Слідком Білорусі відмовився перевірити факти масових затримань журналістів

Слідком Білорусі відмовився перевірити факти масових затримань журналістів

10 Вересня 2020
1212
10 Вересня 2020
15:32

Слідком Білорусі відмовився перевірити факти масових затримань журналістів

1212
СК Білорусі назвав звернення БАЖ «абстрактним».
Слідком Білорусі відмовився перевірити факти масових затримань журналістів
Слідком Білорусі відмовився перевірити факти масових затримань журналістів

Слідчий комітет Білорусі відмовився перевірити факти масових затримань журналістів 27 серпня в Мінську та Бресті, про що просило керівництво громадської організація «Білоруська асоціація журналістів». Про це БАЖ повідомила 10 вересня та оприлюднила відповідь Центрального апарату СК від 3 вересня.

Слідком Білорусі 28 серпня попросили порушити кримінальну справу за ст. 198 (перешкоджання законній професійній діяльності журналіста) КК Білорусі.

«Зазначені журналісти висвітлювали суспільно-політичне життя в нашій країні. Більшість затриманих доставили в РУВС Жовтневого району Мінська. Відносно більшості протоколи затримань не складалися, права затриманих не роз'яснювалися. Працівники міліції в довільному порядку знищували вихідні матеріали зйомок, що представляють собою інтелектуальну власність журналістів і ЗМІ. Усе це супроводжувалося погрозами пошкодження чи знищення професійної техніки журналістів», – йшлося в заяві.

Слідчий комітет Білорусі назвав звернення «абстрактним». У відомстві сказали, що «викладена в зверненні інформація по суті носить абстрактний характер, у зв'язку з чим підстав для проведення Слідчим комітетом перевірок і прийняття рішень <...> по цій заявці немає». Водночас СК переслало копію заяви до Міністерства внутрішніх справ Білорусі.

Нагадаємо, Білоруська асоціація журналістів повідомила, що в Мінську 27 серпня затримали 42 журналістів, які готувалися висвітлювати акцію протесту на майдані Свободи. Ще одного кореспондента затримали в Бресті. Їх відвели в автобус міліції нібито для перевірки. Згодом майже всіх затриманих відпустили. Водночас чотири кореспонденти відмовилися давати свої смартфони на перевірку. На них склали протоколи за участь «у несанкціонованій акції» та залишили в ізоляторі тимчасового утримання до суду.

Крім того, Білоруський правозахисний центр «Вясна» повідомив, що в Білорусі 27 серпня затримали близько 300 осіб, натомість Міністерство внутрішніх справ Білорусі каже про 114 затриманих.

Європейський союз закликав владу Білорусі звільнити журналістів та всіх інших людей, яких затримали під час акції протесту

Фото: Tut.by, БАЖ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1212
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду