Звіт Amnesty International про ЗСУ перевірять незалежні експерти – DW

Звіт Amnesty International про ЗСУ перевірять незалежні експерти – DW

14 Серпня 2022
1097
14 Серпня 2022
13:53

Звіт Amnesty International про ЗСУ перевірять незалежні експерти – DW

1097
За словами правозахисників, вони «хочуть зрозуміти, що саме пішло не так».
Звіт Amnesty International про ЗСУ перевірять незалежні експерти – DW
Звіт Amnesty International про ЗСУ перевірять незалежні експерти – DW

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International ініціювала перевірку свого звіту, в якому звинуватила українських військових у порушенні законів війни. Відповідний процес наразі «ініціюється на міжнародному рівні», пише із посиланням на AI DW.

«Йдеться про перевірку процесів та рішень, що передували публікації пресрелізу, проведених досліджень, процесу підготовки матеріалу, а також про юридичний та політичний аналіз звіту. Крім того, важливо вивчити владні рішення всередині колективу та динаміку в основі його організаційної культури»,  кажуть представники Amnesty International.

В організації шкодують, що пресреліз про її звіт «оприлюднили без достатнього контексту». «У ньому не було приділено належної уваги російській агресії з порушеннями міжнародного права та численними воєнними злочинами, які скоїли російські військові та які задокументувала Amnesty International», – визнають правозахисники.

«Ми засуджуємо інструменталізацію пресрелізу російською владою», – наголосили в Amnesty International.

Нагадаємо, 4 серпня Amnesty International поширила звіт, у якому стверджувала, що українські військові начебто «створюють бази» у житлових районах, школах та лікарнях і в такий спосіб наражають цивільне населення на небезпеку.

У відповідь на це президент Володимир Зеленський заявив, що організація перекладає відповідальність з агресора на жертву.

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що спроби навіть побіжно урівняти неспровоковану російську агресію та український самозахист є свідченням втрати адекватності і способом знищити свій авторитет.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк сказав, що Amnesty International бере участь у «кампанії з дезінформації та пропаганди». За його словами, будь-які заяви про порушення з боку ЗСУ мають характер інформаційної операції для дискредитації української армії та зриву постачання зброї від західних партнерів.

Також звіт АІ продовжують коментувати міжнародні ЗМІ, блогери та всі, хто підтримує ЗСУ. Британська The Times вийшла із заголовком «Позиція The Times щодо звіту Amnesty International про Україну: путінські пропагандисти». Тим часом українці ініціювали твіттер-шторм щодо відставки генеральної директорки АІ Аньєс Калламар.

У відповідь на критику правозахисної організації Аньєс Калламар заявила, що Amnesty International «на боці всіх жертв», а її позиція є «неупередженою». Раніше вона прирівняла критику з боку українців у твіттері до дій російських тролів.

Очільниця «Amnesty International Україна» Оксана Покальчук звільнилася з організаціїВона заявила, що представники українського офісу зробили все, щоб доповідь AI зі звинуваченнями на адресу Збройних сил України не оприлюднювали.

Співзасновник шведської Amnesty, письменник Пер Вестберг теж оголосив, що залишає організацію через доповідь Amnesty International зі звинуваченнями на адресу ЗСУ. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1097
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
621 дн. тому
В них вистачає сміливості не брехати, на відміну від УПА-талібану. Показовою є поведінка захисників майна старого Ріната - Азовсталі. В Маріуполі і полоні. Коли вони ховалися в центрі міста, в оточенні цивільних. Коли вони обіцяли помститися, а їх питали, в соціальних мережах, чому не бажають помститися за Вінницу, Краматорськ, тощо. Відповідали: "Так там загинули звичайні обивателі, а тут наші побратими. Тільки злочинці комуністи ділили людей на більш і менш важливих.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду