У Білорусі заарештували членів Координаційної ради, які через ЗМІ нібито «закликали захопити владу»

У Білорусі заарештували членів Координаційної ради, які через ЗМІ нібито «закликали захопити владу»

10 Вересня 2020
1168
10 Вересня 2020
12:40

У Білорусі заарештували членів Координаційної ради, які через ЗМІ нібито «закликали захопити владу»

1168
Пані Колесникову утримують у СІЗО № 1 на Володарського, Іллю Салея та Максима Знака – у Центральному апараті СК Білорусі.
У Білорусі заарештували членів Координаційної ради, які через ЗМІ нібито «закликали захопити владу»
У Білорусі заарештували членів Координаційної ради, які через ЗМІ нібито «закликали захопити владу»

Членів президії Координаційної ради опозиції Білорусі Максима Знака та Марію Колесникову заарештували за підозрою в «закликах до захоплення державної влади», зробленими в ЗМІ та інтернеті. Про це 9 вересня повідомив правозахисний центр «Вясна».

Їм та юрист пані Колесникової Іллі Салею інкримінують порушення ч. 3 ст. 361 (заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь: публічні заклики до захоплення державної влади або примусової зміни конституційного ладу Республіки Білорусь за допомогою засобів масової інформації та інтернету) Кримінального кодексу Білорусі.

«У відношенні підозрюваних Марії Колесникової та Максима Знака з санкції прокурора обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту. Також за підозрою в скоєнні цього злочину затримано Іллю Салея. У даний час проводяться слідчі дії, спрямовані на встановлення всіх обставин у кримінальній справі», – заявили у Слідчому комітеті країни.

За даними правозахисного центру, пані Колесникову утримують у СІЗО № 1 на Володарського, Іллю Салея та Максима Знака – у Центральному апараті Слідчого комітету.

Як писав ДМ, Світлана Алексієвич остання з семи членів президії Координаційної ради опозиції, що залишається на волі в Білорусі. Інші члени президії затримані або під тиском силовиків виїхали за кордоном. 9 вересня письменниця розповіла, що до неї почали дзвонити в двері оперативники в цивільному одязі. Посли Литви, Німеччини, Польщі, Швеції, Словаччини та Чехії 9 вересня приїхали додому до пані Алексієвич, щоб захистити її від арешту. Вона засудила затримання та вивезення з території Білорусі членів президії Координаційної ради опозиції, а також – напади на незалежні ЗМІ в країні.  

Раніше, 13 серпня, Світлана Алексієвич засудила дії влади Білорусі й силовиків під час акцій протесту, назвавши їх «військовими діями». Письменниця також припустила, що до розгону протестувальників залучили російський ОМОН.

Нагадаємо, силовики масово затримують журналістів, які висвітлюють протести. Декого з них арештовують за нібито участь у несанкціонованих масових заходах. Іноземним журналістам перед виборами влада відмовляла в акредитації, а наприкінці серпня позбавила акредитації й тих, кому її надала. За роботу без акредитації іноземних журналістів депортують із забороною в'їзду до Білорусі.

Засновниця проєкту «Пресклуб Білорусь» Юлія Слуцька в коментарі «Детектору медіа» висловила думку, що Олександр Лукашенко перед зустріччю з президентом Росії Володимиром Путіним намагається зробити картинку, що він узяв усе під контроль, саме тому в країні почали масово затримувати журналістів та позбавляти їх акредитації.

Хроніку подій у білоруському медіапросторі читайте в серії матеріалів «Детектора медіа»:частини першадругатретячетверта і п'ята.

На фото Максим Знак, Марія Колеснікова, Ілля Салей (зліва направо) / Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1168
Читайте також
02.09.2020 16:00
Олександра Горчинська
для «Детектора медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду