Справу Гладковського-старшого передали до суду

Справу Гладковського-старшого передали до суду

2 Липня 2021
1558

Справу Гладковського-старшого передали до суду

1558
Ім’я експосадовця не називають, але обставини вказують на колишнього заступника секретаря РНБО Олега Гладковського.
Справу Гладковського-старшого передали до суду
Справу Гладковського-старшого передали до суду

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) передали до Вищого антикорупційного суду справу щодо колишнього першого заступника секретаря РНБО.

«На сьогодні досудове розслідування у справі закінчено. Обвинувальний акт скеровано до Вищого антикорупційного суду для розгляду по суті»,говориться у повідомленні САП.

САП уточнила, що йдеться про справу щодо ймовірного завдання державі збитків на 17,44 мільйона гривень. У ній також повідомили про підозру колишньому заступнику міністра оборони та директору департаменту Міноборони. Ім’я експосадовця не називають, але обставини вказують на колишнього заступника секретаря РНБО Олега Гладковського.

14 травня 2021 року САП змінила підозру Олегу Гладковському у справі про зловживання з оборонним замовленням у частині збільшення суми інкримінованих збитків з 10,62 мільйона гривень до 17,44 мільйона гривень. У червні САП заявила про завершення слідства.

Олег Гладковський був затриманий НАБУ 17 жовтня 2019 року за підозрою у зловживанні владою і в декларуванні недостовірної інформації. Посадовець заявив про «політично вмотивоване незаконне переслідування».

21 жовтня Гладковський покинув СІЗО після внесеної за нього застави. На початку березня 2019 року президент України Петро Порошенко звільнив Гладковського-старшого з РНБО.

У лютому і березні 2019 року журналісти Bihus.Іnfo опублікували розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)» про суми «відкатів» і схеми розкрадання мільйонів в оборонній сфері.

За даними журналістів, безпосереднім учасником цих схем був син колишнього заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського Ігор, а також сам Олег Гладковський і представники «Укроборонпрому».

Зокрема, Гладковського-молодшого підозрюють в одержанні хабаря за зловживання впливом. За версією слідства, він отримав 950 тисяч грн за вплив через свого батька на рішення гендиректора «Укрспецтехноекспорт» в інтересах приватної компанії «Оптимумспецдеталь».

Олег та Ігор Гладковські відкидають звинувачення. 4 березня 2019 року Ігор Гладковський подав до суду на керівника програми «Наші гроші» Дениса Бігуса та журналістку-розслідувачку Лесю Іванову. Він подав позов про захист честі, гідності та ділової репутації  до Подільського районного суду Києва. 

3 липня 2020 року Подільський районний суд Києва зобов’язав проєкт журналістських розслідувань Bihus.Info спростувати інформацію про розкрадання в оборонному комплексі України. 9 грудня 2020 року Апеляційний суд Києва скасував це рішення.

21 грудня 2020 року Ігорю Гладковському повідомили про підозру. 21 квітня 2021 року НАБУ оголосило Ігоря Гладковського в розшук. 

26 квітня 2021 року, після того, як НАБУ оголосило його в розшук, Гладковський-молодший повернувся до України.  

Фото: Радіо Свобода 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1558
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду