detector.media
19.07.2021 17:11
У Білорусі ув’язнених співробітників порталу «Наша Ніва» підозрюють у «несплаті комунальних послуг»
У Білорусі ув’язнених співробітників порталу «Наша Ніва» підозрюють у «несплаті комунальних послуг»
Санкція статті передбачає до 5 років обмеження волі або ув'язнення у колонії.

Головного редактора білоруського порталу «Наша Ніва» Єгора Мартиновича та його колег, керівника відділу реклами Андрія Скурка і головреда журналу «Наша історія» Андрія Динька підозрюють у «несплаті комунальних послуг».

Як повідомляє білоруська редакція «Радіо Свобода», співробітники порталу затримані ще на три доби через нову підозру у «заподіянні майнової шкоди без ознак крадіжки, що карається обмеженням волі або колонією до 5 років».

Зміст підозри полягає в тому, що оплата комунальних послуг за приміщення редакції була нібито за тарифами для фізичних осіб, однак, юридичні особи повинні сплачувати рахунки за іншими тарифами. Збиток, який нібито був завданий Міністерству енергетики оцінюється у 3500 білоруських рублів.

8 липня 2021 року чотирьох співробітників редакції було затримано на 10 діб за ч. 1 ст. 342 КК Білорусі (Організація або підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або участь в них). Жодних запобіжних заходів затриманим не було обрано, але 18 липня їх відмовились звільняти з СІЗО.

Зараз сайт порталу «Наша Ніва» заблокований і працює виключно через соцмережі. Директор порталу Анастасія Ровда анонсувала створення нового сайту «Наша Ніва» зі старою назвою і допустила, що ресурс відновить роботу вже за межами Білорусі.

Також 8 липня КДБ провів обшуки в редакціях і у співробітників незалежних ЗМІ Брестської області. Зокрема, силовики прийшли до редакцій «Медіа-Полісся», «Intex-press», «Брестської газети».  

Того ж дня КДБ Білорусі оголосив проведення у країні спецоперації із «зачистки від радикально налаштованих осіб».

Вже 16 липня білоруські силовики прийшли з обшуками до близько 30 журналістів, активістів та правозахисників. Обшуки проводились здебільшого у журналістів білоруської редакції «Радіо Свобода» та каналу «Белсат».

Під час обшуків в офісі білоруської служби «Радіо Свобода» у Мінську правоохоронці виламали двері та вилучили в редакції майже всю техніку. Також силовики затримали журналістів, які працюють у редакції, або були з нею раніше пов'язані. Зокрема, це Олег Груздзілович та Інна Студзінська.

З 2020 року у Білорусі тривають репресії після президентських виборів, на яких «переміг» Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа.

Загалом, у Білорусі за ґратами перебувають 29 журналістів, двом з них оголосили вирок, з початку року зафіксовано шість нападів на журналістів, 107 обшуків, майже всі вони пройшли з конфіскацією майна.

Колаж Радіо Свобода

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY