Суд 19 лютого може оголосити рішення в справі щодо книги про Василя Стуса – адвокат Кіпіані

Суд 19 лютого може оголосити рішення в справі щодо книги про Василя Стуса – адвокат Кіпіані

15 Лютого 2021
2532

Суд 19 лютого може оголосити рішення в справі щодо книги про Василя Стуса – адвокат Кіпіані

2532
Вахтанг Кіпіані розповів, що в рішенні Дарницького райсуду є два небезпечні прецеденти, які пройшли повз увагу суспільства.
Суд 19 лютого може оголосити рішення в справі щодо книги про Василя Стуса – адвокат Кіпіані
Суд 19 лютого може оголосити рішення в справі щодо книги про Василя Стуса – адвокат Кіпіані

Апеляційний суд Києва 19 лютого 2021 року розгляне апеляційну скаргу на рішення Дарницького районного суду Києва, який за позовом нардепа від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука заборонив розповсюджувати книгу журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса». На цьому засідання суд може оголосити рішення в справі або призначити дату, коли це рішення оголосять. Про це «Детектору медіа» повідомив В’ячеслав Якубенко, адвокат журналіста Вахтанга Кіпіані.

«Швидше за все, засідання буде єдиним. Тобто, пройдемо всі процесуальні стадії в апеляції: будуть пояснення сторін, дослідження матеріалів справи, дебати, також – суд або проголосить вступну та результативну частину, або скаже в який день прийти та заслухати вступну та результативну частину», – сказав він.

Вахтанг Кіпіані в коментарі «Детектору меді» розповів, що в рішенні суду є два небезпечні прецеденти, які пройшли повз увагу суспільства.

«З одного боку, це визнання того, що ця книжка є художньою. Суддя без жодних експертиз, без жодної дискусії, вона жодного разу не піднімала це питання під час судового процесу, вона просто написала, що немає можливості відділити художню частину від документальної. І це означає, що я порушив Цивільний кодекс України, не взявши дозволу у Віктора Медведчука на використання його імені, порушив його права. Це означає, що будь-яка людина, яка створює будь-який документальний продукт (статтю чи фільм про Медведчука), може наражати себе на відповідальність і отримати потім подібне рішення суду, що, мовляв, цей фільм є художнім і відповідно ми порушили права Медведчука на використання його чесного імені всує тощо», – розповів журналіст та знову наголосив, що його книжка – це не художній текст.

На його думку, це рішення дає можливість у майбутньому тиснути на журналістів чи письменників, продукти яких не пов’язані з художньою творчістю.

Іншу небезпеку пан Кіпіані вбачає в забороні коментувати справу Василя Стуса, що «дозволяє ідентифікувати Медведчука як особу (персонажа) даної книжки». Він вважає, це хамством і цензурою.

«Він безпосередньо є персонажем цієї книжки, він є адвокатом Стуса і в матеріалах КДБ це чорним по білому написано. А мені заборонено про це говорити. Яким би не було рішення суду, чи мав я рацію щодо оцінки його роботи як адвоката чи ні, це не має ніякого відношення до того, що він в цій книжці є. А рішенням суду, знову ж таки без будь-якого з’ясування і експертиз, пишеться, що я не можу ні в інтернеті, ні в публічних виступах, ні в пресі ідентифікувати Медведчука як дійову особу цієї книжки. Тобто, я можу говорити про суддю, прокурора, свідків, але я не можу говорити про адвоката. Це абсолютний абсурд і просто затикання рота в чистому вигляді», – сказав він.

В’ячеслав Якубенко, своєю чергою, заперечив, що подібні рішення можуть стати поширеною практикою в судах.

«Це разовий випадок, коли збіглися декілька обставин – насамперед фінансові. Адже судові витрати Видавництва Vivat склали понад 300 тисяч гривень. Суддя опинилася у складній ситуації. Або вона виносить рішення на користь Кіпіані, але це означитиме, що з Медведчука треба стягувати 300 тисяч на користь видавництва – тут морально далеко не кожний суддя на це готовий. Або їй доводилося вигадувати, які знайти підстави, щоб хоча б частково цей позов задовольнити. Так воно і відбулося. Суддя пішла на такий трюк – задовольнила позовні вимоги, яких там не було», – повідомив захисник.
Він додав, що суддя вийшла за межі позовних вимог, адже в неї не було підстав забороняти будь-які згадування Віктора Медведчука. За його словами, у цій частині  Апеляційний суд скасує рішення «без особливих роздумів».

В’ячеслав Якубенко уточнив, що в діях судді є підстави для дисциплінарного оскарження: «Можливо, там навіть вдасться добитися попередження на її адресу. Але подивимося на результати апеляційної інстанції, тоді будемо визначати подальшу тактику дій».

Як писав ДМ, 21 січня 2021 року Київський апеляційний суд з технічних причин переніс на 19 лютого засідання у справі про заборону розповсюдження книги журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса». 

Нагадаємо, 29 серпня 2019 року журналіст Вахтанг Кіпіані повідомив, що голова політради партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук подав проти нього та видавництва Vivat позов про захист честі, гідності та ділової репутації через книгу «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР». Перше засідання по цій справі відбулося в Дарницькому суді 2 жовтня 2019 року.

Віктор Медведчук сказав, що подав до суду позов із вимогою заборонити книгу через те, що інформація в ній нібито не відповідає дійсності. Видавництво Vivat вважає позов Медведчука спробою прямого тиску на свободу слова в Україні.

Дарницький районний суд Києва 19 жовтня 2020 року заборонив розповсюджувати книгу журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» без дозволу Віктора Медведчука. Суд вважає, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність і мають бути видалені з книги. А саме:

  • «... чи була можливість у Стуса обрати "менше зло". Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук»;
  • «...Медведчук на суді визнав, що всі "злочини", нібито вчинені його підзахисним, "заслуговують на покарання"»;
  • «... він (мається на увазі Віктор Медведчук) фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?...»;
  • «...розпинав поета (мається на увазі Василя Стуса) – призначений державою адвокат Медведчук»;
  • «...шістка комуністичної системи Медведчук…»;
  • «злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще й тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи… Боявся КГБ чи просто завжди був циніком та аморальним типом?».

Водночас фразу «... син поліцая…» в книзі суд дозволив залишити.

Захисник автора книги В’ячеслав Якубенко сказав, що рішення суду виходить за рамки позовних вимог, тому буде скасоване в апеляційній інстанції.

Видавництво Vivat 24 листопада подало апеляційну скаргу на рішення Дарницького районного суду Києва. Апеляційний суду Києва 26 листопада відкрив апеляційне провадження.

Видавництво Vivat перерахує виданню «Історична правда» 5% від продажів нового накладу книг журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» – це 200 тисяч гривень. У новому накладі книги журналіста на форзацах надрукували рішення Дарницького районного суду Києва та передмову укладача книги пана Кіпіані. Крім того, Vivat та аудіокнигарня АБУК випустять адаптовану аудіоверсію книги «Справа Василя Стуса». Озвучить аудіокнигу актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв, який 12 вересня 2020 року став лауреатом премії імені Василя Стуса.

Фото: facebook.com/vakhtang.kipiani

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2532
Читайте також
24.10.2020 11:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
3 288
20.10.2020 15:26
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
3 635
20.10.2020 10:30
Максим Буткевич
для «Детектора медіа»
3 400
10.09.2019 10:30
Ігор Грабович
для «Детектора медіа»
4 767
06.09.2019 15:31
Андрій Кокотюха
«Детектор медіа»
10 804
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду