Білоруські письменники закликали владу припинити репресії та визнати свою поразку

Білоруські письменники закликали владу припинити репресії та визнати свою поразку

18 Листопада 2020
1525
18 Листопада 2020
16:15

Білоруські письменники закликали владу припинити репресії та визнати свою поразку

1525
Звернення підписали понад 170 літераторів.
Білоруські письменники закликали владу припинити репресії та визнати свою поразку
Білоруські письменники закликали владу припинити репресії та визнати свою поразку

Білоруські письменники у відкритому листі засудили репресії та насильство силовиків проти учасників акцій протесту та акцій солідарності. Вони закликали владу припинити репресії, визнати свою поразку та прийняти волю народу.

Текст відкритого листа опубліковано на сайті Спілки білоруських письменників. Його підписали понад 170 літераторів. «Детектор медіа» публікує повний текст звернення:

«Зупиніть насильство! Прийміть волю народу!

Відкритий лист літературної спільноти

Ми, білоруські літератори, висловлюємо глибоке занепокоєння тим фактом, що протягом останніх 100 днів у нашій країні триває ескалація насильницьких актів з боку силових структур та урядовців проти громадян, які беруть участь у мирних акціях протесту та акціях солідарності. 

Понад сорок років жодна з європейських держав не бачила таких масштабів масових репресій. За ці 100 днів було заарештовано близько 30 000 осіб, понад 4 000 осіб було викрадено, було порушено близько 1 000 немотивованих кримінальних справ та 8 осіб. Держава ігнорує основні права людини. Держава не порушує кримінальних справ проти тих, хто винний у вбивствах і покаранні невинних людей. Бувають випадки, коли затриманих людей зв’язують, а потім побивають, що заборонено світовою юридичною практикою навіть стосовно військовополонених. Влада відкрито наказує виключити студентів із навчальних закладів та звільнити всіх працівників, які не підтримують державну політику, що є прямим порушенням чинної Конституції Республіки Білорусь.

Ескалація насильства, розширення безкарності та позбавлення білорусів основних конституційних прав призведуть до глибокої довготривалої національної кризи у всіх сферах суспільного життя: економічний дефолт, міжнародна ізоляція - Білорусь впаде до внизу цивілізаційного рейтингу.

Ми схиляємось перед мужністю і наполегливістю білоруської нації, висловлюємо свої співчуття всім, хто постраждав і втратив своїх родичів, і звертаємося до влади, керівників державних структур та чиновників, які зберегли свій тверезий розум, з вимогою : поки ви ще не кинули країну до прірви насилля та всеохоплюючої кризи - негайно припиніть масові репресії! припиніть катувати людей, які хочуть змін, визнайте свою поразку і прийміть волю народу!»

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська. У різних містах країни розпочалися акції протесту, які влада жорстоко придушує.

23 вересня Олександр Лукашенко провів свою інавгурацію та оголосив себе президентом. Результати виборів у Білорусі не визнали ЄС, США, Канада, Велика Британія, Україна. ЄС і Канада запровадили санкції проти посадовців Білорусі.

Опозиція Білорусі стала цьогорічним лауреатом премії «За свободу думки» імені Андрія Сахарова.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1525
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду