Bihus.Info розповів про «стрімкі кар’єри кварталівців у держсекторі» за президентства Зеленського

Bihus.Info розповів про «стрімкі кар’єри кварталівців у держсекторі» за президентства Зеленського

17 Листопада 2021
3325
17 Листопада 2021
08:53

Bihus.Info розповів про «стрімкі кар’єри кварталівців у держсекторі» за президентства Зеленського

3325
Мова йде, за даними журналістів, про близько 30 осіб.
Bihus.Info розповів про «стрімкі кар’єри кварталівців у держсекторі» за президентства Зеленського
Bihus.Info розповів про «стрімкі кар’єри кварталівців у держсекторі» за президентства Зеленського

Проєкт журналістських розслідувань Bihus.Info випустив матеріал, в якому розповів, що люди, пов'язані або зі студією «Квартал 95», яку раніше очолював Володимир Зеленський, або з родиною президента, начебто зробили «стрімкі кар'єри» у державному секторі за останні 2,5 роки. Мова йде, за даними журналістів, про близько 30 осіб.

Зокрема, вже за президентства Зеленського заступником керівника проєктного офісу «Укрзалізниці» було призначено Олександра Вігліано, який до того працював архітектором. Журналісти виявили, що його дружина Людмила щонайменше з 2016 року співпрацює з «Квартал 95». А на початку 2019 року вона нібито пожертвувала на передвиборчу кампанію Зеленського 700 тис. грн.

За даними Bihus.Info, у 2021 році Олександр Вігліано отримував в УЗ понад 200 тис. грн зарплатні на місяць. Сам він не підтвердив, що працює в «Укрзалізниці», посилаючись на «умови контракту».

Також журналісти стверджують, що двох «людей Зеленського» призначили в Антимонопольний комітет. Наприклад, Ірину Копайгору призначено у вересні 2019-го на посаду державної уповноваженої. До цього вона працювала на кафедрі правового регулювання економіки Криворізького економічного інституту. Батько Копайгори – також викладач – раніше викладав у Зеленського.

Також у вересні 2019-го в АМКУ призначили Ольгу Піщанську, і зараз вона вже очолює цей орган. Її сестра Світлана керує компанією, на яку записано італійську віллу родини Зеленських. Також Світлана Піщанська «задонатила» на передвиборчу кампанію Зеленського 300 тис. грн.

Ще одна родина, яка давала гроші на вибори Володимиру Зеленському (368 тис. грн), – Анна та Дмитро Кучук. До президентських виборів Анна працювала операціоністкою в банку «Глобус», де Зеленський мав рахунки, а потім перейшла на роботу в партію «Слуга народу». Однак вже наприкінці 2019-го, за даними журналістів, Анна Кучук працевлаштувалась до СБУ заступником начальника Центрального управління, а нині вона очолює Апарат голови СБУ.

Чоловік головної бухгалтерки «Кварталу 95» Олексадр Пашков, який працював у Головному управлінні розвідки Міністерства оборони з початку 2000-х, після перемоги Зеленського на виборах отримав посаду виконувача обов’язків керівника, а в подальшому – керівника Департаменту стратегічної розвідки.

Окрім цих людей, чимало пов'язаних із «Кварталом», «Лігою сміху» чи родиною президента осіб стали народними депутатами «Слуги народу». Вони за роки в парламенті покращили свій матеріальний стан. Наприклад, колишній сценарист «Кварталу» Олександр Кабанов придбав квартиру на Оболонській набережній у Києві, хоча до початку каденції лише орендував житло. Також у його власності з'явився «Ягуар».

Нагадаємо, у жовтні 2021-го вийшло розслідування «Слідства.Інфо» про «офшори» Зеленського, яке базується на документах Pandora Papers. Ключовим елементом розслідування є припущення, що фірми Зеленського та його близьких соратників могли бути причетними до переказів 40 мільйонів доларів від структур, пов’язаних із олігархом Ігорем Коломойським. За даними джерел «Слідства.Інфо», переказ грошей відбувався через кіпрську філію «Приватбанку» – ту саму, через яку олігарх міг відмивати мільйони.

Фото: gettyimages.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3325
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду