до лікаря відповідає: "Краще поріж собі вени". Раніше повністю здорова, Ірина Данилович втратила слух у лівому вусі, постійно відчуває головний біль, має проблеми з координацією рухів і підозрює, що перенесла в ув’язненні як мінімум один мікроінсульт», — ідеться в заяві правозахисної спільноти, розміщеній на сайті Центру «Zmina».

Тетяна Печончик висловлює занепокоєння: якщо Ірині Данилович не буде надано медичної допомоги, а її саму не буде звільнено, то її захворювання може призвести до летального кінця. Як це сталося в лютому 2023-го, коли вперше за 9 років окупації Криму через ненадання медичної допомоги в російських в'язницях померло двоє кримських політв'язнів — Джеміль Гафаров та Костянтин Ширінг. 

А після того, як 29 червня підконтрольний Росії «Верховний суд Криму» залишив чинним обвинувальний вирок проти журналістки, на неї очікує незаконне етапування до РФ, оскільки на анексованому півострові жіночих колоній немає. 

«Ми боїмося, що її перевезуть до Росії , тож можливості зв'язатися з нею буде ще менше. Саме тому ми ініціювали це звернення зараз, поки Ірину ще не перевезли — для того, аби чинити тиск на всі суб'єкти і в Україні, і за кордоном, і на Росію, щоби Ірину звільнили», — каже Тетяна Печончик.

Серед тих, хто окрім Центру «Zmina» звернувся із закликом внести Ірину Данилович до списку на обмін — «Кримський процес», Платформа звільнення політв'язнів, «КримSOS», Центр громадянських свобод, Об'єднання родичів політв'язнів Кремля, «Кримська правозахисна група», правозахисний центр «Дія», Центр громадянського просвітництва «Альменда», Регіональний центр прав людини, Будинок прав людини «Крим», Медійна ініціатива з прав людини.

Нагадаємо, Ірина Данилович працювала медсестрою, була громадянською журналісткою, висвітлювала проблеми системи охорони здоров’я в Криму та поширювала інформацію про війну в Україні. До початку повномасштабного вторгнення вона співпрацювала з кількома медійними та правозахисними ініціативами («InЖир-медіа», «Кримський процес») і вела власний проєкт «Кримська медицина без обкладинки», де поширювала інформацію про права медичних працівників.

Окупанти затримали Ірину Данилович 29 квітня 2022 року по дорозі з Коктебеля у Феодосію, коли вона їхала з роботи. Російські окупанти інкримінували Данилович роботу «з вибуховими "речовинами"».

28 грудня 2022 року окупаційний «суд» Феодосії засудив Данилович до семи років позбавлення волі за звинуваченням у незаконному зберіганні та виготовленні вибухових речовин. Своєї вини Данилович не визнала.

21 березня 2023 року стало відомо, що Ірина Данилович втратила свідомість під час перевезення до окупаційного «Феодосійського міського суду». Попри те, що стан її здоров’я стрімко погіршується, у СІЗО Сімферополя видали документи про відсутність медичних перешкод для етапування.

Читайте також: ЄСПЛ розгляне звернення «КримSOS» щодо незаконного затримання журналістки Ірини Данилович

22 березня 2023 Ірина Данилович оголосила сухе голодування. Причиною такого рішення стала відсутність лікування та медичної допомоги в СІЗО міста Сімферополя. У листі Данилович зазначила, що триматиме голодування до «початку лікування чи біологічної смерті».

6 квітня громадянська журналістка припинила голодування. Про це розповів батько Ірини Броніслав Данилович. Їй дозволили зустрітися з адвокатом і пообіцяли надати лікування. Однак обіцянки не виконали.


Фото: Тетяна Печончик

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
982
Читайте також
28.07.2023 14:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
3 656
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду