В Україні з початку 2020 року зупинилося державне фінансування кіно (ЗАЯВА)

В Україні з початку 2020 року зупинилося державне фінансування кіно (ЗАЯВА)

19 Березня 2020
5121
19 Березня 2020
12:51

В Україні з початку 2020 року зупинилося державне фінансування кіно (ЗАЯВА)

5121
Українська кіноакадемія, Національний центр Олександра Довженка, «Сучасне українське кіно "СУК"», Українська кіноасоціація, Асоціація кіноіндустрії України висловили стурбованість через відсутність уже третій місяць державного фінансування кіногалузі. Кіноспільнота закликала вжити необхідних заходів задля вирішення цього питання.
В Україні з початку 2020 року зупинилося державне фінансування кіно (ЗАЯВА)
В Україні з початку 2020 року зупинилося державне фінансування кіно (ЗАЯВА)

Про це йдеться в офіційному листі до голови підкомітету кінематографії та реклами Комітету гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради Павла Сушка, який підписали представники кіноспільнота.

Національний центр Олександра Довженка на своїй сторінці в Facebook повідомив, що станом на 13 березня 2020 року паспорт бюджетної програми «Державна підтримка кінематографії» не погодило Міністерство фінансів та не затвердило Міністерство культури, молоді та спорту.

За їх даними, зараз заблоковано фінансування на: виробництво та розповсюдження національних фільмів (зокрема, міжнародна копродукція); повернення частини кваліфікованих витрат іноземним суб’єктам кінематографії (рібейтів); заходи з популяризації, збереження, відновлення та реставрації національних фільмів та ще низку інших важливих зобов’язань за програмою.

Крім того, заблокована фінансова підтримка ДП «Національний центр Олександра Довженка». Зокрема, працівники держпідприємства не отримують зарплату, а члени Ради з державної підтримки кінематографії не отримують стипендії.

Зазначається, що це загрожує призупиненням кіновиробництва щонайменше на два роки, що може призвести до декваліфікації та втрати кадрів через еміграцію; а також – зривом міжнародних зобов’язань України в рамках міжурядових копродукційних угод, несвоєчасним запуском знімального процесу літнього сезону та скасуванням низки міжнародних подій та кінофестивалів на території України та за кордоном.

Нагадаємо, у вересні 2019 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку кінематографії в Україні" щодо державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених іноземним суб'єктом кінематографії при виробництві (створенні) фільму в Україні» (проєкт № 1058). 16 жовтня президент підписав цей закон, і 19 жовтня він набув чинності.

Закон збільшив суму повернення виробникам коштів, витрачених в Україні на кіновиробництво, (кешрібейтів) з 16,6% до 25%, але передбачив компенсацію цих витрат лише іноземним виробникам кіно. Крім того, іноземні кіновиробники можуть отримати повернення ще 5% витрат у разі, якщо вони використовують для створення фільмів твори українських авторів чи сюжет про Україну, зокрема тему збройної агресії проти нашої країни.

27 грудня 2019 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про внесення змін до Порядку використання коштів передбачених у державному бюджеті для державної підтримки кінематографії». Відповідно до постанови, Держкіно може передбачати у договорах про надання державної підтримки можливість здійснення попередньої оплати на строк не більше 12 місяців протягом поточного та наступного бюджетного періоду, раніше було не більше 6 місяців. Розмір компенсації суб’єктами індустрії складатиме: на виробництво фільму (ігрового, анімаційного тощо), обсягом до 80 % загальної кошторисної вартості; на виробництво телевізійного фільму, телевізійного серіалу, обсягом до 50 % загальної кошторисної вартості; для повернення частини кваліфікованих витрат (кешрібейти), здійснених іноземним суб’єктом кінематографії при виробництві фільму в Україні.

За розгляд заяв про надання державної підтримки на глядацьке кіно, серіали та  виплати кешрібейтів заявники платитимуть 12612 гривень для кіно і серіалів, та 21020 гривень для cash rebates. Планується, що ці кошти наповнюватимуть спеціальний фонд, який буде пітримувати кінематографію.

Фото: Українська кіноакадемія / Facebook 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5121
Читайте також
13.01.2020 17:40
Павло Сушко
для «Детектора медіа»
3 066
29.03.2019 13:37
Олеся Анастасьєва
«Детектор медіа»
1 711
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду