detector.media
15.12.2022 13:50
RSF: За ґратами у світі перебувають 533 журналісти – це рекорд
RSF: За ґратами у світі перебувають 533 журналісти – це рекорд
Головні «в’язниці для журналістів» у світі – Китай, М’янма, Іран, В’єтнам та Білорусь.

За даними організації «Репортери без кордонів» (RSF), у 2022 році встановлена рекордна кількість журналістів, які перебувають в ув’язненні, — 533. Крім того, 65 журналістів перебувають у заручниках. Серед найбільших «в’язниць для журналістів» у світі — Китай, М’янма, Іран, В’єтнам та Білорусь.

Про це йдеться у традиційній щорічній доповіді RSF про зловживання проти журналістів у всьому світі, опублікованій на сайті організації.

Рекорд, встановлений минулого року, знову перевершили: станом на 1 грудня 2022 року 533 журналісти перебували у в'язницях через свою професійну діяльність, що на 13,4% більше, ніж минулого року. Ніколи раніше організація RSF не фіксувала такої великої кількості жінок-журналісток, які перебувають за ґратами. Наразі в ув’язненні перебувають 78 жінок, що майже на 30% більше, ніж роком раніше. Жінки-журналістки сьогодні становлять майже 15% від загального числа ув'язнених, тоді як п'ять років тому їх було менше ніж 7%.

За даними RSF, більше половини (54%) ув’язнених журналістів у світі утримуються в п’яти країнах.

Найбільшою у світі «в’язницею для журналістів» залишається Китай, де цензура і стеження досягли крайніх меж. Там в ув'язненні перебувають 110 журналістів. Серед них — журналістка-фрилансерка Хуань Сюецінь, яка працювала над питаннями корупції, промислового забруднення та домагань до жінок.

Іран — єдина країна з топ-5 «в'язниць для журналістів», якої не було у цьому списку торік. Наразі в ув'язненні там перебувають 47 журналістів. Першими затриманими журналістами були дві жінки — Нілуфар Хамеді та Елаха Мохаммаді, які привернули громадську увагу до смерті молодої іранської курдки Махси Аміні. Тепер їм загрожує смертна кара.

У Білорусі спостерігається зменшення кількості арештів журналістів. За останні два роки в країні затримали 500 журналістів, 31 з них досі перебувають за ґратами.

Крім того, не менш ніж 65 журналістів та працівників ЗМІ наразі перебувають у заручниках у всьому світі. Серед них — француз Олів'є Дюбуа, якого вже понад 20 місяців утримує в Малі пов'язане з Аль-Каїдою угруповання «Джамаат Нусрат аль-Іслам валь-Муслімін», а також викрадений у Сирії вже майже 10 років тому американець Остін Тайс. Крім того, у 2022 році зникли ще два журналісти, внаслідок чого кількість зниклих безвісти журналістів досягла 49.

У своєму звіті за 2022 рік RSF також нагадує про деякі найбільш резонансні справи року. Наприклад, справа російського журналіста-розслідувача Івана Сафронова, якого засудили до 22 років позбавлення волі за «розголошення державних таємниць», які до того вже стали надбанням громадськості в інтернеті. Цей вирок є найбільшим серед зафіксованих RSF у 2022 році.

«Диктаторські та авторитарні режими заповнюють свої в'язниці журналістами дедалі швидше. Новий рекорд їх кількості підтверджує нагальну потребу протистояти цим несумлінним силам і виявляти активну солідарність із усіма, хто відстоює ідеали свободи, незалежності та інформаційного плюралізму», — заявив генеральний секретар RSF Крістоф Делуар.

Починаючи з 1995 року організація «Репортери без кордонів» (RSF) підбиває підсумки зловживань, що сталися за минулий рік щодо журналістів. Звіт заснований на уточнених даних, які збирають з 1 січня до 1 грудня у рік їхньої публікації. До загального балансу «Підсумків-2022» RSF внесено професійних та непрофесійних журналістів і співробітників ЗМІ. RSF ретельно збирає інформацію, яка дозволяє з великою мірою упевненості стверджувати, що затримання, викрадення, зникнення або смерть журналіста є прямим наслідком його професійної діяльності.

Нагадаємо, за даними «Комітету захисту журналістів» (CPJ), станом на 1 грудня у світі залишаються ув'язненими 363 журналісти. Це на 20% більше, ніж торік, і найбільше за останні 30 років. Більшу частину таких випадків зафіксовано в Ірані, Китаї, М’янмі, Туреччині та Білорусі.

За даними RSF, у 2022 році в усьому світі загинуло / вбито 57 журналістів, зокрема восьмеро з них загинули в Україні внаслідок російської агресії. 49 журналістів зникли безвісти.

Інфографіка: RSF 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY