Трьом громадянським журналістам у Криму дали 14 років колонії за «тероризм»

Трьом громадянським журналістам у Криму дали 14 років колонії за «тероризм»

24 Листопада 2022
1092
24 Листопада 2022
12:48

Трьом громадянським журналістам у Криму дали 14 років колонії за «тероризм»

1092
Вирок отримали ще двоє активістів «Кримської солідарності». Їх усіх звинувачують у приналежності до ісламської організації «Хізб ут-Тахрір».
Трьом громадянським журналістам у Криму дали 14 років колонії за «тероризм»
Трьом громадянським журналістам у Криму дали 14 років колонії за «тероризм»

Південний окружний військовий суд Росії оголосив вирок п'ятьом активістам «Кримської солідарності», серед яких троє є громадянськими журналістами.

За нібито терористичну діяльність та спробу захоплення влади вони отримали від 13 до 14 років колонії суворого режиму, повідомляє «Кримська солідарність».

Вирок виніс головуючий суддя Південного окружного військового суду В'ячеслав Корсаков у складі суддів Дениса Галкіна та Ігоря Шендрікова.

Активістів Енвера Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, а цивільних журналістів Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва та Османа Арифмеметова — до 14 років. 4 роки терміну політв'язні проведуть у в'язниці, а потім ще 1 рік будуть обмежені у свободі пересування.

Усі вони не визнали себе винними і вважають своє переслідування політично вмотивованим.

Засудженим забороняють покидати місце постійного проживання з 22:00 до 6:00, покидати територію муніципальної освіти, змінювати місце проживання, відвідувати місця проведення масових заходів та брати у них участь. Вони зобов’язані двічі на місяць прибути для реєстрації до кримінально-виконавчої інспекції.

Крім того, суд присудив знищити вилучену у засуджених під час обшуків ісламську літературу як заборонені предмети. Інші предмети підлягають поверненню. Арешт на земельну ділянку Енвера Аметова скасовується.

Усі п’ятеро чоловіків були затримані 27 березня 2019 року в окупованому Криму, коли у мікрорайонах Сімферополя Кам'янка та Строганівка одночасно пройшли наймасовіші обшуки у будинках кримських татар.

25 людей затримали за звинуваченням у тероризмі, а саме в участі у забороненій у РФ організації «Хізб ут-Тахрір». Майже всі затримані були громадянськими журналістами чи громадськими активістами. Крім основної роботи, політв'язні активно відвідували суди над співвітчизниками, вели журналістські стріми, висвітлювали проведення обшуків.

Із січня 2015 року в окупованому Росією Криму почали порушувати кримінальні справи проти «Хізб ут-Тахрір». Зокрема, 16 листопада громадянського журналіста Вілена Темер’янова, якого російські окупанти заарештували у Криму у справі «Хізб ут-Тахрір», помістили у психіатричну лікарню в Сімферополі.

На думку правозахисників, членів організації переслідують не за підготовку «державного перевороту» чи «тероризм», а за їхні публічні акції проти політичних репресій у Криму, систематичну критику російської влади й масову нелояльність серед кримських татар у відповідь на окупацію Криму.

Нагадаємо, нещодавно засуджені в Росії журналісти Наріман Джелял, Сервер Мустафаєв і Ахтем Асан отримали премію «Кримський інжир» у спецномінації «Слова Свободи».

Фото: «Кримська солідарність»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1092
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду