Наступне судове засідання в справі за позовом Медведчука проти Кіпіані відбудеться 13 грудня

Наступне судове засідання в справі за позовом Медведчука проти Кіпіані відбудеться 13 грудня

3 Жовтня 2019
1826
3 Жовтня 2019
11:35

Наступне судове засідання в справі за позовом Медведчука проти Кіпіані відбудеться 13 грудня

1826
Дарницький районний суд 2 жовтня провів підготовче засідання в справі за позовом народного депутата Віктора Медведчука проти журналіста Вахтанга Кіпіані та видавництва Vivat про захист честі, гідності та ділової репутації через книгу «Справа Василя Стуса». Наступне судове засідання призначили на 13 грудня на 10:00.
Наступне судове засідання в справі за позовом Медведчука проти Кіпіані відбудеться 13 грудня
Наступне судове засідання в справі за позовом Медведчука проти Кіпіані відбудеться 13 грудня

Про це Вахтанг Кіпіані повідомив на своїй сторінці в Facebook.

Віктор Медведчук і його представник Ігор Кириленко не прийшли на підготовче засідання суду, передає «Історична правда». Суддя Марина Заставенко пояснила, що адвокат заздалегідь попередив, що в цей день перебуватиме за кордоном, і просив перенести засідання на іншу дату.

Натомість у залі суду були присутні укладач книги, головний редактор «Історичної правди» Ваханг Кіпіані з захисником та представники інших відповідачів – видавництва Vivat та типографії «Юнісофт».

Представники відповідачів просили суд дати їм час на підготовку відзиву, оскільки вони запізно дізналися про позов. Суддя задовольнила клопотання, надавши ще п’ять днів.

Пан Кіпіані пояснив, що позов стосується двох публікацій в книзі, «у яких описуються колізії із захистом Віктором Медведчуком поета і члена української-гельсінської групи Василя Стуса», пише «Громадське».

«Він був державним призначеним адвокатом і, як багато інших державних адвокатів в часи Радянського Союзу, він виконував роботу, як міг. Досвід показав, у порівнянні з іншими адвокатськими історіями того часу, він не дуже якісно захищав. Більше того, він допустив деякі речі, які, на мій погляд, з моральних і етичних причин, навіть через 40 років, пробачати не можна», – розповів журналіст.

На його думку, такий позов є свідченням спроби тиску на свободу слова.

Віктор Медведчук посилається на дев’ять епізодів з книги, яка містить 688 сторінок. Йдеться про наступні цитати:

  • «...розпинав поета (мається на увазі Василя Стуса) — призначений державою адвокат Медведчук»;
  • «... Вітє, що виховувався у родині політзасланця ...кажуть — шуцман ( шуцман – працівник охоронної поліції Третього рейху)»;
  • «... чи була можливість у Стуса обрати "менше зло". Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук»;
  • “Адвокати відверто «відбували номер», не забуваючи, правда, здирати гонорари з убитих горем родин…»;
  • «...шістка комуністичної системи Медведчук…»;
  • «... син поліцая…»;
  • «...Медведчук на суді визнав, що всі «злочини», нібито вчинені його підзахисним, «заслуговують на покарання»;
  • «... він (мається на увазі Віктор Медведчук) фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?...»;
  • «Злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще й тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи… Боявся КГБ чи просто завжди був циніком та аморальним типом?».

«Адвокати під час спілкування з пресою зазначили, що фрази, до яких є презензії в Медведчука, містять оціночні судження, на які-будь-хто має право. Вони назвали некоректною вимогу позивача заборонити розповсюдження книги "в будь-якій формі на будь-якій території", оскільки це суперечить юрисдикції українських судів», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 29 серпня журналіст Вахтанг Кіпіані повідомив, що голова політради партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук подав проти нього та видавництва Vivat позов про захист честі, гідності та ділової репутації через книгу «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР».

Перше засідання по цій справі відбудеться в Дарницькому суді 2 жовтня 2019 року.

Видавництво Vivat вважає позов Медведчука спробою прямого тиску на свободу слова в Україні.

Віктор Медведчук сказав, що подав до суду позов із вимогою заборонити книгу журналіста Вахтанга Кіпіан через те, що інформація в книзі нібито не відповідає дійсності.

Фото: hromadske 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1826
Читайте також
20.10.2020 10:30
Максим Буткевич
для «Детектора медіа»
3 406
10.09.2019 10:30
Ігор Грабович
для «Детектора медіа»
4 788
06.09.2019 15:31
Андрій Кокотюха
«Детектор медіа»
10 822
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду