Очільниця «Amnesty International Україна» звільняється після скандалу зі звітом із критикою ЗСУ

Очільниця «Amnesty International Україна» звільняється після скандалу зі звітом із критикою ЗСУ

5 Серпня 2022
4551

Очільниця «Amnesty International Україна» звільняється після скандалу зі звітом із критикою ЗСУ

4551
Оксана Покальчук: «Навіть ще вчора у мене була наївна надія, що я зможу все виправити. Сьогодні я зрозуміла, що цього не станеться».
Очільниця «Amnesty International Україна» звільняється після скандалу зі звітом із критикою ЗСУ
Очільниця «Amnesty International Україна» звільняється після скандалу зі звітом із критикою ЗСУ

Очільниця «Amnesty International Україна» Оксана Покальчук оголосила, що звільняється з організації після скандалу зі звітом Amnesty International із критикою Збройних сил України.

«Це – ще одна втрата, яку мені принесла війна. Улюблена робота, 7 років життя, плани на мабутнє, а останні 5 місяців – ще і рятівний круг у вигляді правозахисної роботи на благо рідної країни під час війни. Все розбилося об стіну бюрократії та глухого мовного бар’єру. Справа не в англійській, а в тому, що якщо ти не живеш у країні, в яку вдерлися окупанти та рвуть її на шматки, тобі, напевно, не зрозуміти, що ж тут такого – засудити армію захисників. І немає слів у жодній мові, які здатні це донести до того, хто не відчув цього болю», – зазначила вона.

За словами Оксани Покальчук, ще вчора в неї була надія, що текст звіту вдастся замінити, але цього не сталося.

«Навіть ще вчора у мене була наївна надія, що я зможу все виправити. Що ми проведемо хай хоч 200 нарад і все-таки пояснимо, достукаємось, донесемо свою думку. І той текст буде видалено, а замість нього з’явиться інший. Сьогодні я зрозуміла, що цього не станеться», – написала вона.

Вона ще раз нагадала, що пресреліз, який Amnesty International випустила 4 серпня, мав як мінімум дослідити дві сторони та врахувати позицію Міноборони України. Водночас організація створила матеріал, який прозвучав як підтримка російських наративів і пропаганди.

«За останні декілька днів ми з колегами активно проводили роз’яснювальну роботу всередині організації. Я говорила з представниками Amnesty з десятків країн світу, щоб позицію України та українців було почуто. Також я неодноразово говорила з вищим керівництвом, яке, на жаль, в цій ситуації не здійснило належних кроків аби захистити інтереси людей, на чиє благо працює організація і весь правозахисний рух. На додачу до відсутності належної реакції, відбулось ігнорування великої активістської ініціативи людей з усього світу, яких обурив цей прес-реліз.

Мені боляче це визнавати, але ми з керівництвом Amnesty International розійшлись ціннісно. Тому я прийняла рішення залишити організацію. Я вважаю, що будь-яка робота на благо суспільства має бути зроблена з урахуванням локального контексту і з продумуванням наслідків. А головне, я переконана, що наші дослідження мають робитись скрупульозно і з думкою про людей, чиє життя часто напряму залежить від слів і вчинків міжнародних організацій», – додала Оксана Покальчук.

Нагадаємо, 4 серпня Amnesty International випустила доповідь, у якій стверджується, що українські військові начебто «створюють бази» у житлових районах, школах та лікарнях і в такий спосіб наражають цивільне населення на небезпеку.  

Президент Володимир Зеленський засудив вибірковість Amnesty International. За його словами, організація намагається амністувати державу-терориста й перекласти відповідальність з агресора на жертву.

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що спроби навіть побіжно урівняти неспровоковану російську агресію і український самозахист є свідченням втрати адекватності і способом знищити свій авторитет.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Amnesty International бере участь у «кампанії з дезінформації та пропаганди». За його словами, будь-які заяви про порушення з боку ЗСУ мають характер інформаційної операції для дискретизації української армії та зриву постачання озброєння від західних партнерів.

Український офіс міжнародної організації Amnesty International заявив, що не брав участі у підготовці та поширенні скандальної доповіді. 

Оксана Покальчук заявила, що представники українського офісу зробили все, щоб доповідь Amnesty International із критикою Збройних сил України не було оприлюднено.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4551
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду