Прокуратура Росії вимагає для кримського фотографа Ернеса Аметова 18,5 років колонії суворого режиму

Прокуратура Росії вимагає для кримського фотографа Ернеса Аметова 18,5 років колонії суворого режиму

28 Грудня 2022
1772

Прокуратура Росії вимагає для кримського фотографа Ернеса Аметова 18,5 років колонії суворого режиму

1772
Його затримали ще в 2017 році і звинувачують у тероризмі. У попередньому процесі за цим же звинуваченням його виправдали.
Прокуратура Росії вимагає для кримського фотографа Ернеса Аметова 18,5 років колонії суворого режиму
Прокуратура Росії вимагає для кримського фотографа Ернеса Аметова 18,5 років колонії суворого режиму

26 грудня російський прокурор Євгеній Колпіков запросив в Південному окружному військовому суді Росії 18,5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму для кримського фотографа, члена «Кримської солідарності» Ернеса Аметова. Його затримали ще в 2017 році і звинувачують у тероризмі. Про це повідомила кримська правозахисниця Лютфіє Зудієва.

Вона зазначила, що це вже повторний судовий процес над Аметовим, він — чи не єдиний кримський політв'язень, якого судили двічі за одним й тим же звинуваченням, але в різних складах колегії та відрізках часу. У першому процесі Аметова виправдали.

«Держобвинувачення та спецслужби досі не змирилися навіть з одним виправдувальним вироком за цією статтею — не лише в Криму, а й на території всієї Росії, де мусульман з усього Кавказу, Татарстану, Поволжя безкарно та сотнями "пакують" за 205.5-ю (статтею про тероризм, — ДМ)», — написала Зудієва.

За словами Зудієвої, Аметов провів у СІЗО уже близько чотирьох років. Вона зазначила, що фотографа схиляли стати засекреченим свідком, але Аметов від цього відмовився.

«Для мене велика честь захищати людину, яка, ставши перед таким вибором, не злякалася... Він не став говорити про те, що не відповідало дійсності. Метою було вербування, щоб Аметов давав потрібні свідчення щодо інших кримінальних справ. Нехай хибні, суперечливі, невиразні, але потрібні слідству», — зазначила правозахисниця.

Як повідомляє видання «Ґрати», Ернеса Аметова затримали 12 жовтня 2017 року співробітники ФСБ Росії разом з чотирма іншими кримськими татарами — Тимуром Ібрагімовим, Марленом (Сулейманом) Асановим, Меметом Беляловим, Сейраном Салієвим та Сервером Зекір'яєвим.

Усі вони є членами організації «Кримська солідарність» — об'єднання адвокатів, родичів політв'язнів та активістів, яке допомагає кримцям, які зазнали переслідувань з політичних чи релігійних мотивів. Ще одного члена організації Едема Смаїлова та її координатора Сервера Мустафаєва затримали та заарештували 22 травня 2018 року.

За версією слідства, всі затримані перебували в одному осередку ісламської партії «Хізб ут-Тахрір», що заборонена з 2003 року в Росії, але вільно діє в Україні та більшості європейських країн. Трьох із них — Асанова, Ібрагімова та Бєлялова — звинувачують в «організації діяльності терористичної організації» (частина 1 статті 205.5 Кримінального кодексу Росії). Покарання передбачає від 15 років колонії до довічного ув'язнення.

Інших п'ятьох, зокрема й Ернеса Аметова, звинувачують в участі в терористичній організації (частина 2 тієї ж статті 205.5 КК Росії) з можливим покаранням від 10 до 15 років ув'язнення. Усім вісьмом також закидують підготовку до насильницького захоплення влади (частина 1 статті 30, стаття 278 КК Росії).

Усі підсудні відкидають звинувачення в тероризмі та стверджують, що їх переслідують за політичними та релігійними мотивами.

Нагадаємо, 24 листопада 2022 року Південний окружний військовий суд Росії в Ростові-на-Дону визнав винними у терористичній діяльності та спробі захоплення влади п’ятьох кримських татар. Активістів Енвера Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, а громадянських журналістів Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва та Османа Аріфмеметова — до 14 років.

Усі п’ятеро чоловіків були затримані 27 березня 2019 року, коли в окупованому Криму одночасно затримали 25 людей за звинуваченням у тероризмі, а саме в участі у забороненій у Росії організації «Хізб ут-Тахрір». 

«Комітет захисту журналістів» публічно засудив «драконівські» вироки російської окупаційної влади у Криму громадянським журналістам Осману Аріфмеметову та Рустему Шейхалієву, яких засуджено до 14 років колонії суворого режиму.

Крім того, 16 листопада громадянського журналіста Вілена Темер’янова, заарештованого російськими окупантами у Криму у справі «Хізб ут-Тахрір», помістили у психіатричну лікарню в Сімферополі.

Сьогодні, 28 грудня, «Феодосійський міський суд» в окупованому Криму виніс вирок медсестрі, активістці та громадянській журналістці Ірині Данилович. Їй присудили 7 років колонії загального режиму та 50 тисяч рублів штрафу за «носіння вибухових речовин».

Фото із сімейного архіву Аметових

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1772
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду