PEN Америка: Росія ув’язнила 162 українських журналістів у Криму і закрила незалежні ЗМІ

PEN Америка: Росія ув’язнила 162 українських журналістів у Криму і закрила незалежні ЗМІ

7 Грудня 2022
2535

PEN Америка: Росія ув’язнила 162 українських журналістів у Криму і закрила незалежні ЗМІ

2535
PEN: Росія систематично переслідує кримськотатарську та українську культуру, закрила доступ до незалежних ЗМІ та атакує культурну спадщину Криму.
PEN Америка: Росія ув’язнила 162 українських журналістів у Криму і закрила незалежні ЗМІ
PEN Америка: Росія ув’язнила 162 українських журналістів у Криму і закрила незалежні ЗМІ

Росія застосовує різноманітні методи переслідування кримськотатарської та української культур в тимчасово окупованому Криму з 2014 року. Окупанти ув’язнили 162 українських журналістів, активістів і письменників, закрили доступ до незалежних ЗМІ і заборонили кримськотатарську та українську мову у школах.

Про це йдеться у звіті делегації письменників і журналістів з Американського PEN про втрати української культури після 24 лютого 2022 року.

За даними PEN, з 2014 року російська влада вжила різноманітних заходів для викорінення української та кримськотатарської культури. 

PEN стверджує, що російська влада неодноразово переслідувала та погрожувала людям, пов’язаним з Українським культурним центром – громадською організацією, заснованою в Сімферополі в травні 2015 року для підтримки української культури, історії та мови. ФСБ і прокуратура Росії допитували співробітників, проводили обшуки в їхніх будинках і в деяких випадках конфісковували комп’ютери та книжки.

PEN наголошує, що окупаційна влада ув’язнила 162 українських журналістів, активістів, письменників, 103 з яких — кримські татари, та незаконно утримує їх на території Криму. Серед ув’язнених зокрема український журналіст Владислав Єсипенко, лавреат PEN/Barbey Freedom to Write Award 2022.

Російська влада також намагалася придушити використання кримськотатарської та української мов у школах. Російські держслужбовці чинять тиск на дітей та їхніх батьків, щоб вони не вимагали навчання кримськотатарською чи українською. У 2017 році Комітет ООН з економічних, соціальних і культурних прав висловив стурбованість «обмеженнями, з якими стикаються кримські татари та етнічні українці у здійсненні своїх економічних, соціальних і культурних прав, зокрема права на працю, на вираження власних прав, ідентичності та культури та до навчання українською мовою»

Російська влада заборонила доступ до незалежних ЗМІ та мовлення українською та кримськотатарською мовами, замінивши контент російськими програмами та проросійською кримськотатарською станцією. 

PEN відзначає зусилля, які докладає Росія до систематичного знищення кримськотатарської ідентичності, мови та культури. «Кримців намагаються перетворити на безмовних громадян Росії, змінивши їхню ідентичність. Мова була заборонена, а культурна спадщина знищена», – прокоментував спроби Росії знищити українську і татарську культуру член правління ПЕН України, правозахисник і журналіст Алім Алієв.

Незабаром після початку окупації влада також заборонила кримським татарам проводити щорічні великі публічні зібрання, щоб відзначити річницю Sürgün – масової депортації кримськотатарського народу в травні 1944 року.

Російська окупаційна влада систематично атакує культурну спадщину Криму. Вона незаконно переміщувала твори мистецтва та артефакти з Криму для виставок у багатьох містах Росії, проводила несанкціоновані археологічні розкопки та будівництво на території пам’яток.

Так, за повідомленням PEN, російська окупаційна влада веде масштабне будівництво в стародавньому археологічному комплексі Херсонес Таврійський, ігноруючи те, що пам’ятка належить до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Російська влада провела незаконні розкопки, добудувала будівлі та інфраструктуру безпосередньо на руїнах і розробила розважальні заклади на місці, щоб залучити відвідувачів, намагаючись створити «один з найбільших російських федеральних культурних центрів».

Ця діяльність має ознаки порушення статті 9 Другого протоколу Гаазької конвенції 1954 року, яка забороняє таку діяльність, за винятком випадків, коли це необхідно для «охорони, реєстрації або збереження культурних цінностей».

Робота над звітом тривала з червня до листопада 2022 року. 

До делегації увійшли американський письменник і видавець Дейв Еґґерс, зімбабвійський письменник, журналіст і сценарист, експрезидент Американського PEN Пітер Ґодвін та американська журналістка і письменниця Барбара Демік.

«Окупація і війна завдали незліченної шкоди українським культурним голосам, творцям і працівникам. Вони є серед тисяч убитих і поранених внаслідок російських атак або затриманих і яким погрожують російські сили. Багато хто покинув свої домівки та громади. Потреба зосередитись на виживанні часто бере гору над творчістю, і навіть якщо культура не є навмисною мішенню, війна глибоко підриває творчість», — зазначають у звіті.

Делегація Американського ПЕН також відвідала Чернігівщину та Київщину (Буча, Гостомель, Бородянка, Ірпінь), щоби побачити наслідки російського повномасштабного вторгнення і влучання у цивільні об’єкти, зокрема пам’ятки архітектури, заклади освіти і культури.

Нагадаємо, 24 листопада окупаційний суд РФ визнав винними у терористичній діяльності та спробі захоплення влади п’ятьох кримських татар, зокрема громадянських журналістів Османа Аріфмеметова та Рустема Шейхалієва, і присудив їм 14 років колонії суворого режиму.

«Комітет захисту журналістів» засудив «драконівські» вироки журналістам у Криму.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2535
Читайте також
10.03.2023 18:59
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
6 233
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду