МЗС засудило вивезення ув’язнених Джеляла та Ахтемових з Криму до Росії

МЗС засудило вивезення ув’язнених Джеляла та Ахтемових з Криму до Росії

3 Жовтня 2023
612

МЗС засудило вивезення ув’язнених Джеляла та Ахтемових з Криму до Росії

612
Кримськотатарського політика та журналіста Нарімана Джеляла «засудили» до 17 років ув’язнення за «диверсію на газопроводі».
МЗС засудило вивезення ув’язнених Джеляла та Ахтемових з Криму до Росії
МЗС засудило вивезення ув’язнених Джеляла та Ахтемових з Криму до Росії

Міністерство закордонних справ України «рішуче засудило» етапування ув’язнених в окупованому Криму першого заступника Меджлісу кримськотатарського народу, журналіста Нарімана Джеляла, а також братів Асана та Азіза Ахтемових до Росії.

«Усі троє були затримані силовими структурами окупаційної адміністрації у вересні 2021 року за сфабрикованими звинуваченнями. Восени того ж року Нарімана Джеляла та братів Ахтемових додатково звинуватили у злочинах, які вони не скоювали», — йдеться у заяві міністерства.

МЗС вказує на те, що кримські татари стали «однією з головних жертв репресій» російської окупаційної влади на півострові, сотні з них «зазнали різних форм переслідувань за етнічним, політичним, релігійним підґрунтям».

Міністерство нагадало про резолюцію Генеральної Асамблеї ООН від грудня 2022 року, яка вимагає звільнити незаконно затриманих у Криму громадян України.

«Закликаємо міжнародну спільноту та партнерів України, у тому числі в рамках Міжнародної Кримської платформи, продовжувати чинити тиск на Росію з метою негайного звільнення усіх українських громадян, незаконно ув’язнених російською окупаційною адміністрацією в Криму, та запровадити нові санкційні обмеження щодо посадових осіб, причетних до переслідувань громадян України», — додали в міністерстві.

Напередодні, 2 жовтня, російські окупанти вивезли з Криму до в'язниць на території Росії «засуджених» першого заступника Меджлісу кримськотатарського народу, журналіста Нарімана Джеляла та активістів Асана й Азіза Ахтемових.

4 вересня 2021 року представники окупаційної «влади» в Криму провели обшуки і затримали п’ятьох людей, зокрема Нарімана Джеляла, в межах справи про «диверсію на газопроводі» в селі Перевальне.  

Свідок захисту заявив у суді, що Наріман Джелял не міг мати жодного стосунку до вибуху газопроводу, оскільки в цей день, 21 серпня 2021 року, перебував у Києві.

Незадовго до затримання, 23 серпня, Наріман Джелял перебував у Києві на саміті «Кримської платформи». Влада України пов’язує затримання Джеляла, а також інших кримськотатарських активістів із помстою РФ за проведення цього міжнародного саміту, спрямованого на пошуки шляхів деокупації Криму.

За словами адвоката Миколи Полозова, Росія тримає Джеляла у найжорсткішій ізоляції від зовнішнього світу.

21 вересня 2022 року підконтрольний Росії «верховний суд Криму» засудив Джеляла до 17 років позбавлення волі

Наріман Джелял — кримськотатарський політик, викладач, політолог та журналіст. Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу (з 2013 року), керівник інформаційно-аналітичного підрозділу. Працював ведучим на телеканалі ATR, кореспондентом республіканської газети «Авдет».

Фото: Nariman Dzhelyal / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
612
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду