В новій резолюції ПАРЄ по Криму від Росії вимагатимуть відновити роботу кримськотатарського телеканалу ATR

В новій резолюції ПАРЄ по Криму від Росії вимагатимуть відновити роботу кримськотатарського телеканалу ATR

20 Червня 2021
2864

В новій резолюції ПАРЄ по Криму від Росії вимагатимуть відновити роботу кримськотатарського телеканалу ATR

2864
Крім того, від Росії вимагатимуть в цілому припинити окупацію Криму.
В новій резолюції ПАРЄ по Криму від Росії вимагатимуть відновити роботу кримськотатарського телеканалу ATR
В новій резолюції ПАРЄ по Криму від Росії вимагатимуть відновити роботу кримськотатарського телеканалу ATR

Сайт Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) повідомив, що у понеділок, 21 червня, розпочне літню сесію. На порядку денному – резолюція щодо прав кримських татар в окупованому Криму. 

Резолюцію запропонувала представниця делегації Ісландії Сунна Торхілдур. Зокрема йтиметься про тиск на незалежні ЗМІ. Учасники вимагатимуть відновити роботу кримськотатарського телеканалу ATR.

Загалом у резолюції закликають Росію виконати такі вимоги:

  • припинити окупацію Криму;
  • провести повне та прозоре розслідування смертей та зникнення політичних активістів, які критикували окупацію;
  • утриматися від тиску на незалежні ЗМІ та відновити роботу кримськотатарського телеканалу ATR;
  • утриматися від переслідування та тиску на кримськотатарські організації;
  • дозволити Мустафі Джемілєву та Рефату Чубарову повернутися в Крим та дозволити їм вільно переміщатися через адміністративну межу;
  • забезпечити, щоб права кримських татар та українців в окупованому Криму не порушувалися.

«Росія повинна нести відповідальність за порушення прав людини, скоєні на території, що знаходиться під її контролем, повинна негайно покласти край цим порушень і вжити всіх необхідних заходів для запобігання подібних порушень в майбутньому», – цитата з документа.

Нагадаємо, що взимку 2021 року ПАРЄ затвердила щорічний звіт про прогрес моніторингової процедури Асамблеї, у якому розкритикувала періодичні напади на журналістів в Україні.

28 жовтня 2020 року Конституційний Суд опублікував своє рішення, ухвалене 27 жовтня, яким визнав неконституційними і скасував положення закону «Про запобігання корупції» щодо електронного декларування, контролю та перевірки цих декларацій, моніторингу способу життя суб’єктів декларування, прав і повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції та його уповноважених осіб і уповноважених підрозділів, відповідальності за корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. Також визнано неконституційною та скасовано статтю 366-1 Кримінального кодексу України, яка встановлювала кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації.

НАЗК закрило реєстр електронних декларацій на виконання рішення Конституційного Суду. Повідомлялося, що реєстр не працюватиме, доки Рада не ухвалить новий закон, який дозволить публічний реєстр. 

Коаліція РПР закликала президента та парламент вжити негайних заходів для поновлення е-декларування. 29 жовтня 2020 року президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким зобов’язав ввести в дію екстрене рішення Ради національної безпеки і оборони України щодо Конституційного Суду. Контроль за виконанням цього рішення поклали на секретаря РНБО Олексія Данілова. Своїм указом президент доручив підготувати та невідкладно зареєструвати у Верховній Раді законопроєкт, у якому передбачається відновлення доброчесності судочинства в КСУ; а також зобов’язав Кабінет Міністрів України вжити невідкладних заходів, щоб поновити роботу Єдиного реєстру декларацій та вирішити питання доступу Національного агентства з питань запобігання корупції до довідкових систем, реєстрів, банків даних тощо.

Того ж дня прем’єр-міністр Денис Шмигаль підписав урядове розпорядження, яке зобов’язує низку органів влади надавати НАЗК доступ до необхідних інформаційних систем, реєстрів, банків даних тощо. Кабмін також зобов'язав Національне агентство з питань запобігання корупції відновити доступ для громадян до реєстру електронних декларацій

Президент Володимир Зеленський 2 листопада заявив, що не буде відкликати свій законопроєкт про перезавантаження Конституційного Суду. Володимир Зеленський зауважив, що впевнений у правильності своїх дій та розраховує, що «розумні депутати підтримають його у будь-якому випадку». Водночас він заявив про готовність розпустити Верховну Раду, якщо нардепи не підтримають законопроєкт про перезавантаження КСУ й це призведе до політичного колапсу в країні. 

3 листопада Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики підтримав законопроєкт «Про відновлення дії окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» та Кримінального кодексу України», що передбачає відновлення електронного декларування (№4304). Станом на 26 січня 2021 року його не розглянули.  

Фото: Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2864
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду