Росіяни вивезли ув’язненого Нарімана Джеляла з Криму до РФ

Росіяни вивезли ув’язненого Нарімана Джеляла з Криму до РФ

2 Жовтня 2023
1116

Росіяни вивезли ув’язненого Нарімана Джеляла з Криму до РФ

1116
Джеляла та двох «засуджених» братів Аметових етапували до в'язниць на території Росії.
Росіяни вивезли ув’язненого Нарімана Джеляла з Криму до РФ
Росіяни вивезли ув’язненого Нарімана Джеляла з Криму до РФ

Російські окупанти 2 жовтня вивезли з Криму до в'язниць на території Росії «засуджених» першого заступника Меджлісу кримськотатарського народу, журналіста Нарімана Джеляла та активістів Асана й Азіза Ахтемових. Про це повідомила дружина Джеляла Левіза Джелялова.

«Сьогодні Нарімана, Асана і Азіза насильно вивезли з Криму, етапувавши до в'язниць.

Я навіть уявити не можу, як важко Наріману їхати з Криму, адже його любов до Батьківщини — вона невичерпна. Незважаючи на погрози, він один із тих, які залишалися і боролися за право вільно і чесно жити в Криму», — написала Левіза. 

За її словами, працівники СІЗО в останні кілька тижнів перебування Нарімана там також перешкоджали їхнім зустрічам і спілкуванню за допомогою листів і дзвінків. Джелял лише зміг передати послання через адвоката і запевнив, що їде не з власної волі. 

Левіза підкреслила, що окупаційна влада сфабрикувала справу і звинуватила безневинних людей «у безглуздих і абсурдних діяннях», проти Нарімана Джеляла і братів Ахметових.

Нагадаємо, 4 вересня 2021 року представники окупаційної влади в Криму провели обшуки і затримали п’ятьох людей, зокрема Нарімана Джеляла, в межах справи про «диверсію на газопроводі» в селі Перевальне.  

Фігурантів справи звинувачують у п. «а», «б» ч. 2 ст. 281 (вчинення диверсії організованою групою, що спричинило заподіяння значної майнової шкоди), ч. 4 ст. 222.1 (незаконне придбання, зберігання та перевезення вибухових пристроїв, скоєні організованою групою), ч. 3 ст. 226.1 (незаконний перетин через митний кордон Митного союзу в рамках ЄврАзЕС вибухового пристрою, скоєний організованою групою) КК РФ.

Незадовго до затримання, 23 серпня, Наріман Джелял перебував у Києві на саміті «Кримської платформи». Влада України пов’язує затримання Джеляла, а також інших кримськотатарських активістів із помстою РФ за проведення цього міжнародного саміту, спрямованого на пошуки шляхів деокупації Криму.

За словами адвоката Миколи Полозова, Росія тримає Джеляла у найжорсткішій ізоляції від зовнішнього світу.

Свідок захисту заявив у суді, що Наріман Джелял не міг мати жодного стосунку до вибуху газопроводу, оскільки в цей день, 21 серпня 2021 року, перебував у Києві.

21 вересня 2022 року підконтрольний Росії «Верховний суд Криму» засудив Джеляла до 17 років позбавлення волі

Наріман Джелял  кримськотатарський політик, викладач, політолог та журналіст. Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу (з 2013 року), керівник інформаційно-аналітичного підрозділу. Працював ведучим на телеканалі ATR, кореспондентом республіканської газети «Авдет».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1116
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду