«Це незаконно». Білоруський адвокат щодо «помилування» працівників «Пресклубу», вина яких не була доведена судом

«Це незаконно». Білоруський адвокат щодо «помилування» працівників «Пресклубу», вина яких не була доведена судом

20 Серпня 2021
1480
20 Серпня 2021
10:24

«Це незаконно». Білоруський адвокат щодо «помилування» працівників «Пресклубу», вина яких не була доведена судом

1480
Сергій Зікрацький: Влада спочатку порушила закон, кидаючи людей за ґрати, а потім знову порушує закон – відпускаючи незаконно затриманих.
«Це незаконно». Білоруський адвокат щодо «помилування» працівників «Пресклубу», вина яких не була доведена судом
«Це незаконно». Білоруський адвокат щодо «помилування» працівників «Пресклубу», вина яких не була доведена судом

Білоруський юрист Сергій Зікрацький, який є представником Світлани Тихановської з правових питань, прокоментував звільнення унаслідок «помилування» працівників «Пресклубу» Юлії Слуцької, Петра Слуцького, Сергія Ольшевського та Алли Шарко.

Адвокат висловив здивування фактом «помилування» людей, вина яких не була доведена судом.

«Ми всі вчора плакали, сміялися, стрибали і кричали на радощах, коли Алла, Юля, Петро і Сергій вийшли на свободу. І я робив це разом з вами», – написав Зікрацький у Facebook.

Однак, адвокат зауважив, що з юридичної точки зору дії влади Білорусі залишаються незаконними.

«Базуючись на перших повідомленнях, працівників "Пресклубу" саме "помилували". Тому те, що сталося вчора – незаконно. Відповідно до статті 96 Кримінального кодексу помилування здійснюється до особи, засудженої за злочин. Ніхто з тих, хто вийшов вчора з СІЗО не був засуджений», – зауважив Зікрацький.

Адвокат додав, що влада спочатку порушила закон, кидаючи людей за ґрати, а потім знову порушує закон – відпускаючи незаконно затриманих.

«Чому? Тому що вони намагаються грати з нами, намагаються зрозуміти, якої ціною нас можна упокорити. На ранок 20 серпня за ґратами все ще залишаються 633 політичних в'язнів і тисячі людей, які не визнані політв'язнями, але сидять за політичними звинуваченнями. Ми повинні радіти кожному заручнику, який виходить на свободу, але ми не маємо права заспокоюватися і задовольнятися цим, поки не вийде на свободу остання людина, яка знаходиться за ґратами з політичних мотивів», – написав Зікрацький.

На початку травня 2021 року Сергій Зікрацький виїхав з Білорусі до Литви. Перед від’їздом правник заявив, що має намір продовжувати робити все можливе, щоб змінити ситуацію в Білорусі, «але в поточних реаліях це неможливо робити в Мінську». У квітні Зікрацького, який захищав у судах журналістів, виключили з Мінської обласної колегії адвокатів.

19 серпня 2021 року засновниця «Пресклубу» Юлія Слуцька, оператор Петро Слуцький, директор Сергій Ольшевський та програмна директорка Алла Шарко вийшли на свободу після восьми місяців перебування за ґратами. Офіційно їх «помилували».  

Фігурантів справи «Пресклубу» затримали наприкінці 2020 року, їх звинувачували в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах. 6 січня 2021 року рідні затриманих виплатили державі 110 тисяч білоруських рублів в якості «відшкодування завданих збитків», однак тоді це не вплинуло на перебіг справи.  

Згідно з кримінальним кодексом Білорусі, від кримінальної відповідальності може звільнятися той, хто «добровільно відшкодував завдані збитки, сплатив дохід, отриманий злочинним шляхом».

У справі «Пресклубу» залишаються за ґратами Ксенія Луцкіна та ексоператор телеканалу «Білорусь-1» Денис Соколовський.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Західні країни відмовились визнати Лукашенка переможцем виборів. Тихановська наразі перебуває за межами Білорусі.

Влада жорстоко придушила мирні акції протесту та почала кампанію із залякування опозиції та незалежної преси – у Білорусі затримують журналістів, опозиційних політиків, придушують медіа. 

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1480
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду