Рада провалила зміни до держбюджету

Рада провалила зміни до держбюджету

30 Березня 2020
2810
30 Березня 2020
14:55

Рада провалила зміни до держбюджету

2810
30 березня Верховна Рада на позачерговому засіданні не підтримала в першому читанні проєкт урядових змін до закону «Про державний бюджет на 2020 рік».
Рада провалила зміни до держбюджету
Рада провалила зміни до держбюджету

За ухвалення законопроєкту № 3279 в першому читанні за основу проголосували 223 народних депутати. Для ухвалення рішення необхідні мінімуму 226 голосів.

За те, щоб відправити законопроєкт на доопрацювання в профільний комітет Верховної Ради, проголосували 273 народних депутати. Законопроєкт доопрацьовуватимуть до першого читання за скороченою процедурою.

Поданий урядом законопроєкт передбачає серед іншого скорочення видатків за бюджетними програмами Міністерства культури та інформаційної політики і підпорядкованих йому Державного агентства з питань кіно та Державного комітету телебачення і радіомовлення, зокрема:

  • фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії України – передбачено 1,5 млрд грн, скорочено на 178 млн грн;
  • забезпечення функціонування Українського культурного фонду, у тому числі здійснення Фондом заходів з підтримки проектів – передбачено 250 млн грн, скорочено на 446 млн грн.
  • державна підтримка кінематографії – передбачено 455 млн грн, скорочено на 303 млн грн;
  • гранти Президента України молодим діячам мистецтва для створення і реалізації творчих проектів в сфері кінематографії та премії за видатні досягнення у галузі кінематографії – передбачено 200 тис. грн, скорочено на 3,9 млн грн;
  • виробництво (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування – передбачено 0, скорочено на 50 млн грн (виконання зобов’язань Мінкульту за пітчингом 2018 року);
  • забезпечення діяльності Українського інституту книги, підтримка книговидавничої справи та популяризація української літератури у світі – передбачено 50 млн грн, скорочено на 101 млн грн.

Нагадаємо, 25 березня стало відомо, що Міністерство фінансів України готує секвестр державного бюджету (скорочення видатків) і планує скоротити фінансування культури та кіно.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики закликав Мінфін утриматися від ухвалення відповідного рішення до проведення консультацій. Представники креативних індустрій також закликали уряд і президента не допустити скорочення бюджету на розвиток сфери культури.

Національна суспільна телерадіокомпанія України заявила, що зменшення фінансування може призвести до зупинки її роботи, а Україна може залишитися без Суспільного мовника.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак запевнив, що президент Володимир Зеленський проти скорочення видатків на культурну сферу і додаткові кошти шукають.

У неділю, 29 березня, члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко та Євгенія Кравчук інформували про перегляд змін до державного бюджету.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2810
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду