Засуджені в Росії журналісти отримали премію «Кримський інжир» у спецномінації «Слова Свободи»

Засуджені в Росії журналісти отримали премію «Кримський інжир» у спецномінації «Слова Свободи»

21 Листопада 2022
1093
21 Листопада 2022
08:36

Засуджені в Росії журналісти отримали премію «Кримський інжир» у спецномінації «Слова Свободи»

1093
Лауреатами у спеціальній номінації «Слова Свободи» стали політв’язні Наріман Джелял, Сервер Мустафаєв і Ахтем Асан.
Засуджені в Росії журналісти отримали премію «Кримський інжир» у спецномінації «Слова Свободи»
Засуджені в Росії журналісти отримали премію «Кримський інжир» у спецномінації «Слова Свободи»

Оголосили переможців четвертого українсько-кримськотатарського літературного конкурсу «Кримський інжир». Імена переможців опублікували на фейсбук-сторінці премії. 

У номінаціях перемогли: 

  • Проза українською мовою про Крим — Юлія Ілюха з твором «Трамонтана»;
  • Проза кримськотатарською мовою — Хатідже Велішаєва з твором «Нурузан»;
  • Поезія українською мовою про Крим — Валерія Сєргєєва  з «Відмикаєш вертеп із Сокиринців» та інші вірші;
  • Поезія кримськотатарською мовою — Cєїт-Яг̛ я Казаков з твором «Menim altın beşigim»;
  • Дитяча література — Діляра Ібрагімова та Сусанна Джемілєва за твір «Къашыкъкойлю Париж къызлары я да Парижни корьмек ве…»;
  • Переклад з української на кримськотатарську — Айше Джемілєва за переклад Григора Тютюнника «Оддавали Катрю» («Катрянынъ тою»)
  • Переклад із кримськотатарської на українську — Інеса Доленник за переклад Аліє Кендже-Алі «Сандыкъ къая» («Сандик-кая»);

Лауреатами у спеціальній номінації «Слова Свободи» стали кримські татари-політв’язні Наріман Джелял, Сервер Мустафаєв і Ахтем Асан.

Шерʼян Алі отримав спеціальний приз за внесок у розвиток кримськотатарської літератури.

У церемонії оголошення результатів конкурсу взяли участь директор «Кримського дому» та актор Ахтем Сеїтаблаєв, а також американський історик Тімоті Снайдер

Письменницький конкурс «Кримський інжир» / «Qırım inciri» має на меті сприяти поширенню та розвитку кримськотатарської мови та літератури, актуалізувати тему Криму та кримських татар в українській літературі, сприяти появі взаємних перекладів для глибшого взаємного пізнання двох культур.

Ідея створення премії «Кримський інжир» належить колишньому директору «Кримського дому» Аліму Алієву. Нині він, а також письменники Андрій Курков, Іван Андрусяк, письменниці Катерина Калитко і Анастасія Левкова, філолог Бекір Мамутов, літературознавиця Джемілє Сулейманова, дослідник кримськотатарської літератури Шевкет Юнусов входять до журі конкурсу.

У 2021 році у премії перемогли Ігор Даровський, Наріман Джелял, Юлія Ілюха, Олена Макарчук та інші. У 2020 році переможцями конкурсу стали Ірина Звонок, Зекіє Ісмаілова, Олег Коцарев, Зульбіє Саттарова, Лілія Муратова, Тимур Куртумеров, Мамурє Чабанова, Інеса Доленник, Сервер Мустафаєв, Вадим Сірук, Уріє Едемова.

Нагадаємо, одного з лауреатів конкурсу, журналіста Нарімана Джеляла, 4 вересня 2021 року затримали представники окупаційної влади в Криму разом з п’ятьма іншими людьми в межах справи про «диверсію на газопроводі» в селі Перевальне.  

6 вересня 2021-го підконтрольний Кремлю «суд» ухвалив рішення про арешт затриманих. 

Фігурантів справи звинуватили за п. «а», «б» ч. 2 ст. 281 (вчинення диверсії організованою групою, що спричинило заподіяння значної майнової шкоди), ч. 4 ст. 222.1 (незаконне придбання, зберігання та перевезення вибухових пристроїв, скоєні організованою групою), ч. 3 ст. 226.1 (незаконний перетин через митний кордон Митного союзу в рамках ЄврАзЕС вибухового пристрою, скоєний організованою групою) КК РФ.

Незадовго до затримання, 23 серпня, Наріман Джелял перебував у Києві на саміті «Кримської платформи»

Адвокат Микола Полозов розповідав, що Росія тримає Джеляла у найжорсткішій ізоляції від зовнішнього світу.

Свідок захисту заявив у суді, що Наріман Джелял не міг мати жодного стосунку до вибуху газопроводу, оскільки в той день, 21 серпня 2021 року, перебував у Києві.

Прокуратура АР Крим та міста Севастополя повідомила про підозру у вчиненні воєнного злочину (ст. 438 ККУ) окупаційним слідчому та судді, які причетні до кримінального переслідування та засудження Нарімана Джеляла та братів Ахтемових.

21 вересня 2022 року підконтрольний Росії «Верховний суд Криму» засудив Джеляла до 17 років позбавлення волі за нібито «диверсію на газопроводі».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1093
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду