detector.media
09.09.2020 14:50
«Викрадають кращих з нас». Алексієвич засудила затримання членів Координаційної ради в Білорусі
«Викрадають кращих з нас». Алексієвич засудила затримання членів Координаційної ради в Білорусі
Вона остання з семи членів президії Координаційної ради опозиції, яка залишається на волі в Білорусі.

Білоруська та українська письменниця, лауреатка Нобелівської премії, голова білоруського ПЕН Світлана Алексієвич засудила затримання та вивезення з території Білорусі членів президії Координаційної ради опозиції, а також – напади на незалежні ЗМІ в країні.  

Білоруський ПЕН 9 вересня оприлюднив лист пані Алексієвич, у якому вона прокоментувала затримання членів президії Координаційної ради: «Вже не залишилося нікого з моїх друзів-однодумців у президії Координаційної ради. Усі або в тюрмі, або викинуті за кордон. Сьогодні взяли, останнім, Максима Знака. Спочатку в нас викрали країну, викрадають кращих з нас. Але замість вирваних з наших рядів прийдуть сотні інших. Повстав не Координаційний комітет. Повстала країна. Я хочу повторити те, що говорю завжди. Ми не готували переворот. Ми хотіли не допустити розколу в нашій країні. Ми хотіли, щоб в суспільстві почався діалог. Лукашенко каже, що не говоритиме з вулицею, а вулиця – це сотні тисяч людей, які щонеділі й кожен день виходять на вулицю. Це не вулиця. Це народ. Люди виходять на вулицю зі своїми маленькими дітьми, тому що вони вірять, що вони переможуть».

Світлана Алексієвич остання з семи членів президії Координаційної ради опозиції, що залишається на волі в Білорусі. Інші члени президії, як пише «Медуза», затримані або під тиском силовиків виїхали за кордон:

Письменниця також розповіла, що 9 вересня до неї почали дзвонити в двері невідомі. Як пише Euroradio, їй також телефонують з невідомих номерів.

Крім того, «Медуза» 9 вересня оприлюднила спільне звернення письменниці, голови Білоруської асоціації журналістів Андрія Бастунца й голови Міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів» Крістофа Делуар. Вони закликали ООН направити місію спостерігачів в Білорусь, а ОБСЄ – домагатися свободи преси в Білорусі. Автори звернення також закликали інші держави в спрощеному порядку приймати в себе журналістів з Білорусі, які зараз не можуть працювати на батьківщині.

Світлана Алексієвич закликала «російську інтелігенцію» відреагувати на протести в Білорусі: «Чому ви мовчите? Ми чуємо тільки рідкі голоси на підтримку. Чому ви мовчите, коли бачите, як топчуть маленький, гордий народ? Ми все ще ваші брати. А своєму народу я хочу сказати, що я люблю його. Я пишаюся ним».

Раніше Світлана Алексієвич уже засуджувала дії влади Білорусі й силовиків під час акцій протесту, назвавши їх «військовими діями». Письменниця також припустила, що до розгону протестувальників залучили російський ОМОН.

Нагадаємо, силовики масово затримують журналістів, які висвітлюють протести. Декого з них арештовують за нібито участь у несанкціонованих масових заходах. Іноземним журналістам перед виборами влада відмовляла в акредитації, а наприкінці серпня позбавила акредитації й тих, кому її надала. За роботу без акредитації іноземних журналістів депортують із забороною в'їзду до Білорусі.

Засновниця проєкту «Пресклуб Білорусь» Юлія Слуцька в коментарі «Детектору медіа» висловила думку, що Олександр Лукашенко перед зустріччю з президентом Росії Володимиром Путіним намагається зробити картинку, що він узяв усе під контроль, саме тому в країні почали масово затримувати журналістів та позбавляти їх акредитації.

Хроніку подій у білоруському медіапросторі читайте в серії матеріалів «Детектора медіа»:частини першадругатретячетверта і п'ята.

Фото: Білоруський ПЕН

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY