У Білорусі видання «Наша Ніва» визнали «екстремістським формуванням»

У Білорусі видання «Наша Ніва» визнали «екстремістським формуванням»

27 Січня 2022
2444
27 Січня 2022
13:19

У Білорусі видання «Наша Ніва» визнали «екстремістським формуванням»

2444
Влада Білорусі досі тримає за ґратами головреда видання Єгора Мартиновича та начальника відділу реклами Андрій Скурка.
У Білорусі видання «Наша Ніва» визнали «екстремістським формуванням»
У Білорусі видання «Наша Ніва» визнали «екстремістським формуванням»

МВС Білорусі визнало «екстремістським формуванням» найстаріше у країні видання «Наша Ніва».

«Групу громадян ПП "Сородичи" (газета "Наша Ніва") визнати екстремістською групою, яка об’єдналася через інтернет-ресурси, зокрема соціальні мережі та месенджери», – говориться в повідомленні МВС Білорусі.

Директорка видання Анастасія Ровда у коментарі Zerkalo.io зазначила, що не прогнозує зниження читацької аудиторії видання через таке рішення влади.

«Визнання нашого видання екстремістським говорить більше про тих, хто таке рішення ухвалив, ніж про саму "Нашу Ніву". Стандарти журналістики "Наша Ніва" не змінить, ми це гарантуємо».

8 липня 2021 року Міністерство інформації Білорусі заблокувало вебсайт «Нашої Ніви» через нібито розміщення забороненої інформації. Доступ до сайту зник не лише в Білорусі, а й за кордоном. Через кілька днів після блокування ресурсу «Наша Ніва»  оголосила, що готується до запуску нового сайту під старою назвою.

Також 8 липня силовики затримали чотирьох співробітників редакції за ч. 1 ст. 342 КК Білорусі (організація або підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або участь в них).

Зокрема, це головний редактор Єгор Мартинович, якого побили під час затримання, головред журналу «Наша історія» Андрій Динько, начальник відділу реклами і маркетингу Андрій Скурко і головний бухгалтер Ольга Ракович. Пізніше Ракович та Динька відпустили, а Мартинович та Скурко залишаються за гратами.

19 липня правоохоронці Білорусі оголосили співробітникам порталу порталу «Наша Ніва» нову підозру у «несплаті комунальних послуг», що карається обмеженням волі або колонією до п'яти років.

У Білорусі тривають репресії після президентських виборів 2020 року, на яких «переміг» Олександр Лукашенко. Захід результати цих виборів не визнав.

Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

24 травня 2021 року самопроголошений президент Лукашенко підписав зміни до законодавства про ЗМІ та масові акції, які суттєво обмежують діяльність журналістів та опозиційних партій. Що передбачають ці зміни – читайте за посиланням.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2444
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду