Я іноді думаю, чи їм самим не гидко від абсурдності власних заяв — Тетяна Трощинська про звіт Amnesty

Я іноді думаю, чи їм самим не гидко від абсурдності власних заяв — Тетяна Трощинська про звіт Amnesty

4 Серпня 2022
1332

Я іноді думаю, чи їм самим не гидко від абсурдності власних заяв — Тетяна Трощинська про звіт Amnesty

Тетяна Трощинська, «Громадське радіо»
1332
Я іноді думаю, чи їм самим не гидко від абсурдності власних заяв — Тетяна Трощинська про звіт Amnesty
Я іноді думаю, чи їм самим не гидко від абсурдності власних заяв — Тетяна Трощинська про звіт Amnesty

Amnesty international, які називають себе правозахисною організацією, опублікувала доповідь, де пише, що «українські військові створюють загрозу цивільному населенню, розміщуючи сили в житлових районах». Вони опитали людей і отримали свідчення.

Наприклад, Микола, який «живе у багатоповерхівці в районі Лисичанська (Донбас), який неодноразово постраждав від російських атак, у результаті яких загинув щонайменше один літній чоловік», сказав Amnesty: «Я не розумію, чому наші військові стріляють в містах, а не в полі».

Інший цивільний, 50-річний чоловік, сказав: «Поруч, безумовно, йдуть військові дії. Коли стріляють з нашого боку, ми потім чуємо вогонь у наш бік».

Мені дуже прикро, що Микола живе у місті, де фронт. Це Росія принесла туди війну.

Але мені дуже прикро, що такі організації як Amnesty international досі існують у такому вигляді, що нині. Я поясню.

У самій природі цих диких звітів закладений баг. Вони виходять з того, що війна може відбуватися у якомусь обгородженому колючим дротом зоопарку, де здичавілі військові з «обох сторін конфлікту» вбивають одне одного. А цивільні з «обох сторін конфлікту» танцюють у мирному садочку під блакитним небом. Принаймні, я думаю, що таке кіно прокручує в голові очільниця Amnesty international Агнес Калламар, яка сповістила висновок про українських військових своїм твітом.

Нагадую. Росія напала на Україну 8 років тому. Як перед тим на Грузію. Росія і російські військові зруйнували українські міста Маріуполь, Сєвєродонецьк, напів зруйнували Чернігів і Харків, щодня обстрілюють Миколаїв, Кривий Ріг, Сумщину. Катують українців в окупованому українському Херсоні.

Російські військові привезли на Київщину мобільні крематорії, щоб спалювали тіла українців і українок. Росія і росіяни цілеспрямовано стратили українських військовополонених в Оленівці. Наплювавши на усе міжнародне законодавство, моніторингові місії й сонми занепокоєних «звіторобців».

Ви ж знаєте, що, виявляється, Міжнародний Червоний хрест нічого нікому не гарантував?

Вони, як йдеться, у заяві, були «нейтральним посередником», який «сприяв безпечному виходу учасників бойових дій із заводу «Азовсталь», однак не гарантував безпеку військовополонених, які потрапили «в руки ворога».

Я іноді думаю, чи їм самим не гидко від абсурдності власних заяв?

Але, звісно, важливо, що поважні правозахисники зафіксували, що «50-тирічний чоловік чує постріли з боку ЗСУ». Знаєте, коли у світі буде менше війн? Коли Червоний Хрест, ООН, Amnesty international, купа інших цілком безпорадних міжнародних інституцій припинять писати свої звіти й мирити ґвалтівника і жертву.

І знайдуть сенс свого існування в реальних санкціях проти країн-терористів і диктаторів, які є причиною війни. Ой, даруйте, конфлікту. Зло треба карати, а не запопадливо усміхатись до нього за довгим білим столом.

Додатково

Український офіс Amnesty International оприлюднив власну заяву. У ній ніяк не прокоментували заголовок звіту головного офісу організації.

«Amnesty International понад 60 років займається захистом прав людини у всьому світі. З перших днів повномасштабної війни Amnesty International визнала вторгнення Росії на територію України актом агресії та грубим порушенням Статуту ООН, що є злочином згідно з міжнародним правом. 

З 24 лютого, дослідники й дослідниці організації задокументували десятки воєнних злочинів і довели, що вони були скоєні російськими військовими», — написали вони.

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко назвав звіт головного офісу Amnesty International маніпулятивним. За його словами, УГСПЛ готує ґрунтовний аналіз.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Тетяна Трощинська, «Громадське радіо»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1332
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду