Світлана Алексієвич про ситуацію в Білорусі: Влада оголосила війну власному народу

Світлана Алексієвич про ситуацію в Білорусі: Влада оголосила війну власному народу

13 Серпня 2020
2177

Світлана Алексієвич про ситуацію в Білорусі: Влада оголосила війну власному народу

2177
Письменниця також вважає, що до розгону протестувальників залучили російський ОМОН.
Світлана Алексієвич про ситуацію в Білорусі: Влада оголосила війну власному народу
Світлана Алексієвич про ситуацію в Білорусі: Влада оголосила війну власному народу

Білоруська та українська письменниця, лауреатка Нобелівської премії Світлана Алексієвич засудила дії влади Білорусі й силовиків під час акцій протесту, назвавши їх «військовими діями». Про це вона сказала білоруській службі «Радіо Свобода».

«На мою думку, влада оголосила війну власному народу. Я бачу, як радикалізується суспільство. Те, як поводить себе ОМОН – ніхто з нас навіть уявити собі не міг. Ми бачили, що це відбувається в інших країнах, але в нас стріляють в автомобіль, де маленька дитина, і все в крові, вагітну жінку б'ють, затриманих душать колінами – це те, проти чого повстало чорне населення Америки. <…> Я навіть не кажу про те, що відбувається вночі. Це просто військові дії», – сказала вона.

Письменниця також вважає, що до розгону протестувальників залучили російський ОМОН: «Мені здається, що білоруські хлопці не могли так бити своїх матерів і сестер. У невеликих містах, де всі знають одне одного, ОМОН відмовляється бити людей».

Водночас пані Алексієвич не бачить себе в ролі посередника між сторонами конфлікту. «Якби я була трохи молодша й не хвора, то, напевно. І зараз я допоможу всіма силами, які маю, але щоб очолити цей рух, у мене більше немає фізичної чи розумової сили», – пояснила вона та подякувала учасникам акцій протесту.

На питання, що б вона хотіли сказати чинному президенту Олександру Лукашенко, Світлана Алексієвич відповіла: «Я хотіла б сказати те ж, що красиво сказала журналістка Світлана Калінкіна: "Іди красиво!". Але вже не вийде, вже кров. Забирайся, поки не пізно, поки ти не кинув народ у жахливу безодню, у безодню громадянської війни. Іди геть. Ніхто не хоче Майдану, ніхто не хоче крові. Лише ти хочеш влади. І це твоє бажання влади вимагає крові».

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Лукашенко «зняв» з передвиборчих перегонів трьох потенційно сильних опонентів - блогера Сергія Тіхановського, ексбанкіра Віктора Бабарика та дипломата Валерія Цепкала. Проти перших двох порушили кримінальні справи, вони знаходяться під арештом, третій виїхав з країни, побоюючись кримінального переслідування. Штаби трьох опозиціонерів, яким не вдалося зареєструватися кандидатами у президенти, об'єдналися та просували кандидатуру дружини блогера Тіхановського – Світлани. 

Упродовж голосування журналісти фіксували проблеми з інтернетом, військову техніку на вулицях та багатокілометрові черги виборців, детальніше читайте тут.  Крім того, з 9 серпня в Білорусі фіксують проблеми з роботою соціальних мереж і менеджерів, а також перебої в роботі мобільного та кабельного інтернету в операторів ByFly, MTS, Life, «Космос ТВ». 9 серпня також не працювали сайти багатьох великих медіа країни: державної агенції «БелТА», «Наша нива», «Онлайнер», «Белорусский партизан», незалежний портал TUT.by.

У компанії «Белтелеком» заявили, що проблеми зі зв’язком з’явились нібито про «перевантаження каналів через зарубіжний трафік».Чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко говорить, що в день виборів інтернет в країні відключали нібито з-за кордону, щоб «викликати невдоволення в населення». 12 серпня доступ до соціальних мереж, месенджерів, пошукових систем, місцевих та іноземних видань частково відновили

Прихильники Світлани Тіхановської, після оголошення результатів Національного екзит-полу, вийшли на мітинги в різних містах Білорусі. Громадяни вимагають від чинного президента Олександра Лукашенка провести чесні вибори без фальсифікацій та відпустити всіх політв'язнів. На розгін протестів направлені військові, міліція та спецтехніка, протестувальників масово затримують, б'ють ногами та дубинками, кидають у них світлошумові гранати, стріляють гумовими кулями. Відомо щонайменше про одного загиблого (офіційно), також кілька сотень отримали поранення.

Згідно з результатами Національного екзит-полу станом на ранок 10 серпня, Олександр Лукашенко набрав 80.23% голосів, Світлана Тіхановська – 9.9%. Натомість, за даними незалежного екзит-полу станом на 20:30 9 серпня, на виборах президента Білорусі пані Тіхановська набирає 72,1%, Олександр Лукашенко – 13,7%.

Фото: Радіо Свобода

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2177
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду