У Білорусі арештували двох журналісток, одну з них звинувачують у злочині (ДОПОВНЕНО)

У Білорусі арештували двох журналісток, одну з них звинувачують у злочині (ДОПОВНЕНО)

20 Листопада 2020
1484
20 Листопада 2020
18:51

У Білорусі арештували двох журналісток, одну з них звинувачують у злочині (ДОПОВНЕНО)

1484
Журналістці «Белсату» висунули звинувачення в злочині та арештували на два місяці. Журналістка «БелаПАН» і «Радыё Свабода» отримала адміністративний арешт.
У Білорусі арештували двох журналісток, одну з них звинувачують у злочині (ДОПОВНЕНО)
У Білорусі арештували двох журналісток, одну з них звинувачують у злочині (ДОПОВНЕНО)

20 листопада в Мінську журналістку білоруського опозиційного телеканалу «Белсат», який мовить з Польщі, Катерину Андрєєву арештували на два місяці (до 20 січня 2021 року). Про це повідомляє «Белсат» у телеграмі.

Журналістці висунули звинувачення в кримінальному злочині – «організації та підготовці дій, що грубо порушують громадській порядок». Катерина Андрєєва своєї провини не визнає та відмовляється надавати свідчення. Арешт є запобіжним заходом у кримінальній справі. Її мають перевести до СІЗО в місті Жодино.

Зранку 20 листопада в помешканні Катерини Андрєєвої та її родичів пройшов обшук. За даними «Белсату», під час обшуку нічого не знайшли й не вилучили. У звіті за результатами обшуку зазначено, що «пристрої та засоби вчинення злочину, предмети та документи, що мають значення для кримінальної справи, не знайдені».

Пізніше в «Белсаті» повідомили, що ще одну їхню журналістку - Дар'ю Чульцову - затримали разом із Катериною Андрєєвою, тому можна припустити, що її спіткала та сама доля.

«Наразі ми не можемо уточнити інформацію через підписку адвоката Дар'ї про нерозголошення. Якщо наша колега не покине ізолятор у неділю (тоді термін адміністративного арешту, який їй призначений, закінчується), наші побоювання підтвердяться. Це означатиме, що Дар'я також була обвинувачена у кримінальній справі із запобіжним заходом у вигляді тримання під вартою», - зазначили у виданні.

Як повідомляє Tut.by, дотепер Катерина Андрєєва відбуває сім діб адміністративного арешту. Її затримали 15 листопада на «Площі змін» у Мінську, де проходила акція пам’яті вбитого протестувальника Романа Бондаренка. За версією міліції, вона брала участь у несанкціонованій акції. У суді журналістка розповіла, що її затримували у квартирі, куди виламали двері та забігли близько 10 спецназівців.

Тим часом кореспондентку «БелаПАН», авторку Білоруської служби «Радіо Свобода» Юлію Коцьку суд у Мінську 20 листопада засудив до восьми днів адміністративного арешту за нібито участь в акції протесту 15 листопада, яку вона висвітлювала. Про це повідомляє «Радыё Свабода».

Журналістку затримали 15 листопада разом з колегами Андрієм Шавлюгою та Андрієм Рабчиком у готелі «Орбіта», коли вони готувалися до висвітлення маршу протесту біля метро «Пушкінська». У міліції на неї склали адміністративний протокол за статтею про «порушення порядку проведення та організації масових заходів», після чого звільнили в ніч на 16 листопада. За словами журналістки, вона не погодилася зі складеним на неї протоколом.

Катерина Андрєєва та Юлія Коцька були серед 24 медійників, затриманих 15 листопада силовиками в Білорусі. Загалом у країні під час протестів цього дня затримали понад 1300 осіб.

Нагадаємо, 19 листопада в Білорусі силовики обшукали й затримали журналістку Tut.by Катерину Борисевич, яка готувала матеріал про загиблого учасника акцій протесту Романа Бондаренка. Генеральна прокуратура Білорусі повідомила про порушення кримінальної справи проти лікаря та «іншої особи» через «розголошення лікарської таємниці» та «надання недостовірної інформації». Статус журналістки в цій справі невідомий.

Фото: «Белсат»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1484
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду