Лабораторія журналістики суспільного інтересу випустила фільм про Нарімана Джеляла

Лабораторія журналістики суспільного інтересу випустила фільм про Нарімана Джеляла

24 Жовтня 2022
1130
24 Жовтня 2022
18:12

Лабораторія журналістики суспільного інтересу випустила фільм про Нарімана Джеляла

1130
Прем’єрний показ документального кінопроєкту про кримськотатарського політв'язня відбувся на саміті Кримської платформи у Загребі.
Лабораторія журналістики суспільного інтересу випустила фільм про Нарімана Джеляла
Лабораторія журналістики суспільного інтересу випустила фільм про Нарімана Джеляла

24 жовтня міжнародна аудиторія першою оцінила документальний фільм «Голос Криму. Наріман Джелял», створеного Лабораторією журналістики суспільного інтересу у партнерстві з «КримSOS». Про це йдеться у пресрелізі проєкту.

«Спротив Нарімана демонструє нам, як можна залишитись вірним своєму народові, вірним своїм принципам, вірним своїй країні. Наріман Джелял, живучи в окупації, ніколи не приховував свою підтримку територіальної цілісності України, підтримував родини кримських татар та українців, яких окупанти ув‘язнили раніше. Історія Нарімана — це історія зв‘язку окупованого Криму із рідною Україною, і цей зв’язок неможливо розірвати жодними утисками», — каже заступниця Постійного представника президента України в АР Крим Таміла Ташева.

Стрічка оповідає історію нині ув'язненого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, відомого кримськотатарського політика та активіста, журналіста, політолога. Наріман Джелял був одним з небагатьох голосів Криму, завдяки якому світ дізнавався новини з тимчасово окупованого півострова. Влада Росії затримала його за надуманими звинуваченнями восени 2021 року після того, як він взяв участь у саміті Кримської платформи в Києві. У вересні цього року так званий суд окупаційної влади в Криму виніс вирок у справі Нарімана Джеляла та братів Ахтемових: Нарімана засудили до 17 років ув'язнення, а братів Асана та Азіза — до 15 і 13 років ув'язнення. Вдома на Нарімана Джеляла чекають дружина та четверо дітей.

Зйомки фільму проходили в окупованому Криму і на материковій Україні. Серед головних героїв стрічки — дружина Левіза, близькі друзі та активісти національного кримськотатарського руху: Лемар Юнусов, Юсуф Куркчі, Ельмаз Акімова, Заїр Смедляєв. Спогадами та роздумами про Джеляла діляться колеги-журналісти Гульнара Абдулаєва, Алім Алієв, Бекір Мамут та Шевкет Кайбуллаєв, політики Ільмі Умеров та Рефат Чубатов. Згадує про перші кроки та силу духу Нарімана лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. Про справу незаконного ув’язнення розповідає адвокат Микола Полозов.

Продюсеркою фільму виступила Наталка Гуменюк, журналістка, засновниця та виконавча директорка Лабораторії журналістики суспільного інтересу, авторка кількох документальних фільмів і книг, зокрема «Загублений острів: історії з окупованого Криму» та «Майдан Тахрір. У пошуках втраченої революції».

Режисерка фільму — Анна Цигима (на фото). Як журналістка вона висвітлює тему війни з 2014 року, була на Донбасі та в окупованому Криму. Її фільми, присвячені правам людини та політв'язням, відзначені нагородами в Україні. Працювала режисеркою в українських медіа, а саме на hromadske, ТВі, ICTV. Цигима працювала над такими мультимедійними документальними проєктами, як «Самоповернення в Крим», «Наші 30», «Вбивство Гонгадзе: 20 років у пошуках правди», «Етапом через пів-Землі: Історія ув'язнення Сенцова і Кольченка» та іншими.

«Ми раді, що фільм побачить міжнародна аудиторія, яка роками думала, що з окупацією Криму можна змиритися. Ні, це не так», — прокоментувала Гуменюк.

«У фільмі є слова Нарімана, де він зізнається, що страшно. Але водночас, якщо мовчати і нічого не робити, то буде виникати вакуум та пустота. Завдяки Наріману ми точно знаємо та робимо все, щоб голос вільного Криму був почутим», — каже Анна Цигима.

Як повідомляв «Детектор медіа», у лютому цього року розпочався збір коштів на виробництво фільму «Голос Криму. Наріман Джелял».

Лабораторія журналістики суспільного інтересу – українська медіаорганізація, яка досліджує, створює та популяризує форми суспільно корисної журналістики в епоху цифрових медіа. В умовах російської агресії команда Лабораторії висвітлює події в Україні для світових та українським медіа, документує воєнні злочини в рамках проєкту «Свідчить Україна», а також створює онлайн-літопис українського спротиву в рамках проєкту «Життя війни».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1130
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду