Український офіс Amnesty International зробив все, щоб доповідь із критикою ЗСУ не оприлюднювали – Покальчук

Український офіс Amnesty International зробив все, щоб доповідь із критикою ЗСУ не оприлюднювали – Покальчук

5 Серпня 2022
1945
5 Серпня 2022
08:01

Український офіс Amnesty International зробив все, щоб доповідь із критикою ЗСУ не оприлюднювали – Покальчук

1945
Оксана Покальчук: «Ми категорично відмовилися публікувати цей пресреліз на нашому сайті чи перекладати його на українську через його, на нашу думку, односторонність. Нам дуже прикро, що навіть після всіх можливих аргументів "проти" нас усе одно не почули».
Український офіс Amnesty International зробив все, щоб доповідь із критикою ЗСУ не оприлюднювали – Покальчук
Український офіс Amnesty International зробив все, щоб доповідь із критикою ЗСУ не оприлюднювали – Покальчук

Українська команда Amnesty International зробили все, щоб доповідь цієї міжнародної неурядової організації із критикою на адресу Збройних сил України не оприлюднювали. Про це повідомила у фейсбуці очільниця Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

«Український офіс не був долучений до підготовки чи написання тексту публікації. І, на превеликий жаль, уже на початковому етапі розробки цієї доповіді ми зайшли у глухий кут, де аргументи нашої команди щодо неприпустимості і неповноти такого матеріалу не були враховані.

Зі свого боку представники і представниці українського офісу зробили все, що могли, аби цей матеріал не було оприлюднено. Коли на наші неодноразові заперечення ми отримали у відповідь безкомпромісне "ні", ми також зробили все, що могли, аби мінімізувати поширення матеріалу», – розповіла вона.

За словами Оксани Покальчук, український офіс просив завчасно надіслати їм версії матеріалу або взяти коментар Міністерства оборони України, проте дослідження опубліковали без нього.

«Ми також категорично відмовилися публікувати цей пресреліз на нашому сайті чи перекладати його на українську через його, на нашу думку, односторонність. Нам дуже прикро, що навіть після всіх можливих аргументів "проти" нас усе одно не почули», – додала очільниця українського офісу Amnesty International. 

Вона зауважила, що українська команда Amnesty International знає, що саме Росія несе відповідальність за злочини проти України, тому що багато хто з тих, хто працює в цій міжнародній організації, самі рятувалися від російської агресії, а дехто й двічі став вимушеним переселенцем чи біженцем.

«Бюрократія, нерозуміння локального контексту, негнучка система роботи, ігнорування думки української команди та позиції правозахисної спільноти в Україні – усе це завадило нам зупинити реліз іще на стадії ідеї, як би це мало бути», – додала Оксана Покальчук.

Нагадаємо, 4 серпня Amnesty International оприлюднила доповідь, у якій стверджується, що українські військові начебто «створюють бази» у житлових районах, школах та лікарнях і в такий спосіб наражають цивільне населення на небезпеку.  

Президент Володимир Зеленський засудив вибірковість підходів Amnesty International. За його словами, організація намагається амністувати державу-терориста й перекласти відповідальність з агресора на жертву.

На думку міністра оборони Олексія Резнікова, «будь-які спроби навіть побіжно урівняти неспровоковану російську агресію і Український самозахист, як це зроблено в матеріалі Amnesty International, – це свідчення втрати адекватності і спосіб знищити свій авторитет».

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив на це, що «Amnesty International бере участь у кампанії з дезінформації та пропаганди». За його словами, будь-які заяви про порушення з боку ЗСУ мають характер інформаційної операції для дискредитації української армії та зриву постачання озброєння від західних партнерів.

Ілюстрація: Генштаб ЗСУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1945
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду