«Викрадають кращих з нас». Алексієвич засудила затримання членів Координаційної ради в Білорусі

«Викрадають кращих з нас». Алексієвич засудила затримання членів Координаційної ради в Білорусі

9 Вересня 2020
2432

«Викрадають кращих з нас». Алексієвич засудила затримання членів Координаційної ради в Білорусі

2432
Вона остання з семи членів президії Координаційної ради опозиції, яка залишається на волі в Білорусі.
«Викрадають кращих з нас». Алексієвич засудила затримання членів Координаційної ради в Білорусі
«Викрадають кращих з нас». Алексієвич засудила затримання членів Координаційної ради в Білорусі

Білоруська та українська письменниця, лауреатка Нобелівської премії, голова білоруського ПЕН Світлана Алексієвич засудила затримання та вивезення з території Білорусі членів президії Координаційної ради опозиції, а також – напади на незалежні ЗМІ в країні.  

Білоруський ПЕН 9 вересня оприлюднив лист пані Алексієвич, у якому вона прокоментувала затримання членів президії Координаційної ради: «Вже не залишилося нікого з моїх друзів-однодумців у президії Координаційної ради. Усі або в тюрмі, або викинуті за кордон. Сьогодні взяли, останнім, Максима Знака. Спочатку в нас викрали країну, викрадають кращих з нас. Але замість вирваних з наших рядів прийдуть сотні інших. Повстав не Координаційний комітет. Повстала країна. Я хочу повторити те, що говорю завжди. Ми не готували переворот. Ми хотіли не допустити розколу в нашій країні. Ми хотіли, щоб в суспільстві почався діалог. Лукашенко каже, що не говоритиме з вулицею, а вулиця – це сотні тисяч людей, які щонеділі й кожен день виходять на вулицю. Це не вулиця. Це народ. Люди виходять на вулицю зі своїми маленькими дітьми, тому що вони вірять, що вони переможуть».

Світлана Алексієвич остання з семи членів президії Координаційної ради опозиції, що залишається на волі в Білорусі. Інші члени президії, як пише «Медуза», затримані або під тиском силовиків виїхали за кордон:

  • 24 серпня ОМОН затримав Сергія Дилевського та Ольгу Ковалькову. Пані Ковалькова з 5 вересня знаходиться в Польщі;
  • 31 серпня затримали Юлію Власову;
  • 2 вересня Павло Латушко виїхав до Польщі;
  • 7 вересня Антона Роднєнкова, Івана Кравцова та Марію Колесникову хотіли видворити в Україну. Остання порвала свій паспорт і тепер її утримують білоруські прикордонник. Двоє інших членів президії вже приїхали до Києва;
  • 9 вересня затримали юриста Максима Знака.

Письменниця також розповіла, що 9 вересня до неї почали дзвонити в двері невідомі. Як пише Euroradio, їй також телефонують з невідомих номерів.

Крім того, «Медуза» 9 вересня оприлюднила спільне звернення письменниці, голови Білоруської асоціації журналістів Андрія Бастунца й голови Міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів» Крістофа Делуар. Вони закликали ООН направити місію спостерігачів в Білорусь, а ОБСЄ – домагатися свободи преси в Білорусі. Автори звернення також закликали інші держави в спрощеному порядку приймати в себе журналістів з Білорусі, які зараз не можуть працювати на батьківщині.

Світлана Алексієвич закликала «російську інтелігенцію» відреагувати на протести в Білорусі: «Чому ви мовчите? Ми чуємо тільки рідкі голоси на підтримку. Чому ви мовчите, коли бачите, як топчуть маленький, гордий народ? Ми все ще ваші брати. А своєму народу я хочу сказати, що я люблю його. Я пишаюся ним».

Раніше Світлана Алексієвич уже засуджувала дії влади Білорусі й силовиків під час акцій протесту, назвавши їх «військовими діями». Письменниця також припустила, що до розгону протестувальників залучили російський ОМОН.

Нагадаємо, силовики масово затримують журналістів, які висвітлюють протести. Декого з них арештовують за нібито участь у несанкціонованих масових заходах. Іноземним журналістам перед виборами влада відмовляла в акредитації, а наприкінці серпня позбавила акредитації й тих, кому її надала. За роботу без акредитації іноземних журналістів депортують із забороною в'їзду до Білорусі.

Засновниця проєкту «Пресклуб Білорусь» Юлія Слуцька в коментарі «Детектору медіа» висловила думку, що Олександр Лукашенко перед зустріччю з президентом Росії Володимиром Путіним намагається зробити картинку, що він узяв усе під контроль, саме тому в країні почали масово затримувати журналістів та позбавляти їх акредитації.

Хроніку подій у білоруському медіапросторі читайте в серії матеріалів «Детектора медіа»:частини першадругатретячетверта і п'ята.

Фото: Білоруський ПЕН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2432
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду