Кулеба про Amnesty та CBS: «Вибачення не менш недолугі, ніж їхня причина»

Кулеба про Amnesty та CBS: «Вибачення не менш недолугі, ніж їхня причина»

9 Серпня 2022
460
9 Серпня 2022
08:12

Кулеба про Amnesty та CBS: «Вибачення не менш недолугі, ніж їхня причина»

460
«Нас такі вибачення категорично не влаштовують. Крім того, шкода вже завдана. Хто буде відповідати за неї?» – задається питанням міністр.
Кулеба про Amnesty та CBS: «Вибачення не менш недолугі, ніж їхня причина»
Кулеба про Amnesty та CBS: «Вибачення не менш недолугі, ніж їхня причина»

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловився у фейсбуці щодо доповіді Amnesty International та сюжету CBS про Збройні сили України, які вийшли майже одночасно. За словами міністра, маніпуляції, використані в цих матеріалах, що нібито зброя «зникає» в Україні, а «росіяни, звісно, погані, але й українці не янголи», використовуються Росією для спроби зірвати постачання західної зброї.

«Росія робить на це максимальну ставку – десь власними руками та мережами ботів, десь через проплачені чи афілійовані ЗМІ, десь через філігранні проникнення в авторитетні іноземні медіа, десь просто допомагають корисні ідіоти», – написав Кулеба.

За його словами, перша хвиля подібної інформації була в травні-червні, а наразі росіяни «заходять на друге коло».

«Я не знаю, чи маніпулятивний звіт Amnesty і брехливий фільм CBS, які вийшли майже одночасно, пов’язані з російським урядом. Але я точно знаю, що обидві організації та автори цих бездоказових “шедеврів” завдали несправедливого і нічим не спровокованого інформаційного удару по Україні абсолютно синхронно з російською пропагандою. Внаслідок скандалу і під шаленим публічним тиском, Amnesty та CBS вибачилися. На жаль, вибачення не менш недолугі, ніж їхня причина», – вважає очільник МЗС.

Так, в Amnesty заявили, що «ми позицію не змінюємо, але вибачте, якщо завдали вам страждань». CBS видалив фільм та пообіцяв його змінити. «Але примудрилися навіть у вибаченні напустити туману про постачання зброї», – зауважує Дмитро Кулеба.

«Нас такі вибачення категорично не влаштовують. Крім того, шкода вже завдана. Хто буде відповідати за неї? Від CBS чекаємо на внутрішнє розслідування та публічного з’ясування, хто допустив в ефір російську пропаганду та з якою метою. Від Amnesty чекаємо, що ця інституція приборкає свою гординю і вибачиться не лише за біль, завданий українцям, а й за зґвалтування правди і реальності цієі війни», – додав міністр.

За його словами, «ця брехня не досягає цілей», оскільки жоден партнер чи організація у спілкуванні з Україною не озвучували закидів, подібних до тих, що опублікували Amnesty та CBS.

Сюжет CBS вийшов 4 серпня. Головною його тезою є нібито непрозорий розподіл в Україні зброї, наданої західними партнерами. Офіційна позиція України у матеріалі не представлена. Сюжет викликав незгоду з боку представників української влади. 8 серпня CBS видалив відео та заявив, що оновить матеріали.

Також 4 серпня Amnesty International поширила доповідь, у якій стверджується, що українські військові начебто «створюють бази» у житлових районах, школах та лікарнях і в такий спосіб наражають цивільне населення на небезпеку.

У відповідь на це президент Володимир Зеленський заявив, що організація перекладає відповідальність з агресора на жертву.

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що спроби навіть побіжно урівняти неспровоковану російську агресію і український самозахист є свідченням втрати адекватності і способом знищити свій авторитет.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк сказав, що Amnesty International бере участь у «кампанії з дезінформації та пропаганди». За його словами, будь-які заяви про порушення з боку ЗСУ мають характер інформаційної операції для дискретизації української армії та зриву постачання озброєння від західних партнерів.

У відповідь на критику правозахисної організації Аньєс Калламар заявила, що Amnesty International «на боці всіх жертв», а її позиція «неупереджена».

Очільниця «Amnesty International Україна» Оксана Покальчук звільнилася з організаціїЯк вона заявила, що представники українського офісу зробили все, щоб доповідь AI із звинуваченнями на адресу Збройних сил України оприлюднено не було.

Фото: polskieradio.pl

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
460
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду