Суд зобов’язав Bihus.Info спростувати весь сюжет про розкрадання в оборонці

Суд зобов’язав Bihus.Info спростувати весь сюжет про розкрадання в оборонці

9 Липня 2020
8011

Суд зобов’язав Bihus.Info спростувати весь сюжет про розкрадання в оборонці

8011
Це рішення оскаржуватимуть у суді.
Суд зобов’язав Bihus.Info спростувати весь сюжет про розкрадання в оборонці
Суд зобов’язав Bihus.Info спростувати весь сюжет про розкрадання в оборонці

Подільський районний суд Києва зобов’язав проєкт журналістських розслідувань Bihus.Info спростувати інформацію, яку 25 лютого 2019 року оприлюднили в сюжеті програми «Наші гроші» про розкрадання в оборонному комплексі України. Про це йдеться в резолютивній частині рішення суду від 3 липня 2020 року, повний текст мають опублікувати протягом десяти днів.

Адвокат Руслан Волинець каже, що суд зобов’язав журналістів спростувати інформацію про причетність його підзахисного Ігоря Гладковського, сина ексзаступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського, до схем із розкрадання в оборонному комплексі.

Натомість Денис Бігус повідомив, що йдеться про весь сюжет. Його адвокат Олександр Бурмагін у коментарі «Детектору медіа» теж сказав, що суд фактично визнав недостовірним увесь сюжет. За його словами, суд не вказав, яку інформацію визнав недостовірною. «Ця резолютивна частина суперечить роз’ясненням Верховного Суду України, здоровому глузду й матеріальному праву», – додав пан Бурмагін.

Захист поки не знає аргументів суду, адже не має повного тексту рішення.

«Маємо лише резолютивну частину, але вона теж красномовна. Важливим моментом цієї справи було те, що позивач фактично не сформулював предмет справи. Він не зміг протягом усього процесу сформулювати й визначити, які конкретно фрагменти сюжету містять недостовірну інформацію про позивача», – розповів адвокат.

За його словами, захист Ігоря Гладковського спершу подав позов, де на двох сторінках були розписані цитати, які вимагали спростувати. Потім вони подали заяву про уточнення позовних вимог, у якій попросили визнати недостовірним увесь сюжет.

«Тобто, 49 хвилин телесюжету, де згадується 10 юридичних осіб, 5-7 фізичних осіб. Коли вони уточнили вимоги, це позбавило нас можливості збирати конкретно по якомусь фокусу й предмету докази. Тобто, це трішки абсурдна ситуація», – каже пан Бурмагін.

Захист журналістів подавав клопотання про уточнення позовних вимог, однак Ігор Гладковський відмовився, а суд не може його зобов’язати. Також позивач відмовився прийти на засідання й дати пояснення щодо обставин у справі. Крім того, суд не задовольнив низку клопотань захисту жураналістів. Через це адвокати заявили відвід судді, але його теж не задовольнили.

Олександр Бурмагін додав, що це рішення оскаржуватимуть у суді. Це захист журналістів може зробити протягом 30 днів.

«Сподіваємося, що в апеляції ми зможемо повернутися в правове русло в цій справі. Якщо апеляція буде не нашу користь – ми підемо далі. Якщо справа дійде до Європейського суду, я, маючи певний досвід, можу сказати, що Україна таку справу програє», – говорить він.

Крім того, він відкинув звинувачення Руслана Волинця в затягуванні процесу. Пан Волинець раніше сказав, що відповідачі «неодноразово не з'являлись до суду, чим примушували суд переносити і відкладати розгляд даної справи». Олександр Бурмагін каже, що це недостовірна інформація. «Були різні ситуації – суд не повідомляв належним чином, були відрядження. Коли в процесі є чотири суб’єкти – такий процес не може бути швидким. Координувати й синхронізувати це достатньо важко. Було так, що дії позивача призводили до того, що засідання не відбувалося. Твердження, що сторона відповідачів навмисно гальмувала процес, не відповідає дійсності», – повідомив він.

Нагадаємо, фігурант журналістського розслідування проєкту «Наші гроші» про корупцію в оборонному секторі Ігор Гладковський, син колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, подав до суду на керівника програми «Наші гроші» Дениса Бігуса та журналістку-розслідувачку Лесю Іванову. Він подав позов про захист честі, гідності та ділової репутації 4 березня до Подільського районного суду Києва. 

Відповідачами в позові зазначені громадська організація «ТОМ 14», керівник програми «Наші гроші» Денис Бігус та журналістка-розслідувачка Леся Іванова.

Як писав ДМ, 25 лютого було оприлюднено дві перші серії розслідування «Друзі президента крадуть на оборонці (секретні переписки)» проєкту Дениса Бігуса «Наші гроші». Авторка матеріалу – журналістка Леся Іванова. Розслідування - про суми «відкатів» і схеми розкрадання мільйонів в оборонній сфері. За даними журналістів, безпосереднім учасником цих схем був син заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського Ігор Гладковський.

26 лютого тоді ще президент України Петро Порошенко закликав правоохоронні органи перевірити інформацію, викладену в розслідуванні програми, та підтримав відсторонення першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського на час проведення розслідування.

Син Олега Гладковського - Ігор Гладковський сказав, що подаватиме на журналістів до суду. У державному концерні «Укроборонпром» заявили, що журналісти «здійснили маніпулятивний виклад окремих розрізнених даних і не вказали джерел її отримання інформації».

За повідомленням РНБО, Олег Гладковський звернувся до НАБУ та ГПУ з проханням перевірити викладену в розслідуванні інформацію. На час розслідування його повноваження першого заступника секретаря РНБО будуть призупинені.

27 лютого Національне антикорупційне бюро України повідомило, що детективи бюро внесли відомості до ЄРДР і розпочали досудове розслідування за частиною викладених журналістами програми «Наші гроші» фактів про корупцію в оборонному секторі держави. 

4 береня президент України Петро Порошенко звільнив Олега Гладковського з посади першого заступника РНБО.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8011
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду