Газету «КП в Беларуси» очолив російський пропагандист Коц

Газету «КП в Беларуси» очолив російський пропагандист Коц

2 Листопада 2020
2419
2 Листопада 2020
12:07

Газету «КП в Беларуси» очолив російський пропагандист Коц

2419
Крім того, наприкінці жовтня про відхід з газети заявила низка журналістів.
Газету «КП в Беларуси» очолив російський пропагандист Коц
Газету «КП в Беларуси» очолив російський пропагандист Коц

Виконувачем обов'язків головного редактора газети «Комсомольская правда в Беларуси» став російський пропагандист, працівник московської редакції КП Олександр Коц. Про це 2 листопада повідомила «Медиазона в Беларуси».

Зазначимо, що лише 31 серпня 2020 року головредом газети стала Марина Бунакова, колишня редакторка «KP.ru в Хабаровске» та кореспондентка «Комсомольской правды». «Ну, формально Марина Бунакова до кінця тижня головна редакторка. Мене сьогодні (2 листопада – ДМ) представили колективу», – повідомив Олександр Коц.

Генеральний директор ЗАТ «БелКП-ПРЕС» Наталія Галезнік, яка видає білоруську «КП», відмовилася коментувати його призначення.

Водночас законодавство Білорусі визначає, що лише громадянин країни може бути головним редактором білоруського видання.

Крім того, наприкінці жовтня про відхід з газети заявили журналісти Микита Недоверков, Тетяна Шахновіч, Евіка Отто, Ольга Івашенко та заступниця головного редактора Інна Кочеткова.

Олександр Коц – військовий кореспондент російської «Комсомольской правды». Він висвітлював конфлікти в Косово, Афганістані, Сирії, Україні, Іраку, Лівії, Єгипті та Нагірному Карабаху. Коц внесений до «чорного списку» «Миротворця». Він разом з іншим кореспондентом КП Дмитром Стешиним у 2014 році активно писав про події в Україні, використовуючи маніпуляції і відверту брехню – вони діяли в межах головних меседжів російської пропаганди. Крім того, у 2006 році Олександр Коц, тоді вже колишній кореспондент КП, спробував встановити державний прапор Росії в Феодосії, після чого журналіста затримали українські спецслужби й він був змушений покинути Україну.

Як писав ДМ, у серпні 2020 року державне видавництво «Білоруський будинок друку» декілька разів відмовилося друкувати номери «Комсомольской правды в Беларуси», яка публікувала фото з протестів.

31 серпня головною редакторкою «Комсомольской правды в Беларуси» стала Марина Бунакова, колишня редакторка «KP.ru в Хабаровске» та кореспондентка «Комсомольской правды». Колишній головний редактор газети Андрій Левківський очолював «КП у Білорусі» понад 10 років. Він залишився працювати у виданні й став першим заступником головреда.

Нагадаємо, 19 серпня білоруська служба «Радіо Свобода» повідомила, що працівників Національної державної телерадіокомпанії Білорусі (Белтелерадіокомпанії), які підтримують протестувальників та вийшли на страйк, замінюють фрілансерами, колишніми та нинішніми працівниками російського пропагандистського каналу Russia Today. Водночас до будівлі Белтелерадіокомпанії не пускають працівників Національної державної телерадіокомпанії Білорусі, які виходили на страйк. Головна редакторка RT (Russia Today) Маргарита Симоньян заявила, що в Мінську її журналістів нібито немає. За її словами, співробітники російського пропагандистського каналу готові допомогти, якщо їх «ввічливо попросять».

20 серпня міжнародна ініціатива експертів iSANS повідомила, що в Білорусі журналістів Белтелерадіокомпанії та ОНТ, які звільнилися або вийшли на страйк, замінюють працівниками МІА «Россия Сегодня» (RT, Sputnik, «РИА Новости»), які мають завдання встановити контроль над білоруськими державними ЗМІ. Крім того, за даними iSANS, удо Білорусі приїхали «високопоставлені куратори з Москви», які мають завдання «уніфікувати подачу інформації»; а також група осіб з Адміністрації президента РФ, які мають курувати «роботу по контролю та переструктуруванню соціального простору». 

Наступного дня чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко підтвердив, що в Белтелерадіокомпанії почали працювати російські кореспонденти. Він попросив у РФ прислати дві-три групи репортерів після того, як білоруські журналісти почали масово звільнятися з державних ЗМІ та виходити на протести.

10 вересня російський державний пропагандистський телеканал RT повідомив, що 32 працівники каналу та відеоагентства Ruptly працюють у Білорусі. Працівники пропагандистського каналу нібито консультують білоруських колег, але «не працюють на білоруському ТБ».

Фото: Радио КП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2419
Читайте також
22.09.2020 17:53
Вікторія Романюк, Олена Чуранова, Інститут масової інформації
2 827
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду