Верховний Суд повернув Порошенку позов до Бігуса щодо оприлюднення «плівок Медведчука»

Верховний Суд повернув Порошенку позов до Бігуса щодо оприлюднення «плівок Медведчука»

13 Серпня 2021
15378

Верховний Суд повернув Порошенку позов до Бігуса щодо оприлюднення «плівок Медведчука»

15378
Суд мотивував своє рішення тим, що в позові об'єднані вимоги до громадської організації Бігуса та до президента України Зеленського, хоча вони мають різну підсудність.
Верховний Суд повернув Порошенку позов до Бігуса щодо оприлюднення «плівок Медведчука»
Верховний Суд повернув Порошенку позов до Бігуса щодо оприлюднення «плівок Медведчука»

Верховний Суд в складі Касаційного адмінсуду повернув позов народного депутата та п’ятого президента Петра Порошенка до Bihus.Info, про що видання повідомило на своєму сайті.

У позові Порошенко просив зобов’язати журналістів оприлюднити телефонні розмови нардепа Віктора Медведчука «у тому вигляді, в якому вони були отримані». Bihus.Info зазначає, що ці записи вже були оприлюднені на YouTube

Йдеться про нібито записи розмов Медведчука з кремлівськими посадовцями і функціонерами/бойовиками так званих «ДНР» і «ЛНР» у 2014-2017 роках, загальною тривалістю понад 30 годин. 

Також у позові була вимога до президента Володимира Зеленського оприлюднити наявну у нього інформацію, про яку він заявляв в одному з інтерв'ю, що Медведчук торгував з терористами і до цього нібито був причетний п'ятий президент.

Цю справу було передано з Окружного адміністративного суду міста Києва до Верховного Суду, який вирішив повернути позовну заяву позивачеві.

«Ураховуючи, що позивач об'єднав в одне провадження кілька вимог, що підсудні різним судам, і відсутні законні підстави для їхнього роз'єднання в окремі провадження, Верховний Суд дійшов висновку про наявність підстав для застосування положень частини п`ятої статті 172 Кодексу адміністративного судочинства України та правових підстав для повернення цієї позовної заяви позивачеві на підставі пункту 6 частини четвертої статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України. Об'єднання в одне провадження заявлених позовних вимог до Громадської організації «ТОМ14» та до Президента України, частина яких підсудна Окружному адміністративному суду міста Києва, а інша – Верховному Суду як суду першої інстанції, за правилами вказаної статті не передбачено», – йдеться в ухвалі суду.

Адвокат Порошенка Ігор Головань написав у Facebook, що Верховний Суд «не наважився розглядати позов».

«На радощах bihus.info чомусь вигадує, що ні ОАСК, ні Верховний Суд у складі Касаційного адмінсуду не мають підстав розглядати позов до bihus.info. Але ж колегія суддів Касаційного адміністративного суду повернення позовної заяви мотивувала саме тим, що об'єднання "в одне провадження заявлених позовних вимог до Громадської організації "ТОМ14" та до Президента України, частина яких підсудна Окружному адміністративному суду міста Києва, а інша – Верховному Суду як суду першої інстанції". Тобто, вимоги до Громадської організації "ТОМ14" (а Бігус у своєму повідомленні визнав, що Громадська організація "ТОМ14" – це і є bihus.info) підсудні Окружному адміністративному суду міста Києва. ОК. Подамо два окремих адміністративних позови», – йдеться в повідомленні.

Ігор Головань у коментарі «Детектору медіа» зазначив, що «Верховний суд визнав, що вимога про оприлюднення плівок має розглядатися саме адміністративним судом».

«Просто до Президента – у Верховному, до Бігуса – в ОАСК ...Однак думаю, ми не витрачатимемо час, розділимо позови. Зеленський і Бігус не зможуть викручуватися і ховатися без кінця. Їм доведеться, або пред’явити суспільству те, що вони мають, або визнати свою брехню», – заявив Головань.

Нагадаємо, Bihus.Info опублікував чотири розслідування на базі «плівок Медведчука». На думку журналістів, записи свідчать про зв'язки Медведчука з російськими посадовцями, бойовиками, Адміністрацією президента часів Петра Порошенка, про ймовірну «участь» Медведчука в перемовинах щодо обміну полоненими, у газових переговорах між «Нафтогазом» і «Газпромом» та в організації схеми імпорту електроенергії з Росії.

В одному з сюжетів Bihus.Info йдеться про те, що Віктор Медведчук нібито обговорює перебирання контролю над українською частиною нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» у 2015 році.

Редакція Bihus.Info припустила, що Петро Порошенко міг бути зацікавлений у цьому, отримав у такий спосіб компенсацію за втрату судноремонтного заводу в Севастополі. В СБУ повідомили, що ескперти вивчатимуть записи, опубліковані Bihus.Info.

Пресслужба «Європейської Солідарності» заявила, що записи є фейком і чорним піаром, який координується Офісом президента. П'ятий президент Петро Порошенко назвав розслідування журналістів Bihus.Info щодо «плівок Медведчука» «зомбуванням».

6 липня 2021 року адвокати Петра Порошенка повідомили, що вирішили звернутися від його імені до суду з позовом до президента України Володимира Зеленського та громадської організації «ТОМ 14» (керівником якої є Денис Бігус). Зокрема, позивач вимагає визнати протиправним «приховування від суспільства» «плівок Медведчука» і зобов’язати оприлюднити «всі записи у первісному вигляді». Денис Бігус уточнив, що на балансі ГО «Том 14» взагалі немає жодних записів, бо ГО не є розпорядником цих записів. Журналіст додав, що усі записи, наявні у нього, як фізичної особи, викладені в YouTube.

Фото: 4 канал

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15378
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олександр
959 дн. тому
Знову програш гетьмана, знову димлять сраки у секти. Давайте, вибльовуйте побільше фантастичних жахалок з ваших тупих голів!)))
Сергій
959 дн. тому
Свободу слова при Зеленському зменшилася коли почали провіряти або тупо блокують коменти, бо владі комент не подобається а тим продажним Зе модераторам раджу здохнути !!!Продають Землю продають приват банк все продадуть а потім олію будемо купувати біля 100 грн бо кажуть що олія не наша тільки земля а коли земля не наша буде тоді олію будемо купувати біля 200 грн тож не ведіться на дорогі ми лишаємо голі і босі !!!Гнати треба цього афереста брехливого !!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду