Багатьох незручних журналістів не акредитували на пресконференцію Зеленського – Сенцов

Багатьох незручних журналістів не акредитували на пресконференцію Зеленського – Сенцов

21 Травня 2020
3702

Багатьох незручних журналістів не акредитували на пресконференцію Зеленського – Сенцов

3702
Режисер також порівняв пресконференцію Володимира Зеленського із пресконференціями президента РФ Володимира Путіна.
Багатьох незручних журналістів не акредитували на пресконференцію Зеленського – Сенцов
Багатьох незручних журналістів не акредитували на пресконференцію Зеленського – Сенцов

Український режисер, колишній політв’язень Олег Сенцов прокоментував пресконференцію президента України Володимира Зеленського, зазначивши, що багатьох незручних журналістів на неї не акредитували. Проте, на його думку, більшість незручних питань все ж таки поставили. Про це він написав 20 травня на своїй сторінці в Facebook.

«Це все походило на якесь петляння, яке потім переходило в суперечки з журналістами, і, нажаль, рівень цього спілкування знижував сам президент. За підсумком: ні суті, ні поваги, ні визнання помилок. Зате ми побачили, як насправді працює керівництво нашої країни: пресссекретар вказує, що робити гаранту, а той у складній ситуації просить Єрмака кому-небудь зателефонувати. Уявляю, що у них там відбувається, коли нема камер та свідків. Можна і надалі зі всього цього стебатися, але нам пропонують цей перфоманс на наступні 4 та, як сьогодні несподівано з’ясувалося, ще +5 бонусних років», – говорить режисер.

Він додав, що рівень пресконференції українського президента значно відрізняється від пресконференцій російського.

«Всі п’ять років ув’язнення у Росії я дивився пресконференції Путіна. Це був добре зрежисований театр пафосу та брехні, де єдиним цікавим персонажем був Цимбалюк (Роман, кореспондент агенції УНІАН в Росії – ДМ), який з року на рік запитував у головного актора, коли звільнять українських полонених. Сьогодні я мав нагоду побачити так би мовити місцеву постановку. Звісно, що вона дуже відрізнялась від московського шматка лакованого лайна, була більш демократичною та з претензією на щирість. Саме так, не справжньою щирістю, а лише претензією на неї сьогодні Володимир Зеленський зустрів журналістів», – вважає пан Сенцов.

Нагадаємо, пресконференція президента України Володимира Зеленського відбулася 20 травня. У зв’язку з карантином обмежили кількість представників медіа, які змогли взяти участь у заході. На пресконференцію акредитували близько 70 медіа. Серед них: іноземні видання – NBC, Bloomberg, BBC, DW, газета Wyborcza. Там були присутні й працівники «каналів Медведчука» – 112, NewsOne, ZIK, сайту Анатолія Шарія та особисто Дмитро Гордон.

Натмоість на захід не акредитували знімальні групи щонайменше двох каналів – UMN (skrypin. ua) і «Настоящее время» – та журналістів п’яти видань: «Український тиждень», «Букви», Delo.ua, «Бабель», «Главком», а також авторку проєкту «Соромно» Яніну Соколову.

Прессекретарка президента Юлія Мендель пояснила, що ЗМІ обирали за рейтингом та різними ідеологічними позиціями. 

Фото: Максим Поліщук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3702
Читайте також
24.04.2020 14:09
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 944
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Володимир
1429 дн. тому
Не везе Україні "на в'язнів совісті". Ледь виходять завдяки владі на свободу, зразу ж починають її поливати брудом.
КАДРОВАЯ ПОЛИТИКА
1429 дн. тому
Замена одних «новых лиц» на других ничего не изменит, пока не будет уничтожен сам мафиозно-олигархический «общественный строй». Дело в том, что каждый избираемый президент и Верховная Рада законодательно (!) наделяются правом по своему усмотрению «назначать» глав министерств и ведомств. Сам механизм «назначений» таков, что к будущим руководителям предъявляется минимум законодательно установленных требований (в законах так и написано: «президент назначает»; он и назначает друзей и кумовей — закон же этому не мешает!). В итоге на первое место выходит не опыт и профессионализм, не честность и порядочность, а личная преданность «назначающему» (более того — даже не тому, кто формально выполняет функцию «назначения», а стоящему за ним мафиозно-олигархическому клану в лице его наиболее значительных фигур). Причём эта преданность, принадлежность к «своему» клану имеет намного большее значение, чем другие критерии отбора. Фактически законодательство построено так, чтобы процветал этот политический трайбализм (и это легко объясняется тем, что подавляющее большинство депутатов всех созывов представляли интересы кланов — потому они и голосовали за такие законы). Этот несовершенный механизм закрепляет клановую, кумовскую систему, когда каждый президент тянет за собой во власть целый «паровоз» из друзей и знакомых (так или иначе приближенных лиц). Далее следуют неизбежные привилегии и преференции для «своих» и бешеное противодействие для «чужих» (представителей конкурирующих кланов). Действует принцип «Друзьям всё, врагам — закон».
КАДРОВАЯ ПОЛИТИКА
1429 дн. тому
Следствием такой системы является коррупция, пронизывающая все уровни государственного управления, сверху и до самого низа. Каждый из «назначенных» тянет за собой своих друзей-знакомых и т.д., вплоть до шоферов, массажистов и секретуток. Получается тотальная коррупция и тотальный непрофессионализм. Каждый клан старается получить побольше власти и ресуров. Страна деградирует, народ беднеет. И основная причина этого бардака — в законодательно закреплённом кумовском механизме формирования органов власти. Выборы ничего принципиально не меняют, так как на них происходит соревнование олигархических СМИ по пиару тех самых «своих» кандидатов, которые в случае победы потянут за собой во власть весь кумовской «паровоз». Формально народ вроде бы что-то выбирает (бросает бюллетени в урну), фактически — нет. Клановая система не пропускает к власти тех, кто ей невыгоден; для этого есть много возможностей — от купленных СМИ и рисованных «рейтингов» до прямых фальсификаций. Успех в получении высоких должностей определяется наличием денег, политтехнологиями, а также «связями» с влиятельными людьми. Без денег и пресловутых «связей» ты никто, звать тебя никак, и тебя никто не услышит. Диктатура денежных мешков. Изменить эту порочную систему можно, если прямо в законодательстве прописать необходимый минимум требований к кандидатам для «назначения» на высокие должности. Всё как при обычном приёме на работу — уровень образования, опыт работы, отсутствие судимостей и т.д. Очень простые требования достаточно прописать для начала, чтобы включить «защиту от дурака», хотя бы снизить уровень вопиющего кумовства.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду